1. Home
  2. Sport
  3. Sebastijen Ožije se približio sunarodniku Lebu po broju titula
Sebastijen Ožije se približio sunarodniku Lebu po broju titula
0

Sebastijen Ožije se približio sunarodniku Lebu po broju titula

172
0
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedna sezona Svetskog reli šampionata (WRC), a završila se proteklog vikenda u Italiji. Dok je sezona uglavnom prošla u velikoj depresiji zahvaljujući epidemiji virusa korone, za našu priču je najbitnije da spomenemo da je vozač Toyote Sebastijen Ožije novi šampion. Francuz je tako osvojio sedmu titulu u karijeri i to s čak tri različita tima, po čemu je rekorder.

Prva četiri puta je slavio sa Volkswagenom, zatim dva puta sa Fordom, a titula sa Toyotom je njegova prva sa japanskim timom. Zanimljiv je podatak da Ožije zapravo i nije planirao da vozi ove sezone, nakon što se Citroen povukao iz WRC-a po završetku 2019. sezone, ali nije mogao da odbije poziv Toyote. Japanski tim je u stvari, samo jedan od tri tima, koji su se takmičili ove sezone, zajedno sa Hyundaijem i Fordom.


Sezona je inače imala samo sedam trka, od čega su poslednje dve vožene u Italiji, a otkazano je čak deset relija. Nema sumnje da publika najviše žali za povratkom čuvenog Safari relija u Keniji, koji se našao u kalendaru po prvi put u poslednjih 18 godina, pa ćemo na njega morati da čekamo narednu sezonu. Kao što smo ranije pisali, na kalendaru za 2021. godinu se našla i jedna reli trka u Hrvatskoj.

Kada je sezona započela, Toyotin tim Gazoo Racing je izgubio prošlogodišnjeg šampiona Ota Tanaka, koji je prešao u redove Hyundaija, ali ga ni to nije sprečilo da njegovi vozači osvoje prva dva mesta u generalnom plasmanu.

Šampion Ožije je pobedio u dve trke, a titulu je osigurao tek u poslednjem reliju kada je trijumfovao u teškim vremenskim uslovima praćenim kišom. Njegov klupski kolega, Elfin Evans je takođe pobedio na dva relija, ali se jako mučio u Italiji i nekoliko puta „izletao“ sa staze.

Na kraju je završio tek kao 29. i propustio šampionsku titulu za samo osam poena. Na ovaj način Ožije se izdvojio na drugom mestu po ukupnom broju titula. Kao što smo spomenuli, ima ih sedam, što je za dve manje od apsolutnog rekordera i njegovog sunarodnika Sebastiena Leba.

Hyundai je pobedio na tri relija i moraće da se zadovolji titulom za konstruktora. S druge strane, privatni Fordovi su se dosta mučili i osim trećeg mesta veterana Kalija Rovanpera u Meksiku se uglavnom nisu izdvajali.


Nova sezona počinje 21. januara i na kalendaru je dvanaest trka. Vozačka postava se nije izmenila u većoj meri sa izuzetkom spomenutog Rovanpera koji će voziti određene trke za Toyotu. Za sada su učešće potvrdili samo Toyota i Hyundai i još uvek se čeka na odgovor iz Forda.

Generalni plasman vozača (prvih pet):
1. Sebastijen Ožije (Toyota) 122
2. Elfin Evans (Toyota) 114
3. Ot Tanak (Hyundai) 105
4. Tijeri Nevil (Hyundai) 87
5. Kali Rovanpera (Ford) 80

Generalni plasman konstruktora:
1. Hyundai 241
2. Toyota 236
3. Ford 129

AutoRepublika

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments