1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche uvodi novi multimedijalni sistem obogaćenog sadržaja
Porsche uvodi novi multimedijalni sistem obogaćenog sadržaja
0

Porsche uvodi novi multimedijalni sistem obogaćenog sadržaja

115
0
Podelite sa prijateljima:

Multimedijalni sistem koji koristi nemačka plemenita marka, a koji nosi naziv Porsche Communication Management (PCM) je dobio verziju šestog pokolenja. Nova varijanta će se u proizvodnji naći od ovog leta i premijeru će imati u serijskim verzijama modela Porsche 911, Panamera i Cayenne, dok ćemo ga nešto malo kasnije videti i u baterijskom Taycanu.

Enterijer ovih modela se neće menjati, pa će čak i dimenzije displeja biti identične onim od ranije, ali će se menjati spravice koje su hardverski deo informativno-zabavnog sistema. Nove komponente su unificirane sa sistemom MIB 3 iz koncerna Volkswagen. Ali, glavna stvar je upravo nov softver koji je razvijen od strane divizije Porsche Digital.

PCM 6.0 podržava bežično osvežavanje, dok je značajno unapređena i funkcija glasovne kontrole pa tako multimedija može da prepozna takozvani „slobodan razgovor“, dok se uz frazu „Hey Porsche“ može aktivirati i funkcija glasovnog pomoćnika. Struktura samih menija je postala plića, dodata je funkcija prevlačenja ikonica koju poznajemo iz sveta pametnih telefona, što umnogome olakšava život surferima kroz virtuelne opcije.

Sada funkcija Apple CarPlay radi na bežičnim osnova i dodaje direktnu povezanost s opcijama podkasta i Apple Music. Pride, Porsche je konačno odlučio da integriše i operativni sistem Android Auto, jer ga pre iz nekog razloga nije imao u ponudi. Očito je da je broj pritužbi vlasnika u smislu zahteva za instalacijom i ove mogućnosti dostigao kritičnu tačku, pa specijalisti iz ove marke nisu imali kud nego da udovolje zahtevima.

Dodatno, PCM 6.0 može daljinski da se poveže s pametnim telefonom posredstvom aplikacije Porsche Connect, koja ne samo što omogućava da putem telefona vršite nadzor nad parametrima vozila, već vam daje pristup i upravljanju prilikom parkiranja automobila.

Implementacija novog medijalnog sistema omogućava da po prvi put i aplikacija Porsche Track Precision postane deo serijske opreme na svim modelima, iako je ranije bila u korišćenju samo kod onih s oznakama 911 i 718. Preduslov je naravno da je ugrađen novi sistem PCM 6.0.

U stvari, u pitanju je „digitalni instruktor“ koji se aktivira na trkačkim stazama (uz bazu podataka koja je već oplemenjena kritično važnim informacijama sa 300 staza) i koji prikazuje telemetriju trke, poredeći aktuelno postignuto vreme za onim iz prethodnih krugova ili izabranih referentnih krugova iz prošlosti. Takvi podaci se mogu potom preneti na pametni telefon ili biti sinhronizovani s video snimkom.

Zanimljivo je da Nemci pripremaju jedinstveni zvučni zapis za električne modele marke, pri čemu mislimo na baterijski Taycan, ali i na dolazeći Macan. Zvučni zapis je integralni deo aplikacije My Life za info-zabavni sistem PCM 6.0, a doneće mogućnost da se presnimi i konfiguriše zvučni zapisi koji neće biti puka imitacija zvuka motora, već posebna prikladna muzika osmišljena spram situacije i putnih uslova.

Za ovaj posao je angažovan nemački kompozitor Boris Salkov, dok će Porsche završnu verziju predstaviti nešto kasnije. Sličan zadatak je BMW poverio Hansu Cimeru, i njegovo delo možete poslušati na našim stranicama.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments