1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Šta se događa s gumama nakon što se završi trka Formule 1?
Šta se događa s gumama nakon što se završi trka Formule 1?

Šta se događa s gumama nakon što se završi trka Formule 1?

8.41K
1
Podelite sa prijateljima:

Najkaraće utrošeno vreme tokom istorije Formule 1, koje je neki bolid proveo u pit stopu, meri se sa 1,82 sekunde. Rekord je postavio tim Red Bull tokom sezone iz 2019. godine. Međutim, zanimljivo je pitanje koje se tiče onoga što se dešava s pneumaticima nakon što se na trkačkoj stazi „spuste zavese“.

Zvanični snabdevač pneumatika najbržeg cirkusa na svetu do 2023. godine, jeste italijanska kompanija Pirelli i za potrebe održavanja takmičenja, tačnije vikend nadmetanja, na desetine guma se dostavlja prijavljenim timovima za učešće u događaju. Neke gume se menjaju na licu mesta, neke ostaju netaknute i nakon proglašenja pobednika.

Odgovor na to šta se s njima zbiva posle svega je veoma jednostavan. Bukvalno svi pneumatici, bez razlike jesu li, ili pak nisuc“omirisali barut“, skidaju se sa naplataka i kao takvi trasportuju u Didkot, Oksfordšir. Naime, u tom mestu je uspostavljen kompanijski Centar izvrsnosti (Center of Excellence), gde se sve gume seku na komade, a tako dobijeni komadići gume se zatim tope i konvertuju u materijal koji koriste fabrike za proizvodnju cementa. Materijal rezultirajuć iz ovog procesa se kasnije koristi u putogratnji, odnosno za asfaltiranje saobraćajnica. Dodatno, treba reći da je predviđen i za još neke industrijske namene.

Da podsetimo da se italijanska marka Pirelli u Formulu 1 vratila tokom 2010. godine, nakon prekida saradnje s upravom ove takmičarske serije koja je trajala dvadeset godina. Od tada, Pirelli kao što rekosmo, gumama snabdeva sve takmičarske timove. Po povratku u „veliki cirkus“, kompanija je predložila i neka pravila koja bi važila u pogledu kolorita oznaka na gumama namenjenim stazi. Na taj način je olakšano i praćenje ljubiteljima auto-moto sporta, posebno onima kraj TV ekrana.

Tako znamo da narandžasti detalji označavaju gume podesne za vožnju po mokroj stazi, dok su one s crvenim polje veoma meke, a samo meke su pak žute. Bela boja se koristi za gume srednje tvrdoće, dok je srebrna namenjena tvrdim. Poslednje su ujedno i najotpornije, a sačinjene su od čvrste strukture. Na suprtonom polu su one veoma meke (supersoft), koje su najbrže, ali je i njihov vek upotrebe najkraći.

AutoRepublika

(8413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Najpametan

Dajte u Srbiju za grejanje, nema bolje. Ubacis i ceo dan gori.