1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Legenda relija Lancia Rally 037
Zanimljivost dana: Legenda relija Lancia Rally 037

Zanimljivost dana: Legenda relija Lancia Rally 037

1.53K
1
Podelite sa prijateljima:

Čuvena Grupa B Svetskog reli šampionata (World Rally Championship – WRC) je do današanjeg dana možda najekstremnija forma profesionalnog auto-moto sporta. Iako je bila aktuelna samo tokom kratkog perioda sredinom osamdesetih godina prošlog veka, donela nam je neke od najvećih legendi ikada viđenih na stazama. Pričamo o vozilima kao što su Audi Quattro, Ford RS200, Peugeot 205 T16, Toyota Celica i mnogim drugim, ali priča o reliju nikako ne bi mogla biti kompletirana bez Lancije.

Italijanski proizvođač vozila je osvojio rekordnih deset šampionata među konstuktorima, zatim dodao pobede na 73 relija (na trećem je mestu, iza Citroena i Forda), a njegov model Delta deli lidersku poziciju sa Subaruom Imprezom kao najuspešniji individualni model. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na model Rally 037, koji možda nije bio uspešan kao Audi ili Peugeot, ali je i dalje izuzetno bitan za sam sport.

Lancia je dominirala u reliju sredinom sedamdesetih godina pre nego što je Fiat, u čijem se vlašništvu firma nalazila još od 1969. godine, odlučio da pažnju posveti sopstvenom modelu zvanom 131 Abarth. Daleko od toga da ovaj automobil nije dao rezultate, pošto pored njegovog imena stoje brojke od dvadeset pobeda, tri titule konstruktora i dve titule vozača.

Doduše, ovde je potrebno reći da šampionati za vozače nisu ni postojali pre 1977. godine već se računali samo timski uspesi. Početkom osamdesetih godina je postalo jasno da se modelu 131 bliži kraj, a Abarth kreće da razvija naslednika, ovaj put pod značkom Lancije.

Prvi prototip je bio spreman do 1980. godine i dobio je ime Rally 037 po kodnoj oznaci tokom razvoja. Sa međuosovinskim rastojanjem od svega 2.240 milimetara, centralno postavljenim motorom i pogonom na zadnje točkove, Rally 037 je na prvi pogled izgledao fantastično, ali su se mnogi pitali kako će se nositi protiv Audija i njegovog savremenog pogona (i) na zadnje točkove.

Sama neduomica je zapravo zanimljiva pošto su oba modela zajedno debitovala na Salonu automobila u Torinu istog dana. Lancia je znala da mora da proda i određeni broj primeraka za drumsku upotrebu radi homologacije, a takve modele je pokretao 2,0-litarski benzinac koji je uz pomoć kompresora razvijao 205 konjskih snaga i maksimalnih 226 Nm obrtnog momenta.

Menjač je bio petostepeni manuelni, što je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od šest sekundi i za maksimalnu brzinu od 225 km/h. Za stil se postarala legendarna italijanska dizajnerska kuća Pininfarina, a većina materijala u razvoju je bila lagane prirode, sve da bi se održala mala masa od svega 1.170 kilograma.

Lancia će da proizvede svega 200 primeraka za ulicu u periodu od 1982. do 1984. godine, i nudiće ih kupcima, pre zaljubljenicima sudeći po početnoj ceni od 40 miliona italijanskih lira, što je iznosilo neverovatnih 21.732 američkih dolara. Preračunato u današnju vrednost novca, dolazimo od brojke od 63.776 „zelembaća“.

Rally 037 je svakako bio zanimljiv na ulicama, ali je ostao upamćen po vožnji na stazama. Masa takvih vozila je snižena samo na 960 kilograma, a snaga povećana na 285 „konja“. Lancia će kasnije ponuditi i nešto veći 2,1-litarski motor sa 325 „grla“.

Italijanski proizvođač vozila je oko sebe okupio neke od najvećih zvezda relija, kao što su Marku Alen, Volter Rorl i Henri Toivonen. Iako se smatralo da Rally 037 ne može da konkuriše Audiju, tim je ipak imao momente slave tokom sezone vožene 1983. godine.

Tada su trijumfovali na pet relija i osvojili titulu konstruktora. Međutim, nejasna odluka da Alen i Rorl preskoče poslednji reli u sezoni u Velikoj Britaniji, iako su još uvek imali matematičke šanse za titulu je označila da je slavlje pripalo vozaču Audija Hanu Mikoli.

Naredna sezona je bila nešto lošija sa drugim mestom u generalnom plasmanu među konstruktorima, a kada je Peugeot na kraju sezone počeo da dominira sa svojim modelom 205 T16, postalo je jasno da Rally 037 mora u penziju i da naslednik mora da pruža pogon na sva četiri točka.

Tim će se takmičiti i u sezoni voženoj 1985. godine (treće mesto u generalnom plasmanu) pre nego što ga zameni nova Delta. Potez se očigledno isplatio pošto će Delta osvojiti šest uzastopnih titula konstruktora, pobediti na narednih 46 relija, kao i dodati još četiri titule među vozačima.

Rally 037 je otišao u istoriju kao poslednji automobil sa pogonom na zadnje točkove ali i s osvojenom titulom u reliju, i jedini koji je nadmašio modernije četvorotočkaše s pogonom na sva četiri točka. Takođe je dozvolio Lanciji da uoči neke rane greške čime je italijanski gigant uspeo da ih ukloni u razvoju naslednika.

Istorija često pamti samo pobednike i u potpunosti zaboravlja sve one koji su pobednicima otvorili put, a Rally 037 definitivno zaslužuje mnogo veću čast nego što mu danas pripada.

Zoran Tomasović

(1534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lepa prica o slavnim vremenima Lancie! Interesantno je da Stelantis ne pokusava da reanimira ovu cuvenu marku sa modelima koji nastavljaju njenu slavu upravo tamo gde je prekinuta: sa Rally 37 i Stratosom?! Ono sto ne pokusava Stelantis rade druge firme:

– Kimera Lancia Rally 037, 2021 god.
– Manifattura Automobili Torino, New Stratos, 2018 god.