1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo C40 dobio pojednostavljenu verziju
Volvo C40 dobio pojednostavljenu verziju
0

Volvo C40 dobio pojednostavljenu verziju

577
0
Podelite sa prijateljima:

Električni kupeoliki krosover zvani Volvo C40 je predstavljen pre nekih godinu dana i tokom vremena provedenog u ponudi, nudio se samo u jednoj varijanti, i to kao model s pogonom na sva četiri kraja karoserije, zahvaljujući montaži po jednog električnog agregata na svakoj osovini. Ta modifikacija raspolaže sa velikih 408 konjskih snaga.

Danas pronosimo vest koja kaže da su Šveđani odlučili da u kataloge uvrste i drugu varijatnu, onu koju će pokretati samo jedan motor. Za naš vozački ukus, on je pričvršćen na pogrešnu (prednju) osovinu, što nije iznenađujuće jer je i bratski SUV s oznakom Volvo XC40 Recharge dobio ovakav pogonski sklop tokom jeseni koju ostavismo za nama.

C40 Recharge, Fjord Blue

U tehničkom smislu govoreći, modeli XC40 Recharge i C40 Recharge jesu identični. Nova verzija s prednjim pogonom nudi motor sa 231 konjskom snagom uz 330 Nm obrtnog momenta. Kapacitet litijum-jonske trakcione  baterije iznosi 69 kWh, dok je modifikacija s integralnim pogonom nudila 78 kWh.

Shotno tome, masa vozila je momentalo spala na vrednost nižu za 170 kilograma, pa je tako iznela nekako podnošljivijih 2.037 kilograma. U isto vreme, autonomija merena pravilima propisanim u standardima WLTP je neznatno opala sa 415 na 400 kilometara, otkrivajući tako svu besmislenost težnje da se maksimizira domet s jednim punjenjem baterije, pukim povećanjem broja baterijskih ćelija. O tome je i Ilon Mask, kao šef Tesle govorio tokom prošle nedelje.

Izvršene promene su uticale i na ograničenje najviše dozvoljene brzine luksuznog krosovera, pa tako umesto 180 km/h, na koliko je postavljena rampa kod skuplje alternative, sada imamo ograničenje od 160 km/h kod ovog aduta Skandinavaca. Ono gde je razlika najočiglednija jeste u oblasti dinamičkih karakteristika, pa tako kod jeftinije i slabije modifikacije je do „stotke“, iz mesta potrebno 7,4 sekundi, dok je kod varijacije s duetom elektromotora, to vreme skraćeno na sportskih 4,7 sekundi.

Na kraju da kažemo da je jednomotorni krosover s imenom Volvo C40 već dostupan za poručivanje u Evropi, pa je u Nemačkoj cena osnovne verzije na nivou od 48.850 evra, dok je plemenitiji pulen Volvoa (onaj s dva elektromotora) cenovno pozicioniran na koti od 57.650 evra. Slične verzije modela XC40 su pristupačnije za nekih dvestotinjak evra.

AutoRepublika

(577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments