1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Sultan od Bruneja poslao svoj McLaren F1 GT u Veliku Britaniju
Sultan od Bruneja poslao svoj McLaren F1 GT u Veliku Britaniju
0

Sultan od Bruneja poslao svoj McLaren F1 GT u Veliku Britaniju

795
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je McLaren F1 možda najveća legenda koja je ikada ugledala automobilski svet. Kada je debitovao 1992. godine, bio je toliko napredniji od bilo kog drugog četvorotočkaša na svetu da se i dan danas smatra svetskim standardom i modelom koji je uzor svakom konstruktoru modernog superautomobila.

Britanski proizvođač vozila je izradio samo 106 jedinica tokom šest godina proizvodnje i kao što se očekivalo, danas vrede pravo malo bogastvo.

Ali čak i F1 ima izdanja koja su više posebna od drugih, a odnosi se na konfiguraciju nazvanu GT. Razvijena je radi homologacije za potrebe učešća u profesionalnom auto-moto sportu i preuzela je mnoge detalje sa trkača koji je dominirao na trkama izdržljivosti, pre svega na LeMansu.

Samo tri primerka su napustila fabriku i jedan se danas nalazi u vlasništvu Sultana od Bruneja. Reč je o možda najpoznatijem privatnom kolekcionaru automobila i veruje se da ih u svom vlasništvu ima oko sedam hiljada, od čega većina spada u kategoriju luksuznih i egzotičnih. Neki izvori navode da poseduje čak 600 jedinica Rolls-Roycea, uključujući i pozlaćeni model Silver Spur II u vrednosti od četrnaest miliona dolara. Sultan se može pohvaliti i sa deset jedinica iz serije F1 kao i spomenuti F1 GT.


Nažalost, prethodnih godina se pročula vest da su automobili pomalo započeli da propadaju zbog tropske klime u ovoj azijskoj državi pošto su parkirani u hangare s lošom zaštitiom. To je nateralo Sultana da pošalje svoj McLaren nazad u Veliku Britaniju na detaljnu restauraciju, a neko se dosetio da uslika proces ukrcavanja u Boeing 787.

Nije nam poznato kojoj privatnoj kući je pripala čast da obavi restauraciju, a eksperti već sada nagoveštavaju da popravka nikako neće biti jeftina. Naime, glumac Rovan Atkinson, ne samo što je poznat po ulozi Mister Bina, već je takođe veliki kolekcionar automobila i često je završavao svoje vožnje u sudarima.

Njegov račun za slupani F1 je koštao čak 1,2 miliona dolara, a pritom ćemo spomenuti da je imao „samo“ regularni McLaren. Navedena brojka je bila sića u poređenju sa cenom, pošto ga je preprodao 2015. godine za 12,2 miliona „zelembaća“.

U suštini, Sultan će morati debelo da otvori novčanik, ali za osobu čije bogatstvo se procenjuje na dvadeset milijardi dolara, čisto sumnjamo da će to osetiti.

AutoRepublika

(795)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments