1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Puma ST – Mali SUV veliki sportista
Ford Puma ST – Mali SUV veliki sportista
42

Ford Puma ST – Mali SUV veliki sportista

3.31K
42
Podelite sa prijateljima:

Već u startu jedan od najdinamičnijih gradskih SUV modela, u ST izvedbi Puma se transformiše u geparda! Sa 200 ks najbrža je u segmentu, pravi mali sportista za primer.

Kod Forda oznaka ST (Sport Technologies) garant je zadovoljstva u vožnji! Pravo na nju do sada su imali samo Fiesta i Focus, od nedavno ovom probranom klubu pridružila se i Puma. Prva je dakle retkost i na izvestan način neprirodno transformisati jedan krosover u sportski model, u ovom segmentu svojevremeno se okušao jedino Nissan Juke Nismo.

No, od tada je prošlo 5-6 godina, sve strože norme o količini izduvnih gasova obeshrabrile su sve proizvođače, osim Forda. Ruku na srce ovaj je pri ruci već imao agragat koji koristi Fiesta ST, na čijoj je platformi uostalom postavljena i Puma, što mu je svakako olakšalo razvoj i smanjilo troškove. Drugo, trocilindarski 1.5 EcoBoost relativno je čist blok, što će reći da je „malus“ (eko taksa) posve prihvatljiv, iznosi svega 540 evra, što je „smešno“ u poređenju s jednim drugim sportistom u kući, čuvenim Mustangom GT V8 (trenutno 30.000 evra, a dogodine čak 50.000 evra).

Nakon gore navedenog sigurno će se naći neki dobro informisan čitalac da me podseti kako grešim, tj. da nije tačno da nema sportski nastrojenih konkurenata, navodeći za primer VW T-Rock R i Audi SQ2! Tačno je da ovi imaju slične dimenzije i mogu se strpati u isti segment, ali njihov 2.0 Turbo od 300 ks, plus integralna transmisija i cena od oko 50.000 evra, čine da ne boksuju u istoj kategoriji.

Puma ST znatno je jeftinija, njen vlasnik se postaje u zamenu za ček od 33.650 evra, pa i manje, u zavisnosti od tržišta! Posve prihvatjiva suma nakon što sam se uverio u njene kvalitete, iako sam, moram priznati, u startu bio pomalo rezervisan. Kao što rekoh SUV i sport u principu ne idu ruku pod ruku, relativno velika težina, povišeno odstojanje od tla i loša aerodinamika, ne favorizuju performanse.

No, kada sam pre par meseci u sedištu Forda prvi put video jednu žaba zelenu Pumu ST, moram priznati da me je impresionirala izgledom. Jer u startu lepo dizajnirana, uz brojne sportske detalje, Puma je postala još atraktivnija. Nažalost, meni je zapala znatno diskretnija, bele boje, pre svega jer sam se u poslednjem trenutku setio da nazovem Olivera, odgovornog u pres voznom parku.

Na zelenu se moralo sačekati par sedmica, no ni vožena nije pošteđena sportskih atributa u vidu aerodinamične „suknjice“ na pragovima i prorezima za točkove, spojlera pri dnu prednje maske s većim otvorima za hlađenje motora, dvobojne karoserije (crni lakirani krov), aluminijumskih felni od 19 cola, duplog završetka izduvne grane, znački ST… Sve u svemu atraktivan izgled, uz koji idu u zavidne performanse. Krenimo redom…

Sportski rekviziti

Za razliku od većine SUV modela u Pumu se ne penje, već spušta! U poređenju s običnim verzijama za volanom se sedi niže, pre svega zbog fantastičnih Recaro sedišta. Osim sto su lepa na oko, s izvezenim slovima proizvođača i oznakama ST, u unutrašnjem delu postavljena su prevrnutom kožom (veštačkom sjajnom po obodu), te snažno izdubljena. Jednom u njima, putnici napred ne mrdaju ni za milimetar, pod uslovom da u njih staju…

 

Naravno da se podešavaju po svim pravcima, uz to su grejana i prihvatljivo udobna! Tim bolje jer se to ne može reći za ogibljenje, no o tome malo kasnije. Enterijer dakle poseduje sve sportske atribute, računajući mali upravljač od kvalitetne kože i aluminijumsku ručicu menjača, po ugledu na nožne komande.

Unutrašnjost je tamna, crna, računajući i plafon, što ne može sakriti upotrebu ne preterano kvalitetne plastike. Dobro, ima i mekane na gornjem delu centralne konzole, no kao što sam više puta konstatovao nakon druženja s Pumom, njen enterijer je zapravo kopija enterijera Fieste. Što da ne, i drugi to rade, ali za uzvrat ne očekujte ništa posebno originalno.

Kao i kod ostalih Puma na centralnu konzolu nakačen je poveći ekran od 8 inča, dok su instrumenti numerički (ekran od 12,3 cola), menjaju grafiku i boju u zavisnosti od izabranog programa funkcionisanja motora. Ima ih ukupno četiri (Eco, Normal, Sport i Circuit), i verujte mi na reč i te kako se oseti razlika između njih.

Sve ostalo je kao i kod klasične Pume, što će reći da je pozadi prosečno prostrana. Dve odrasle osobe staju, ali se ne mogu razbaškariti, niti pridržavati u krivinama!? Naime, u Fordu su „zaboravili“ ručice na plafonu, ukoliko vozač poželi da putnicima pokaže šta sve može njegova Puma ST, zaista ne znam za šta će da se uhvate…

Sportista ili ne, poseduje ipak veoma pristojan prtljažnik i ogroman boks u dnu, zapremine čitavih 80 litara. Po mom mišljenju veoma je upotrebljiv, strpah u njega par paketa s vodom, koji se nisu ni pomerili prilikom višednevnog  „jurcanja“. Inače peta vrata su s električnom asistencijom (opcija), retko brzo se otvaraju i zatvaraju i poseduju praktičan integrisan pokrivač prtljažnog prostora, koji omogućava jednostavan pristup stvarima. Rezervni točak nije predviđen, uostalom kolikih je dimenzija ni ne vidim gde bi stao!?

Ko sme na crtu?

Izreka “u zdravom telu zdrav duh” u potpunosti se može primeniti na Pumu ST. Džaba navedenih 200 ks ukoliko je, kao pre par generacija Fiesta ST, na „staklenim“ nogama, što će reći da snaga bez sigurnog ponašanja na putu ne znači mnogo. Inženjeri sportskog odeljenja Forda ozbiljno su poradili na ovom pitanju, bez obzira što je na polju vozne dinamike i obična Puma veoma nadarena, i kao takva talentovanija od mnogih konkurenata.

Sve je dakle poboljšano i pojačano što se moglo pojačati, od amortizera i poprečnih ramena, do kočnica i izvrsnih pneumatika Michelin Pilot Sport 4S, dimenzija 225/40 R19! Za rezultat imamo ekstremno krutu šasiju i nekomforno ogibljenje, vec s prvim metrima jasno je da ST ne voli loše puteve. Odmah po startovanju ponudila je još nešto što sve manje srećem kod test vozila: zvuk!

 

Pravi sportski, hrapav i promukao, bez ikakvih elektronskih pomagala koje stvaraju iluziju. Pri višem režimu rada, posebno u modu Sport, nadglasa odličan Hi-Fi sistem marke B&O, uz poznato „prduckanje“ kada se stopalo naglo podigne s gasa.

Motor je dakle trocilindarski, preuzet iz Fieste ST, ali za ovu priliku razvija 320 Nm, dakle 30 Nm više, kako bi lakše podneo veću težinu vozila od 1.358 kg (nepunih 100 kg više u poređenju s Fiestom). Voleli ili ne trocilindarske agregate, jedno je sigurno, ovaj je zaista poseban!

Neupućen vozač nikada ne bi pomislio da ima samo tri cilindra, u šta sam sam se uverio prepustivši volan mom mladom prijatelju Stefanu, inače vlasniku jednog BMW-a Serije 1 118i (isto tako trocilindarski blok 1.5, ali od 136 ks). Dakle savremen i sofisticiran blok od aluminijuma koji navedeni obrtni moment razvija pri skromnih 2.500 obrtaja, čime mu je, osim snage, zagarantovana i elastičnost.

Žele li se ubedljiva ubrzanja nije nimalo neophodno pogurati ga u visok režim rada, najbolje što zna nudi između nakih 3 i 5 hiljada o/min, iako se bez problema „zavrti“ i na 6.000 obrtaja. Tim bolje jer nemamo uvek ni volje ni mogućnosti voziti ga sportski, po gradu se recimo može održavati 50-60 km/h u petoj brzini, a u „cool“ vožnji na otvorenom putu preći u šesti prenos sa samo 80 km/h.

Ovo se pozitivno odražava na potrošnju, u ovakvim okolnostima zadovoljava se sa skromnih 6 litara. Jer ovaj blok sposoban je za čas isključiti jedan cilindar (tačnije za 14 milisekundi, što se ne oseti u vožnji), pod uslovom da desno stopalo ne vrši preveliki pritisak na pedalu gasa.

A kada se na nju nagazi Puma ST poskoči od naglog priliva snage, posebno kada se na upravljaču „ubode“ mod Sport ili Circuit (pista). Odziv na gas je osetno bolji, uz slabiju električnu asistenciju upravljača i ESP koji reaguje znatno kasnije. Ovaj poslednji se automatski isključi kada se prebaci u program Circuit i ujedno je moguće startovati uz pomoć sistema Launch Control.

Aktivira se na upravljaču, kada se na ekranu između instrumenata upale dve zastavice. Dovoljno je samo ubaciti u prvu i pritisnuti gas „do daske“, kada će sistem samostalno izabrati obrtaje koji mu najviše odgovaraju. Po paljenju signalne lampice otpusti se kvačilo i Puma kreće k’o metak. Do 100 km/h stići će za samo 6,7 s, a dah ispusti tek kad dostigne 220 km/h.

Performanse za primer, po ugledu na voznu dinamiku, posebno ukoliko se doplati 1.100 evra za Pack Perfomance. U tom slučaju dobija se i diferencijal s ograničenim proklizavanjem (Enhanced Torque Vectoring Control), koji po potrebi raspoređuje obrtni moment na točak koji ima bolji kontakt s podlogom. Efikasnost je zagarantovana, na suvom putu Puma ST nikada ne rasipa snagu proklizavanjem pogonskih točkova.

Neophodno je spomenuti i upravljanje, hiruški precizno i za 25% direktnije nego li kod standardne Pume. „Ubilo“ se za dinamičnu vožnju po krivinama, opet u režimu Sport, kada je motor puniji i grlatiji. Ford ga je inače upario isključivo s šestostepenim ručnim menjačem, preciznim i s dobro odmerenim prenosima. Jedino je poslednji malo duži, pre svega kako bi se smanjio režim rada i potrošnja na auto-putu. No, i ovo se može uzeti s rezervom, pri 130 km/h vrti se na tačno 3.000 o/min.

Logično je da se sve gore navedeno odražava na udobnost, ova Puma nema kapaciteta da apsorbuje nepravilnosti na putu kao standardna verzija. Po lošem asfaltu, o zemljanim putevima da ni ne govorimo, poskakuje i „treperi“, dok je ispred „ležećih policajaca“ preporučljivo snažno usporiti i preći ih znatno nižom brzinom od autorizovane. Gospođa Rajković nije prestala kukati i negodovati, ruku na srce ni ja ne pamtim kada sam poslednji put vozio neudobniji automobil.

A kako je ovaj mali sportista sposoban vinuti se brzo i lako u prohibicijske brzine, neophodno je isto tako brzo i lako zaustaviti ga. Kočnicama ne pronađoh ama baš nikakvu manu (povećani prednji i zadnji diskovi uz snažnije kočione čeljuste, ofarbane u crveno), lake za doziranje pokazale su se izuzetno snažnim i izdržljivim.

 

Ukratko, ukoliko vam je do performansi i adrenalina, bićete oduševljeni za upravljačem Pume ST, po cenu povišene potrošnje. Moja se nakon bezmalo 1.000 pređenih kilometara stabilizovala na tačno 9 litara, ali pod uslovom da konstantno ne koristite njene maksimalne kapacitete. U protivnom, sa skromnih 45 litara u rezervoaru već nakon 300 pređenih kilometara mora se na benzinsku pumpu…

Upravo je to bio slučaj s prvim punim, no kako se moje sede kose, ozbiljno načeti kičmeni pršljenovi i samo 12 poena u vozačkoj dozvoli ne rimuju se ovakvom upotrebom, nastavismo obilazak donje Normandije u „penzionerskom“ stilu, kada se u principu zadovoljava s potrošnjom od oko 7 litara. Naprotiv, bogata oprema i svi sigurnosni elektronski sistemi su mi bili upravo po volji, malo toga nije uračunato u cenu.

Lakše mi je zato navesti za šta se doplaćuje, kao i obično to je metalizirana boja (od 500 do 750 evra), Pack Securite integrale (alarm i sigurnosni sistemi protiv krađe) po ceni od 1.000 evra, električni panoramik krov (1.000 evra), peta vrata s električnom asistencijom (400 evra) i spomenuti Pack Perfomance (1.100 evra).

E sad, ukoliko ste zainteresovani koliko ovo „čudo“ košta u Srbiji, odgovor vam ne mogu dati, za domaće tržište trenutno najsnažnija verzija Pume 1.0 mHEV/155 ST-Line X prodaje se po akcijskoj ceni od 23.570 evra. U Francuskoj slično opremljena ST skuplja je za oko 5.500 evra, što znači da bi kod nas, ukoliko bude ponuđena, mogla koštati manje od 30.000 evra, i to uz par navedenih opcija (mislim pre svega na Pack Perfomance).

Bilo kako bilo, nalazim da je ova Puma retka zverka, ukoliko volite ovakav tip vozila i imate ispod 50 godina, zaslužuje svaki potrošeni evro! U protivnom, nedavno vožena 1.0 Ecoboost/125 u potpunosti zadovoljava, posebno jer je ponuđena i s automatskim menjačem DC7, nedostupnim uz ostale agregate.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Ford Puma ST

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina:  4.230 x 1810 x 1.530 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.590 mm
Zapremina prtljažnika: 456 l
Masa praznog vozila: 1.358 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.497 cm³
Snaga: 200 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multi link
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,7 s
Maks. brzina: 220 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,8/9 l/100 km
Emisija CO2: 155 g/km

Cena

Cena u Srbiji nepoznata

Dobre strane:

Privlačne forme, performanse, zvuk motora, vozna dinamika, prednja Recaro sedišta, oprema

Loše strane:

Udobnost,  neizmenjeni numerički instrumenti, potrošnja   
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 6 Ukupno 5,5 
Pozadi: 5
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,75 
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5 
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,75

(3313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Puma kao puma solidan za dvoje, za mene pozadi nema mjesta. Ne volim ova Fordova sportska sjedala jer mi čak u salonu postaje neudobno, usko, tvrdo a kamo li u vožnji. Napokon normalan motor i za jedan SUV odlično ubrzanje. Kome treba dildo i njegov dragster, jer to 6.7 nije dovoljno brzo? Nikom normalnom. Kako god, nisam ljubitelj tvrdog ogibljenja još od Muse i njegovih kočija. Šta je ovo kod zadnjeg točka, Jel to nešto otpalo? krave (i ja se često slikam sa njima, a one ne vole da ih se tako zove, vele da je to muški šovinizam🤪) i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

Slažem se po pitanju komfora pozadi. U toj klasi teško da ime teskobnije pozadi od Pume i Captura.

Peki

U pravu su sto se vredaju, nisu krave vec goveda, iskljucivo uzgajana zbog mesa, poznate rase Normand. U nekakvoj polu-slobodi, zive bez stresa u svakom slucaju na otvorenom su i imaju vise hektara pasnjaka za setnju. Upravo zbog toga kvalitet mesa je odlican, u klanice idu cim dostignu maksimalnu tezinu, nakon godinu dana. Ni pivo nije obicno, pogledaj etikete, to nije za masovnu proizvodnju, radi se o privatnim pivarama, kvalitet ove tekucine je izvrstan 🙂 Pitas za stopala? E to se zove odmor, vikend u prirodi, umetnicka dusa kao sto je moja iz te perspetive vidi opustanje… Stanje stopala i… Pročitaj više »

TheStig

Peki jedno kratko pitanje. Da sutra kupuješ vozilo i da imaš 32 godine…fiesta st ili puma st?

Peki

Jbg nemam 32 god…🥺
Zavisi koliko para imas i familije. Fiesta za momke, jeftinija je i za dlaku perfomantnija, Puma je veca, mali familijarni SUV kakvi su danas izuzetno popularni.
Pozzzzz

don

Lažeš! Imas ti 32! Ali i malo vise ;)))

TheStig

Napunio u maju 32 vjerovao ili ne a izgledam kao da mi je 25 😊poz

don

Ma ne ti neg Peki 🙂

TheStig

Hvala Peki. Zamalo sam u avgustu prosle godine kupio fiestu. Jbg posto mi je trebalo auto za svaki dan uzeo sam ceeda i ostalo mi malo para. Oko 25 000 eur je u bih fiesta. Veliki pozdrav

Pomponije

Stiže kojeg si Ceeda uzeo? Kako te služi?

TheStig

Ee drug. Ovog aktuelnog jos uvijek. 1.4 tgdi 140ps. Kako se drzi ti mogu reci tek za neko vrijeme, tek presao12000 km. Ali sto se tice utisaka, super automobil. Za 20 000 evra dovoljno snage, prostora i opreme.

moron

Koji paket opreme za te pare?
HB ?

TheStig

Treci paket po redu (EX Style).

don

Sto nisi xceed uzeo ili proceed?

TheStig

Proceed je mnogo skuplji, a prezirem crossovere tako da xceed nije dolazio u obzir iako se među crossoverima ističe izgledom (kopirali gla) 😄

don

En..vazda izgovori..mnogo lijep xceed a I proceed u gt line je oku jako ugodan, a oba prijatna za boraviti unutra. Zar nije taj motor nešto imao problema, šta bješe, puno pije? Jel ovdje ono bila neka rasprava o tome ako se sjećam…??!?!?

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
TheStig

Na koji motor tačno misliš,na 1.4?Kod mene je prosjecna potrosnja na 6.5 l. Gtline paketi uopste nisu distupni ni u bih ni u srbiji, bar ih nema u cjenovnicima. A i ne želim ni da pomišljam koja im je cijena. Proceeda bih uzeo samo sa 1.6 tgdi motorom onih od 204 ps. Mislim da mu je cijena između 35 i 40 000 eura. Ni jednog još nisam vidjeo na cesti. Unutrasnjost je kod sva 3 modela ista s tim da xceed ima one plasticne elemente u boji karoserije i prosivena sjedista istom bojom a proceed nikakve razlike nema u odnosu… Pročitaj više »

Gunar

Trebalo auto?Trebalo je tebi casova srpskog .

moron

Vauuu, napokon test normalno motorizovanog vozila i to veoma potentnog 😊😊😊
Čitam kasnije detaljnije …

BB

Aj’ da pokvarim zabavu: tri cilindra … 🤣😂

don

Heheh partibrejker

moron

Tri cilindra, ali sa 320 Nm, pa ti vidi …

don

Ma da je i 330, tri su cilindra 😁🤪

moron

Ja bih se rado menjao za ovaj motor.

BB

Da, ima mogućnost da od ta tri isključi jedan… Ja mislim, po potrošnji tvoje Honde, da bi ti njega natjerao da dva isključi a da samo jedan radi 😂🤣

moron

Nije sve u potrošnji goriva 😊 Pričam o obrtnom momentu … A za razliku od 1,0T i 2,0T (oba imaju po 200 Nm po litru zapremine), 1,5T je baš deficitaran sa tim parametrom 😊 O ovaj Fordov benzinski 1,5 Ecoboost ima moment kao moj dizel 1,6 MJ … I 95 ks više 😊 Cilindar manje mu nikada nisam zamerao, pa ni u onoj nekadašnjoj bazičnoj varijanti od 150 ks.

don

U poređenju sa hondom i njezinim „motorom“ ovo je puno jače na papiru, no ko siđe sa dizela na ovo japansko čudo, brzo mu zafali. Ali kad Honda nema dizela više u ponudi, ko im je kriv. Sinko, 45 litara mu je dosta za 300km, i ti bi se mijenjao? Jesi li dobro? Da te nije sunce opalilo?

BB

Pazi šta želiš, neke želje se i ostvare… 😉

don

Dabogda ti dobio na lotu jackpot i par milja eura i meni dao pola odmah! Pošteno

don

Mijenjao? Neće niko pezoa!

Balkanboj

Peki, ako ostavim test po strani, koji je stvarno odličan, sve više stičem utisak da Fr sa zakonima o saobraćaju, ograničenjima brzine i malusima nema veze sa životom.

Namerno kažnjavaju ljude koji bi hteli da se motorizuju i poseduju nešto što je više od trotineta ili šporeta na baterije.
30k eura malusa?? Vise mi zvuči kao falus koji građani dobijaju od države.

BB

Za falus doboješ podsticaje 😉

don

Hehehe

Peki

Jbg, to ti je aktuelna drzavna politika, automobili su nepravedno proglaseni za najvece zagacivace a i „zeleni“ su jaki u parlamentu, vrse pritisak na vladu. Prosle godine, kada je zbog Covida mesecima bio totalni karantin, broj automobila u voznji je u Parizu opao za 97 %, a opsti nivo zagadenja vazduha za samo 6 %, sto dokazuje da ima mnogo vise drugih zagacivaca. To ne sprecava odgovorne da proteruju automobile s ulica, bilo razno raznim zabranama i taksama, bilo zatvaranjem ulica i ukidanjem parking mesta.

don

Bas ti hvala za ovaj podatak. Kad se to desilo, napisao dam ovdje da zagadjenje neće pasti! I bio sam u pravu . A kad ja to nisam?!:))

Suki

Ovakva Puma u Danskoj košta 56 000 eura! Za ove ovdje je sve iznad 75 konja teški luksuz! 🙃🙃🙃🙃🙃

BB

Ne gine ti strujaš tamo. Samo pazi gdje ga parkiraš, najbolje je kod vatrogasnog društva 😂🤣

don

To ni DVD ne ugasi….

Suki

Daaaaa😂😂😂😂😂😂

BB

„Kao što rekoh SUV i sport u principu ne idu ruku“… Pa zar ne znači Sport Utility Vehicle? 🤣😂😉

don

Znaci koliko i kod noćnih dama natpis Nevina

Pomponije

Realno je Puma u ovom segmentu među najlepšim modelima. Mene ovde uvek oduševi ovaj boks ispod „pravog“ gepeka – retko praktično rešenje. Ko često ide u planinu ili njivu, znaće da ceni ovaj prostor da odloži blatnjava obuću ili odeću.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Pomponije