1. Home
  2. Sport
  3. Ford Puma stiže u Svetski reli šampionat (WRC)
Ford Puma stiže u Svetski reli šampionat (WRC)
0

Ford Puma stiže u Svetski reli šampionat (WRC)

149
0
Podelite sa prijateljima:

Još početkom ove godine svetska federacija profesionalnog auto-moto sporta FIA je najavila neke velike izmene za narednu sezonu. Svima je jasno da je struja budućnosti, pa iako još nije vreme za „čistokrvne“ električne automobile na stazama, hibridi su svakako privremeno rešenje. O tome smo pisali i na temi Svetskog reli šampionata (WRC) gde je najavljeno da ćemo videti hibride na stazama naredne sezone.

Pored debija hibrida, WRC donosi i novu grupu poznatu kao Rally1 koja će zameniti dosadašnji WRC1. Dok još uvek čekamo da vidimo modele Toyote i Hyundaija, uz očekivanja da će azijski timovi nastaviti da koriste modele Yaris i i20, Ford je reagovao prvi, i na ovogodišnjem Festivalu brzine u Gudvudu predstavio novu Pumu. Na taj način model Fiesta odlazi u penziju posle deset godina takmičenja,  tokom kog perioda je zabeležila 15 pobeda i osvojila dve šampionske titule.


Kako prenosi britanski mediji koji su imali prilike da vide Pumu na gudvudskom festivalu brzine, odluka Forda da zasniva trkački model na krosoveru i nije toliko iznenađujuća, kada se zna da se i kupci putničkih vozila okreću baš takvim četvorotočkašima. Puma će kombinovati električni motor sa 100 kW snage, uz baterije zapremine 3,9 kWh.

Isti mehanički detalj će deliti i konkurencija odnosno vozila Toyote i Hyundaija. Svaki tim će zatim biti u stanju da upari motor na struju i sa turbobenzincem koji u slučaju Pume donosi zapreminu od 1,6 litara. Reč je o poznatoj generaciji motora EcoBoost, a u paru bi agregati trebalo (zbirno) da razvijaju preko 300 „grla“ sirove snage.


Kompaniju će nastaviti da predstavlja privatni tim M-Sport uz finansijsku podršku Fordu, a prvi čovek ekipe Malkolm Vilson tvrdi da je kombinacija benzinca sa električnim motorom idealna kombinacija da se dobiju najbolje performanse. On takođe smatra da je ovo veliki i revolucionarni događaj u istoriji WRC-a i uporedio ga je sa debijem čuvene Grupe B iz osamdesetih godina prošlog veka.

Ovo inače nije prvi put da vozilo sa Puminim imenom učestvuje u reliju, pošto je to bio slučaj sredinom devedesetih godina, ali sa potpuno različitim modelom.


Ford inače još uvek nije objavio vozačku postavu za narednu sezonu, ali po nekim najavama sadašnja mlada nada Adrijen Formaks je igrao veliku ulogu u razvoju Pume, i sigurno će biti u timu. Ovaj automobil ćemo prvi put videti na takmičarskoj stazi krajem januara naredne godine kada će reli Monte Karlo otvoriti novu sezonu.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments