1. Home
  2. Testovi
  3. Uglješić do Zlatibora provozao VW ID.3 i od kako se vratio, samo o njemu priča…
Uglješić do Zlatibora provozao VW ID.3 i od kako se vratio, samo o njemu priča…
72

Uglješić do Zlatibora provozao VW ID.3 i od kako se vratio, samo o njemu priča…

2.99K
72
Podelite sa prijateljima:

Svi oni koji su smatrali da električni automobili neće stići do nas, i da im je upotrebljivost diskutabilna, trebalo bi da promene stav.

Elektrifikacija mobilnosti nije počela juče. Traje već skoro desetak godina, i kako god postavili stvari, modeli koji stižu u prodajne salone, realno su več druga pa i treća generacija kao izdanak ove revolucije sektora transporta. Da, revolucije koje mnogi još uvek nisu svesni, da ne samo da je počela, nego je već uveliko u toku. Revolucija k’o revolucija, proces je koji se jednima sviđa, drugima se ne sviđa, jednima donosi korist, drugima štetu. Stadijum do kojeg je stigla elektrifikacija automobila relativno je lako definisati.

U svetu masovna prodaja električnih vozila već uveliko traje, infrastruktura stanica za punjenje koja je alternativa benzinskim stanicama, menja se preko noći, pa se samim tim jedna od ponajvećih “mana” električnog automobila rapidno gubi iz dana u dan.

Drugi elemenat koji je na putu odlučivanja za kupovinu električnog automobila je njegova autonomija, a pogotovo strah od ostanka bez struje na putu, koji se ne može rešiti kanticom goriva od pet litara. Povećavanje broja stanica za punjenje, ovakav strah će se brže eliminisati, ali i tada, s aktuelnom tehnologijom baterija, punjenje traje deset puta kraće nego dopuna jednog rezervoara automobila sa SUS motorom.

Samo, da li sada već uveliko živimo okruženi predrasudama i tradiconalizmom koji stvara otpor prema promenama?

Nakon Tesle koji je evidentno bio pionir u masovnoj proizvodnji i prodaji električnih automobila, Volkswagen je najglasnije i najjasnije svoju budućnost okrenuo u pravcu električne mobilnosti. Zbog skandala zvanog dizelgejt ili ne?

 

Recimo da je izlazak marke na naslovne strane svih medija, i to iz potpuno pogrešnih razloga, samo ubrzao “električna razmišljanja” nemačkog giganta, koji je 2009. uveliko imao spremnu platformu koja je bila preteča današnje modularne MEB platforme.

Brzo premotavanje unapred pokazuje serijski kompaktni hedžbek ID.3 koji beleži odlične prodajne rezultate, ID.4 koji kreće istim stopama, ali i činjenicu da je prvi pomenuti stigao do nas, a i drugi pomenuti će vrlo uskoro. Do nas, tvrdoglavih Balkanaca, potpuno nespremnih da odstupimo od tradicionalnog.


Samo, da li je toliko skepticizam prema novom i drugačijem baš potpuno opravdan? Proverili smo na prvoj vožnji Volkswagena ID.3 i to ne na poligonu, ne u kontrolisanim uslovima, nego regularnim putovanjem od našeg glavnog grada do popularne planinske turističke destinacije – od Beograda do Zlatibora, na distanci od 220 kilometara, kombinovane konfiguracije kako terena tako i saobraćajnica.

Najpreciznije od nekoliko mogućih, rutom od Krnjace, preko Mladenovca, Rudnika, Čacka, uz detour do Terzica avlije, pa do Zlatibora. Da, svi koji poznaju alternative odmah će primetiti da je vožnja autoputem maksimalno izbegnuta – nije preterano zabavna, a nije ni omiljena automobilima sa elektro-pogonom.

U osnovi, na ovaj oganizovani grupni put od strane uvoznika Porsche SCG (u praksi ne spominjemo organizatore kako se ne bi postavljalo pitanje objektivnosti, ali ovaj put spominjemo, zbog činjenice da su se morali ozbiljno potruditi oko prve “dugolinijske” prezentacije e-automobila, a i kompletne slike ove prve test vožnje) smo krenuli sa saznanjem da VW ID.3 ima autonomiju koja je deklarisana na nivou od oko 300 kilometara, u snažnijoj verziji sa 204 ks, što je barem u teoriji najavljivalo da neće zafaliti “kantica”.

Štaviše, putni računar je i pre starta pokazivao 320 km autonomije. Pogled na isti podatak po dolasku na destinaciju koji je pokazivao preostalih 150 km dometa, malo liči na alhemiju ili neku prevaru, ali daleko od toga. Nećemo po principu “patrole” prepričavati kilometar po kilometar, podelićemo sa vama činjenice i prve utiske, s obzirom na činjenicu da nas test tek očekuje.

Volkswagen ID.3, koji je dužine Golfa ali sa većim međuosovinskim razmakom, u poređenju sa pomenutim modelom ima znatno bolju ponudu kabinskog prostora. Iako poseduje masu od 1.800 kilometara, u vožnji se tih 500 kg više od pomenutog Golfa apsolutno ne oseti.

Ljuljanja i naginjanja nema, upravljanje je vrlo precizno i dovoljno direktno, a pneumatici od čak 19” svoj posao odlično rade uprkos masi vozila. VW ID.3 ima režime vožnje, ali i dva nivoa kočenja motorom, odnosno rekuperacije energije pri usporavanju. Dakle, ovde se nalazi jedan od ključeva “alhemije”, odnosno produžavanja autonomije. Međutim za razliku od SUS pandana ID.3 je već u Eco režimu sasvim dovoljno dinamičan, dok tek aktiviranjem  Sporta, dozvoljava isporuku svih 204 ks na zadnje točkove.

Da, ovo je vozilo sa zadnjim pogonom. Imajući u vidu da se predviđena ruta bezbedno uklapala u autonomiju, opušteno smo mogli i da eksperimentišemo, pa ćemo ukrstiti teoriju i ono što smo isprobali.

Na autoputu gde su usporavanja retka, a veliki aerodinamički otpori stalni, krstareća brzina je “čarobna reč”. Možemo ovako postaviti stvar: pri 130 km/h, autonomija je 300 kilometara, pri 120 km/h ona je 350 km, a pri 115 km/h je oko 400 kilometara. Ko žuri, mora da stane da se dopuni.

Zimi se ove brojke neumitno smanjuju, i nije tajna da je za svaki EV zimi na autoputu najgore, i da je tada autonomija najmanja. De facto, grejanje kabine troši energiju, a rešenje je u toplotnoj pumpi, koja je nažalost kupaca, opcija, ali ona koja efikasno povećava automomiju. Zapravo, u praksi smo shvatili i zbog čega su podaci o mogućoj autonomiji toliko fleksibilni. Zato to teško mogu biti egzaktni podaci i zato što se značajno razlikuju od spoljnje temperature, konfiguracije puta, brzine i stila vožnje. Naravno, isto to važi i za vozilo sa SUS motorom, ali u manjim procentima.

Nazad na utiske iz VW-a ID.3. Ovoj je veoma udoban automobil, izuzetno prijatan za opuštenu vožnju koja zapravo odmara. U stvari, ono što je teško definisati, opisati i napisati, jeste činjenica koja govori o tome koliko prija odsustvo cilindara i menjača iz konvencionalnog vozila.

Ovde buke motora nema nikada, nema vibracija, pa ni jačeg ili slabijeg cimanja koje se javlja pri promeni stepena prenosa, bez obzira koji menjač je u pitanju. ID.3 klizi drumom, a pritisak na papučicu gasa pri bilo kojoj trenutnoj brzini donosi silovito ubrzanje, čak i u najekonomičnijem režimu vožnje, tako da podatak o ubrzanju od nule do 100 km/h, od nešto preko 7 sekundi nije bajka nego realnost.

Vožnju po brdovitom terenu ID.3 obožava, mogo više od autoputa. Da, uz temperaturu od 17°C do 27°C ID.3 je skoro stalno bio u idealnim uslovima po ovom pitanju (EV u praksi ne voli ni vrućinu, ništa više nego zimu). Vozili smo skoro šezdeset kilometara u režimu „uzbrdo-nizbrdo“ po obroncima Zlatibora, a autononija ne da se nije smanjila, nego se povećala u odnosu na polaznu.

Da li je besmisleno reći da se u prostranoj kabini putuje potpuno normalno i zapravo udobnije od “običnog” automobila? Nije, to je činjenica. Da li je autonomija problematična – nije, ali za sada kod nas traži malo truda oko planiranja putovanja, što će vremenom, s povećanjem broja stanica za punjenje, biti sve manje potrebno.

Da li će biti ostajanja na putu? Hoće, dok se ne steknu drugačije navike i dok se ne prilagodi na drugačije okolnosti, a dobra vest je da će uz garanciju na vozilo, kupac imati i dvokratan besplatan transport do prvog punjača.

Punjača može biti nekoliko tipova i vrsta, a praksa pokazuje da je najekonomičnije punjenje na naizmeničnoj struji na sopstvenom zidnom punjaču (wallbox). Da, uređaj dodatno košta oko 1.300 evra sa svom pratećom instalacijom, a pride je potrebno obezbediti i, ne baš jednostavne (pred)uslove za instalaciju (kuća, dvorište, garaža), ali tada dobijete sopstvenu “benzinsku” pumpu. Maratonsko punjenje na utičnici ne samo da traje pedesetak časova, nego zapravo ne prija bateriji, kao što joj ne gode ni brzi DC punjači.


Da li je ovo sve što smo saznali i osetili. Ne, ovo je samo delić otkrivanja nečeg novog. Volkswagen ID.3 već sada ima prodaju cenu od 29 hiljada evra, uz najavu da bi u narednih par nedelja ta cena mogla da ide i niže, što znači da se već po ovoj osnovi nalazi u rangu naknade koja se traži za novi VW Golf 8, i zapravo finansijski aspekt elektromobilnosti zahteva i dobiće jedno sasvim posebno poglavlje.

U stvari, ovde stavljamo, ne tačku nego tri tačke iz jednostavnog razloga što se trudimo da budemo kratki, koncizni i precizni, a o elektromobilnosti i VW-u ID.3 bismo već u ovom trenutku mogli da napišemo četiri puta ovoliko materijala.

Dodaćemo samo još jedno, uprkos predrasudama ID.3 je odličan automobil, već danas kod nas potpuno upotrebljiv za svakodnevnu vožnju, a pokazalo se i za duže putovanje.

Da, putovanje ima svoje specifičnosti, ne u smislu vožnje, nego planiranja. Ali vozilo vredi upoznati, i suočiti se sa strahovima. Svi stresovi se na kraju anuliraju kroz udobnost (a matematika kaže i kroz ekonomičnost).

Kada kucne momenat, test pročitajte na portalu dmotion.

Aleksandar Uglješić

Vredan praćenja: dMotion

(2989)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

72 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Dodaćemo samo još jedno, uprkos predrasudama ID.3 je odličan automobil, već danas kod nas potpuno upotrebljiv za svakodnevnu vožnju, a pokazalo se i za duže putovanje.“
Da, putovanje ima svoje specifičnosti, ne u smislu vožnje, nego planiranja. Ali vozilo vredi upoznati, i suočiti se sa strahovima.“

Šta reći? „Specifičnosti“ u smislu „planiranja“, a i „za duže putovanje“ … ? Možda za duže putovanje u razvijenoj Evropi, ali, samo u onom delu Evrope gde su punjači gusto posejani kao mine u minskom polju …

Pomponije

Zar ne videsmo skoro koliko je trebalo da se Taycanom stigne od Minhena do Zagreb…. Devet sati umesto procenjenih pet…

BB

To je isto kao kad j pričam komšiji kako će sad imati let za 30 eura do Njemačke (radi tamo) a on kaže kako voli da nosi sa sobom duplu garderobu pa mu me odgovara jer naplaćuju za prtljag. Pa kupi i tamo duple stvari, organizuj se, ili putuj 14 sati autobusom…

don

Sunce ti kalajisano, neću ni da citam ovakve gluposti. Moracu se dati na pisanje članka zasto ne kupiti dildu a posebno Ud pa ga dati malo rikosetu na Recenziju i ušminkavanje. Nema druge.

Rikošet

Ma ti to odlično radiš… Sa mnom bi izgubio na originalnosti, a i došao bih u iskušenje da ponegdje kroz tvoj tekst provučem Alfine i Fiatove mane, čisto da zabavim čitaoce 🙂 Zamisli naslova „Veliki Don popljuvao Alfu i Fiata“, planulu bi kao u Kuriru… a poslije naslova samo šuplja priča… Električni automobil kod nas trenutno može da vozi samo neko ko ne zavisi od ovozemljaskog života i poslovnog i privatnog. Samo tako je moguće planirati i duže putovati „bez stresa“… Osim toga skrenite malo sa utabane rute Beograd – Zlatibor, u ruralu, i biće vam jasno da vam je… Pročitaj više »

TheStig

Za 30 000 evra možeš uzeti novi GTI. Taj GTI ce uvijek biti pojava i uzitak za voziti cak i za 15 godina. Ovog ID miksera se niko za 2 godine nece sjecati. U praktične implikacije da ne ulazimo.

Comang

min. 40k је GTI

TheStig

To možda u tvom selu. U Porsche-u Sarajevo akcija trenutno -63000 BAM sto je oko 31300 EUR

Peki

I meni se svida, ali uzeo bih ga iskljuciovo ukoliko vec imam jedan Golf u garazi, jedan za grad , jedan za put, ali gde pronaci 60 hiljadarki… 🤨

BB

Pa nizbrdo se puni sam, zar ne? 😉
Autonomija od 350 km, je dovoljna ogromnoj većini ljudi. Svaki dan vidim neke tablice iz EU kod mene u ulici u Banjaluci prikopčane ili na destination charger u Hotelu Tesla ili na javnom punjaču (oba besplatna). Možda nije za neorganizovane ljude ali ovi drugi dobace i izvan EU 😂. No, cjenovno, zo je još daleko od mene…

s mile

Svaki auto pokazuje drugačiju autonomiju, u zavisnosti od uslova vožnje, grad npr 600km, otvoren put npr 1000km, sa istom količinom goriva.

Ovaj deo je PR, verovatno, da bi se doplatio wallbox, „na kućnoj utičnici punjenje 50h“
sa kojom strujom da mi je znati…

Odlični su strujaši, jaka im je cena, verovatno i velik pad vrednosti, polovnog…ko bi ga kupio…baterije skupe..

Ali novog, ko ga priušti, i koristi za grad, i kraće destinacije, ima da se navoza…

Branko

“ Ovaj deo je PR, verovatno, da bi se doplatio wallbox, “na kućnoj utičnici punjenje 50h”
sa kojom strujom da mi je znati…” Ako imaš utičnicu od 10A ili 16A, treba 30h ili 19h, pod uvjetom da je 70 kWh baterija. Wallbox je na 7,4 kW (iznimno 11 kW), ali za to treba doplatiti angažiranu snagu. Po meni je 16A sasvim dovoljno, jer je namjena uglavnom kraće relacije.

s mile

kad već barataš podacima,

za koju amperažu je potrebno 50h.

to je moja zamerka na objavu u tekstu…. obmanjuju kupce, da bi kupili wallbox

moron

Pročitah još jedom .. Bolje „PR priopćenje“ ne bi napisao ni sam VW … Bravo.

don

Tacno tako. Zato i ne citam, jer sam sjedio davno u toj ragi i znam koje je sranje. Svako ko kaze nesto pozitivno, odmah znas o čemu je riječ, jer normalan covjek, drug i starjesina nece to nikad napraviti.

Alex

A gde i kada si to odavno sedeo u toj „ragi“ i koliko kilometara si prešao, kad znaš da je raga?

BB

Rekao je da je sjedio (u salonu), nije vozio, isto kao ja na kauču…

Alex

Zašto išta pozitivno ocenjeno mora biti PR!? Niko ništa dobro ne ume da napravi? Bravo!

don

Zato sinko što je ovaj tekst dio socijalnog inženjeringa. I to mu jedina namjena. Znači, omiliti narodu dildu pa da se na njega kasnije slobodno nabija. Možda jedan primjer da bolje shvatiš, who kaže nosite svi maske, izdises CO2 pa ga opet udises, pa poslije who kaže maske ne valjaju. Who kaže radite brze i pcr testove, pa sad priznaju da je sve to za kurac. U međuvremenu, neko je dobro zaradio na maskama i testovima, a na vakcini pogotovo. Inače za istu je potrebno 15 godina istraživanja i ispitivanja, ali ova to nije neg je genetska terapija tj tehnologija.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

Naravno da sve što je pozitivno ocenjeno ne mora istovremeno da bude i delo nastalo u realizaciji PR delatnosti … Ali, ovaj tekst na krajnje očigledan način forsira samo one činjenice koje bi mogle da vode pozitivnom zaključku, bez da se makar i površno ukaže da ono što u celoj priči nikako nije idealno.

Pomponije

Znači ne snalazi se najbolje ni zimi, a ni leti? Ako mnogo radi grejanje ode domet očas posla? Šta ćemo sa dugovečnošću ove baterije? Kad joj opadne kapacitet, a opašće sigurno, koliko bi potencijalno koštala njena zamena? Ako proizvođači obično garantuju 7-8 godina da kapacitet neće pasti ispod 80 procenata od prvobitnog, kako to onda utiče na rezidualnu vrednost vozila? Ili jednostavnije ko će da kupi polovan EV ako mora posle toga pljunuti desetak hiljada evra za novu bateriju? Ne vidim poentu da se sa EV modelima priča o auto-putu. To je domen Tesle i par drugih automobila, ostali upotrebu… Pročitaj više »

Branko

Ljeto nije problem, hlađenje troši 3 puta manje od grijanja. Što se tiče trajnosti baterija, zapravo je dosta dobra. Nekada se zaziralo od turbo dizela radi skupe turbine, visoko tlačnih brizgaljki, dpf-a, itd… Vremena i navike potrošača se mijenjaju, na Balkanu nešto sporije…😁

YugoFlorida

Treba napomenuti i da pozadi ima doboš kočnice, što je po meni nedopustivo za auto koji ima 204 KS. I isto mi je jako glupo da što se brže kreće to mu opada autonomija. Što znači, da bih ga vozio tako da štedim, moraju svi redom da me obilaze.
Takođe, apsolutno mi se ne sviđa ovaj auto, pogotovo spreda. Kriminalno mi je ružan. Kao spljeskani MPV, s onom prekratkom haubom.

Alex

Doboš kočnice odavno po sili kočenja ne zaostaju za disk kočnicama, samo su teže. U ID.3 je pozadi doboš zbog sistema rekuperacije koji se nalazi u sklopu pogona. Pri kočenju, D.3 nema oštre kočnice na kakve su navkli vozači VW-a, ali nema ni slabe, a pored toga ima i dodatni, vrlo efikasan nivo kočenja motorom, uz koje je maksimalana rekuperacija struje, a u gradskoj i vožnji nizbrdo kočni se ne mora ni koristiti, a pr tom se dopunjava baterija. I ne, niko ne mora da te obilazi, kada si najbrži na drumu trošš više i gorva tako da je sasvi… Pročitaj više »

TheStig

Ne lupetaj gluposti. Svi performans automobili imaju diskove, što vece to bolje, sa više klipova da bi se pojacala i ravnomjernije raspodjelila kočiona sila. Kakvi crni doboši, nije 1960ta?! Kod električnih doboši su stavljeni iz razloga jer ogroman dio kočenja obavlja el motor pa kočnice nisu potrebne, pri laganijoj vožnji, na šta je potrebno naviknuti se jer zahtjeva skroz drugi mentalitet. Ko imalo bude brže vozio garantujem da će prva stvar koja će da vrisne biti pakne unutar doboša.

BB

Pa ovo nije performans automobil…

Alex

Ne lupetaj glupsti Stiže, da upotrebim tvoj žargon. Pozadi su doboši gde u svakom vozilu manja sila kočenja nego na prednjoj osovini, pa im je i zagrevanje i habanje manje. ID.3 je porodčni hatchback a ne sportski automobil. Nije tačno da im ne treba kočenje samo pri manjim brzinama, nego pri svim brzinama, obzirom da elektromotor može da obezbedi velku zaustavnu silu, i pri tom rekuperira energiju. Toliko o glupostima Stiže, stručnjače, što sve znaš unapred, a da nisi ni video, a kamoli probao, a kamoli doživeo.

TheStig

Veze ti o životu nemaš. Taj automobil ima i dalje 204 ks i moze postici pristojne brzine. Nije performans ali kao sto imas ljudi koji entuzijasticno voze automobile od 150 ks tako ce neko voziti i ID. Cak i manje disk kocnice ce obezbjediti bolju zaustavnu snagu u odnosu na doboš a sem toga posto su „otvorene“ bolje se hlade samim tim teze ce se ugrijati. Sama priroda doboš kočnica moze dovesti do isparavanja kocione tecnosti. El motori su efikasni u rekuperaciji energije ali ne mogu obezbjediti potrebno kočenje pri velikim brzinama na zeljenoj zaustavnoj duzini. Zasto Tesle nemaju doboš… Pročitaj više »

BB

Komad željeza ovakav ili onakav… svaki će ti naplatiti da ti bubreg ode na crno tržište. Što se tiče performansi doboša ili diskova ima i jednih i drugih i dobrih i loših. Konkretno ja sam na*ebao zbog disk kočnica na poluprikolici od kamiona, ganc novo sve – pocrkalo nakon godinu dana, a nije pokriveno garancijom. Diskovi, kočiona kliješta, ležajevi, sve…

TheStig

Ma kvalitet postaje ugrozena vrsta bgm. Ali mislio sam u poređenju iole kvalitetnih diskova i kvalitetnih doboša nema sumnje šta je bolje.

don

VW se vodi profitom kao jedinom logikom. Primjenjivace jeftinija rješenja gdje god stigne.

BojanNeki

@Alex, ne vredi se sa „doktorima nauka“ raspravljati, na stranu što ih niko ni pristojnosti nije naučio.

BojanNeki

I da potvrdim da je u pravu Alex. Na zadnjoj osovini je potrebna daleko manja kočiona sila nego na prednjoj te je često dovoljan samo otpor elektromotora odnosno generatora, iako ID3/ID4 nije potpuno moguće voziti po sistemu „one pedal driving“ odnosno samo papučicom gasa kao kod mnogih drugih „strujaša“.
VW je izabrao nove Kontinental doboše koji imaju servisni interval od 150.000km, hermetički su zatvoreni time otporni na vremenske uskove i koroziju.

Malom stigu da poručim da ne mora sam sebi da daje toliko pluseva i svima ostalima baš toliko minusa, ne kopčamo se na leđima. Znamo da je „najpametniji“.

Izmenjeno 2 godine pre od strane BojanNeki
moron

„Hermetički zatvoreni doboši“ ?

Teške reči …

BojanNeki

Istina, možda sam pretereao. 😉

„Continental’s drum brake EPB-Si is a closed, sealed system and therefore less prone to corrosion. With a lifetime service interval of up to 150,000 kilometers, the drum brake is an optimal solution for electric vehicles.“

licensed to race

Pise do 150 hiljada km, to mu dodje kao ono popusti do 90%, a realno popusti nisu vise od 20%, samo jednu stvar stave 90% koju niko nece. Dobosi nikad nisu optimalno resenje, osim kad je usteda za fabriku u pitanju.

TheStig

Ti si mentalno zaostao a ja nemam vremena da tebi ili alexima objasnjavam da ste isto crkvena inkvizicija i da tvrdite da je zemlja ravna ploča i zabole me neka stvar koliko neko misli da sam ja u pravu ili nisam jer do svojih stavova dolazim iskljucivo na osnovu validnih informacija i kritickog razmisljanja obzirom da sam radio na automobilima od malena. Da ne spominjem da sam nacitaniji od tebe jedno 8 puta. ID 3 ima motore el pozadi i nema naprijed nista znaci nisu mu osovine opterecene kao kod klasicnog automobila i bez obzira na motore za automobil koji… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BojanNeki

Redakcijo, sankcionišite ovu bezobraznost nedonošča.

Branko

Zašto misliš da su doboš kočnice nedopustive za auto od 204 KS? Ne dopadaju ti se dizajnom, ili nešto drugo? I zbog čega ti je glupo da što se brže kreće to mu opada autonomija? Meni djeluje logično.
I vjeruj mi, ne zaobilaze svi električne aute. 🙂

Nikola

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas….

BB

Kad očekujemo super test? 😉😄

Peki

Ne Zvezdane, kao sto vidis nisi u manjini, sve si u pravu sto si napisao, ali ti imas ono sto mnogi nemaju, tj „profil“ To podrazumeva odredene preduslove, apsolutno neophodne, da bi se vozio jedan elektricni automobil. Kao prvo platezno si sposoban kupiti vozilo od 30-40 hiljada evra, sto je za mnoge citaoce i potencijalne kupce, racunajuci moju malenkost i autora teksta Saleta, misaona imenica. Drugo, posedujes kucu i samim tim neiscrpan izvor elektricne energije, ko mora da puni svog elektricnog ljubimca negde napolju nece ni pomisliti da ga kupi, komplikovano je i ekonomski neisplativo. Trece, tu je neki malo… Pročitaj više »

Rikošet

Onako retoričko pitanje. Da li misliš da je prošlo dovoljno vremena da na površinu isplivaju sve mane električnih automobila? Imam osjećaj da je sad sve med i mlijeko, jer tako treba da bude, ali da će kroz par godina ljudi da budu šokirani problemima električnih automobila… To je samo osjećaj, a temljim ga na činjenici da jedan od proizvođača, koji je prvi ponudio hibridnu tehnologiju u svojim automobilima (1996. godine prvi Prius) i koji je realno imao sve preduslove (iskustvo) da započne masovnu elektrifikaciju u odlično uređenom društvu kakvo je Japan, poprilično rezervisan i oprezan po ovom pitanju… dok ostali… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
BB

Kao što si i sam napisao, šta god da kupiš izlažeš se riziku 😉

Rikošet

Slažem se, ali u slučaju električnih automobila trenutno imamo takvu marketinšku bajku, da je to prestrašno i trebalo bi da ju razdvojimo od stvarnosti… Logika mi nalaže da u proizvodnji električnih automobila više realnog iskustva imaju Nissan i Renault, jer su im trenutno na sceni druge generacije „električara“… I mada ih u svom programu imaju više od decenije nisu ni izbliza bili marketinški agresivni (sigurni u EV) kao VW grupa, koja je ne zaboravaimo prvi ozbiljan problem na MEB platformi imala sa najbanalnijim sistemom u automobilu – multimedijom i to u samom startu… Na kakav zaključak ta činjenica navodi. Da… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Mihajlo

Greška u koracima ili …. ?
Gore u tekstu piše: „… ali i tada, s aktuelnom tehnologijom baterija, punjenje traje deset puta kraće nego dopuna jednog rezervoara automobila sa SUS motorom.“
??????

Suki

Ljudi moji, nemojte nikad zaboraviti da još nije izmišljeno sredstvo za gašenje požara kad baterija gori. Bio sam prošli mjesec na jednom tečaju i profesionalni vatrogasac je rekao da su nemoćni kod tih požara. Sve izgori u roku 5 sekundi! Pa vi jasite dildace🙃🙃🙃🙃🙃.

BB

Neki dan čovjek izborio u Dacia Logan kod Gradiške, zapalio se u putu, isto tako Clio kod Nove Topole planuo u putu. Prijatelju se C5 zapalio (samo ga dovezao pred kuću od mušterije, brat mu ima servis, izgleda webasto planuo). Nisu bili dildaći.. prema tome, gore svi. Dakle vozi bicikl…

Suki

Da, svaki auto se može zapaliti. Ali ja ovdje govorim o brzini izgaranja. Gotovo trenutačno sve izgori. Pogledajte primjere na YouTube.

BojanNeki

Nisu sve baterije iste, konstantno se menjaju i unapređuju. Mnogo laboratorija na svetu radi na tome.
Baterija kineskog BYD-a se npr. prilikom mehaničkog oštećenja ne zagreje ni do 60 stepeni celzijusa.

comment image

Suki

Nadam se da je tako. Zdravi bili pa vidjeli 👍

don

opet ti sa svojim primjerima…lele i kuku, deda bez diplome ti nije bio dovoljan,a? cccc

BB

Ma ima primjera koliko hoćeš, mogao bih knjigu napisati, ali niko neće da čita ništa dalje od naslova 😉

don

Sunce im nepismeno!🤪 Pa zar ima i takvih🤪

s mile

Niš, vreli letnji dan, na dugom bulevaru, iz daljine vidim stari auto i kako mu curi benzin, zapalio se, mala vatrica, ispod auta. Stao je na semaforu, dok sam ja prišao, oni su primetili i izašli, za minut, auto je goreo. Nema mu spasa, koji god da je, ako ga plamen uhvati. Benzinac.

Djordje Pesic

Ja sam isto svedocio sa prozora moje zgrade, kako je auto sagoreo na parkingu kao sibica. Bukvalno za 5min je bio komplet gotov. Isto SUS.

BojanNeki

Sudar SUV-a i Tesle u Kini, zapalio se SUV.
https://www.youtube.com/watch?v=S0s_Ncbc1g0

BB

Pa kad je bio suv, da je bio sirov ne bi gorio 😉

BojanNeki

Misliš mokar 😉

don

evo nesto nabrzaka napisano u 10 minuta, jer imam jaku glavobolju , cisto kao slag na tortu, pa neka Rikoset zaseceri. Dildo je, ko macija guza sto bi rekli nadrealisti,a za neupucene to je sve ono sto ostane kad oljustis automobil i u njega ubacis djecje igracke ala elektro motor i baterije. Dakle, ona stvar od auta totalno neupotrebljiva i stoga je svaka ta elektro skula dobila prikladan naziv – dildo, cisto da ne budemo puno bezobrazni. No, je li to malo prestroga ocjena? Ne proeostaje nam nista drugo no da se kratko zabavimo sa tim u retcima koji slijede.… Pročitaj više »

TheStig

Meni samo u svemu nije jasno kako ljudi vjeruju da su električni automobili put koji vodi naprijed. Električna energija tj njeno dobijanje je jako skup i kapitalno intenzivan proces. Sve nas je na planeti više i sve će više energije trebati a resursi su ograničeni.Ista stvar vazi i za fosilna goriva ali nemaju infrastrukturalni problem. Redovi cekanja koji ce da budu na stanicama za punjenje kad budu postojali samo el automobili (ako do toga dođe). I kako ih god napravili nece biti prihvatljivi za ljude koji zive u krajevima sa nepovoljnim klimatskim uslovima. Da, jesu ugodni za voziti i nema… Pročitaj više »

don

Apro po toga da povučem paralelu sa auto vs dildo, pridje jedan živahni starcic, nećemo ga imenovati jer ga svi znate, jedne subote jednom momku koji je odlučio da se „objesi“. Šinko, što nisi kupio lutku? To ti je moderna tehnologija, znaš? Silikonska, napravljena prema tvojim željama. Vazda spremna na fuk, šuti, ne troši tvoje pare, živce, ne kvoca ti i kad ti dosadi naručis novu. Ne odnese ti svu imovinu, ne pije ti krv sa advokatima, imaš svu korist od nje. Šta će ti žena? To je zastarjela tehnologija, još od kad je Adema zajebala sa jabukom, a njemu… Pročitaj više »

BB

Evo tebi jedna muzička želja, sasvim sam siguran da sam pogodio ukus:
https://www.youtube.com/watch?v=sCkl31VRYhk

don

apsolutno, ljubi te deda :D:D:D:D

Elektricar

Jesu li mu resili software? Auto otkad se pojavio ima raznoraznih problema i najvece zamerke idu na software koji cesto baguje, a sve ide preko njega. Drugo, napustili su prijatan enterijer, mekanu plastiku, dobru zvucnu izolaciju, to su bile druge prituzbe tokom testnih voznji. Na kraju, meni ne jednostavno izgleda dobro.

don

Tačno tako, i onda se onaj Alex pita zašto raga. Kad sjednes iz Honde E u ovo čudo, to je kao….drugi svijet za Švabe koje su uzele običan transportni kavez i nakacili u njega armiju jeftine, tvrde plastike a la jugo da je boravak jako negativno iskustvo, sve zarad profita, i još elektro pogon. Gore ne može. I onda traže još 30k eura. Oni nama.trebaju da plaćaju da to vozimo 🍻🚩

Velja

WTF?
Povećavanje broja stanica za punjenje, ovakav strah će se brže eliminisati, ali i tada, s aktuelnom tehnologijom baterija, punjenje traje deset puta kraće nego dopuna jednog rezervoara automobila sa SUS motorom.

BB

Pa u Americi je nedavno bilo baš tako, kad su hakeri napali naftovod… 😉