1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Grupa entuzijasta daruje novi život legendarnom heču zvanom Renault 5 Turbo
Grupa entuzijasta daruje novi život legendarnom heču zvanom Renault 5 Turbo

Grupa entuzijasta daruje novi život legendarnom heču zvanom Renault 5 Turbo

427
0
Podelite sa prijateljima:

Projekat Legend Automobiles je lansiran pre oko tri i po godine od strane dizajnera Alana Derozijea, u saradnji s kalifornijskim radionicama SoCal Frenchiez Automotive i BloodMotorsport Garage, i kao takav je zamišlje da parira projektima Kimera Automobili, Automobili Amos i Elegend. Svima njima je zajedničko to što oživljavaju kultne automobile iz prošlosti, istovremeno im darujući duh modernog doba, pa je tako projekat Kimere bila Lancia 037, a Automobili Amos je vaskrsao legendarnu Lanciju Deltu HF Integrale, dok se Elegend pozabavio modelom Audi Sport Quattro S1. Zato se junak naše priče Legend Automobiles opredelio za Renault 5 Turbo.

Odmah možemo da kažemo, barem sudeći po priloženim fotografijama, ili možda bolje reći naznakama ilustracija, hečbek Turbo 3 će biti dostojan naslednik ideje prethodnog modela Turbo 2.

Dizajner Alan Derozije je uglavnom javnosti poznat zbog saradnje s društvom MP Gemballa, iako mu u biografiji stoji i podatak da je fakture ispostavljao i kompanijama Diahatsu, Chery, Faraday Future i Renault. Derozije se sada nalazi na mestu vodećeg stiliste dizajnerskog biroa KISKA, ali on ne gubi nadu i nastavlja da sanja razvoj sopstvenog projekta. Legend kaže da je Alan u početku želeo da upriliči restomod Porschea 911, ali pošto je ta tržišna niša uglavnom okupirana od Singera, preorijentisao se na Renault 5 Turbo.

Za sada se ne zna skoro ništa o debiju modela firme Legend Automobiles. Konkretan četvorotočkaš će se zvati Turbo 3 (što bi trebalo da bude nekakvo proširenje palete modela Renault 5 Turbo), i nastaviće stilsku tradiciju slavnog pretka. Međutim, kao što rekosmo doneće i dah savremenog doba pa će tako prednji farovi biti izvedeni u modernoj LED tehnologiji. Ipak, još uvek ne znamo ništa o pogonskom sklopu koji će dobiti restomod, ali s druge strane, ne bismo trebali ni da čekamo dugo na novosti s tim u vezi.

Derozije obećava da će obelodaniti informacije o četvorotočkašu u pripremi već tokom narednih dana. Vozila će biti uglavnom ručno montirana u Los Anđelesu. Uzgred budi rečeno, automobil izveden u stilu heča Renaulta 5 Turbo će biti prikazan i pod oznakama marke Alpine, s tim da će taj model pripadati segmentu električnih automobila.

Da priču privedemo kraju i podsećanjem da je originalni Renault 5 Turbo debitovao 1980. godine, kao reli automobil čuvene Grupe B iz Svetskog reli šampionata. Za razliku od „civilne“ verzije Renaulta 5, reli takmac je posedovao središnje ugrađen motor, uz mnoštvo instaliranih komponenti od lakih materijala. Tu su bila i specifična sedišta koja je razvio Bertone. Motor je bi 1,4-litarski sa 160 konjskih snaga i 221 njutn metrom obrtnog momenta kada je „mašina“ u zenitu. Ove cifre je omogućio turbo punjač.

Druga generacija modela Turbo 2 je već koristila enterijer iz modela R5 Alpine, ali je imao više toga zajedničkog s običnim Renaultom 5. Ipak, u na polju vozne dinamike i performansi, nije zaostajao za originalnim modelom Turbo. Od nule do stotke je ubrzavao za 6,9 sekundi, dok je najviša brzina iznosila 200 kilometara na sat.

AutoRepublika

(427)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments