1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Puma 1.0/155 mHEV ST-Line – Američka mačka
Ford Puma 1.0/155 mHEV ST-Line – Američka mačka
39

Ford Puma 1.0/155 mHEV ST-Line – Američka mačka

4.23K
39
Podelite sa prijateljima:

Nakon modela EcoSport, koji je završio karijeru kao statista u klubu gradskih SUV, Ford je lansirao Pumu, znatno talentovaniji i privlačniji krosover, koji ima mnogo veće šanse da se ravnopravno nadmeće s tenorima u segmentu.

Ko se još seća malog kupea Ford Puma, koji se proizvodio u Nemačkoj između 1997. i 2002. godine? Moja malenkost, jer me za njega vezuju drage uspomene (rođenje bliznakinja) od pre dve decenije! Današnja Puma, osim naziva nema nikakvih zajedničkih tačaka se bivšom, iako su se obe poslužile platformom Fieste. Za obožavaoce kupea ovo je svakako razočaravajuće, no kako je ovih sve manje, a pristalica krosovera i SUV modela sve više, logično je da se Ford priklonio njima, posebno jer nije imao predstavnika u B segmentu vrednog tog imena.

Spomenuti EcoSport u startu je bio predviđen isključivo za slabo razvijena tržišta, tek sticajem okolnosti, nakon brojnih poboljšanja našao se i na evropskom, ali su mu konkurenti brzo isprašili stražnjicu i poslali ga u istoriju. Dakle, nova Puma predstavljena je 24. juna prošle godine, pod radnim imenom B-SUV, tek da se naglasi o kom je segmentu reč. Samim tim, podrazumeva se da je postavljena na platformi predstavnika u B segmentu (Fiesta), s tim da se izdužila na 4,19 m, uz veće međuosovinsko rastojanje i širi trag točkova za 6 cm.

Ford Puma sa konkurentima

No, kako bi se distancirala od još barem tuceta sličnih SUV (Peugeot 2008, Citroen C3 Aircross, Renault Captur, DS3 Crossback, Mazda CX-3, Kia Stonic, VW T- Roc, Seat Arona, Nissan Juke, Opel Crossland X, Hyundai Kona, Honda HR-V…), Puma je poprimila pomalo drugačije forme. Po ugledu na velike mačke, deluje mi nekako elegantnije i fluidnije od konkurenata, koji se često isti ističu nekakvim nabildovanim „mačo“ stilom.

To nikako ne znači da joj nedostaje agresivnosti, velika prednja maska kao razjapljena čeljust želi zaplašiti konkurente, dok elipsasti oblik svetlosne grupa koketira sa spomenutim kupeom Puma. Ford recimo navodi kako su LED farovi inspirisani famoznim modelom GT…  Sve u svemu ova Puma izgleda lepo, skladno, bez obzira iz kog ugla je posmatrali. Pojedini u njoj pronađoše  forme Porchea Cayenne i Macan, zbog čega joj odmah  dadoše podsmešljivi nadimak „Forche“ (skrećenica od Ford i Porche)… A ukoliko vam se ova sa fotografija učini za nijansu atraktivnijom, u pravu ste, radi se o završnom nivou ST-Line, koji, po ugledu na ostale modele kuće, poseduje izvesne sportske atribute. Mislim pre svega na pojedine elemente karoserije, kao što je mini „suknjica“ na pragovima, prošireni blatobrani, specifični aluminijumski naplaci od 18 ili 19 cola, hromiran završetak izduvne grane…

Fiesta za uzor

Ukoliko je spoljašnji dizajn svež i inovativan, to se ne može reži za enterijer. Kako to vole da kažu Francuzi, „deja vu“ (izraz koji sve češće se pronalazimo i u srpskom rečniku i simbolizuje nešto već viđeno), i bez ovalnog znaka proizvođača na upravljaču znao bih da sam u jednom Fordu. Na prvi pogled Fiesti, tek nakon što sam se poslužio fotografijama Fieste Active (vožena prošle godine) mogao sam uočiti jedva par nebitnih detalja po kojima se razlikuje.

Ništa dakle posebno atraktivno, još manje originalno, za uzvrat enterijer je funkcionalan. Sve je na svom mestu, računajući i ekran od 8 inča, nakačen na gornji deo centralne konzole. Sva sreća ovde služi uglavnom za komandovanje multimedijalnim sistemom, dok su za klima uređaj kontrole odvojene. Puma je iskoristila priliku i preuzela od ostale braće usavršen sistem multimedia Sync, koji se pokazao sposobnim prepoznati vokalne komande. Od biranja muzike i adrese za satelitsko navođenje, pa sve do kontrole klima uređaja. A kad spomenusmo muziku, Puma je po ugledu na Fiestu opremljena odličnim Hi-Fi sistem B&O PLAY, s 10 zvučnika, ukupne snage 675 W.

Naprotiv, na lepom kožnom upravljaču, podrezanom odozdo (preuzet iz Fieste ST), i dalje ima dvadesetak dugmića, što je posledica brojnih sigurnosnih sistema, retko viđenih u segmentu. Ne mogu, a da ne spomenem inteligentan regulator brzine (samostalno održava distancu sa vozilom ispred, koči i ubrzava), sistem za kontrolu mrtvog ugla, čitanje znakova pored puta i automatsko uključivanje dugih/kratkih xenon farova, kao i dispozitiv za samostalno parkiranje s kamerom.

Navedimo još jedan, koji, ukoliko detektuje opasnost (vozilo ili pešaka), potpuno samostalno ukoči vozilo do brzine od 50 km/h. Tu je i Fordov CoPilot360, ograničeno autonomni sistem koji može da funkcioniše u uslovima gradske gužve kada je potrebno često kretati i zaustavljati vozilo. Zadnja kamera sa širokim uglom sočiva omogućava pogled na okolinu od 180 stepeni i to je prvi put da se ova tehnologija našla u ovom segmentu. Deo standardne opreme su Android Auto i Apple CarPlay sistemi.

Sama pozicija za upravljačem je dobra, upravo kao i ergonomija komandi. Sve je na svom mestu i na dohvat ruke, vozač se u Pumi oseća kao da je u za broj većem SUV. Upravljač i sedišta se podešavaju u svim pravcima, kod testirane verzije presvučena su nekakvom veštačkom kožom i platnom, te prošivena crvenim koncem, po ugledu na volan. Za pohvalu je što se mogu potpuno svući, te oprati ili promeniti ukoliko su oštećena. Naprotiv, oblik i forma sedišta nisu na nivou najboljih francuskih konkurenata.

Po pitanju kvaliteta upotrebljenog materijala ista priča kao kod Fieste. Plastika je na gornjem delu centralne armature presvučena tankim slojem mekane, ostatak enterijera je od sjajne i lakirane, plus nešto imitacije karbona i jeftine tvrde od upravljača pa naniže. Ono što razlikuje Pumu od Fieste svakako je instrument tabla, klasični analogni instrumenti zamenjeni su numeričkim, tj. ekranom od 12,3 inča.

Recimo odmah, daju Pumi neophodnu modernost, ali ni u kom slučaju nemaju preciznost i preglednost klasičnih! Osnovna boja je modro plava, i ide uz mod „normal“. Obrtomer s leve strane pokazuje režim rada motora, no brzinomer s desne samo podseća na njega, jer na podeocima nema brojeva. Brzina je ispisan velikim ciframa u centru. Specifičnost vožene verzije, deklarisane kao laki hibrid, je i instrument koji pokazuje punjenje baterije (prilikom kočenja ili podizanja stopala s gasa), odnosno asistenciju koju pruža SUS agregatu.

Sve u svemu enterijer deluje (pre)ozbiljno, strogo, sve je crno računajući i obloge na plafonu. A kad smo kod njega, spomenimo i veliki panoramik krov iz dva dela. Prvi, iznad glava putnika napred, otvara se električnom komandom (ne i zastor, on se pomera ručno), dok je drugi deo manji i fiksiran. Da li zbog njega ili usled samih formi (snažno zakošena peta vrata i C stub), prostor za glave je ograničen. Za nas „Pigmejce“ nema problema, ali viši od recimo 1,85 m biće na muci i s kolenima, što se i može razumeti ukoliko se zna da je Puma kraća za desetak santimetara od recimo Peugeota 2008.

Osim toga „zaboravljeni“ su rukohvati na plafonu, po ugledu na prednja sedišta. Praktični aspekt je korektan, iako test flaša od 1,5 l mora da se zgnječi kako bi stala u vrata. Ostaje nam još prtljažnik, kod hibrida zapremine 402 l, odnosno 456 l kada se radi o standardnoj Pumi. Međutim, čak i naša Puma poseduje „mega box“, tj. rupetinu u dnu od 80 litara, dimenzija 76x75x30 cm. Na prvu „loptu“ zapitao sam se čemu zapravo služi, no na kraju se pokazao veoma upotrebljivim za ostavljanje prljavih stvari, recimo čizama za blato ili alata. Obložen robusnom plastikom, s velikim izlivom u dnu, može se oprati šmrkom.

Predviđena je i polica kako bi se poravnali nivoi obaranjem naslona zadnjih sedišta, kao i peta vrata s električnom asistencijom, koja se mogu otvoriti podvlačenjem stopala ispod branika. Spomenimo i pokrivač prtljažnika inteligentno integrisan u peta vrata, tako da ne smeta prilikom utovara kabastih stvari.

Mali, ali tehničar

Pre par nedelja, prilikom najave ovog testa na društvenim mrežama mogli su se pročitati komentari koji dovode u sumnju kapacitet jednolitarskog agregata, kao i njegove performanse. Kako dole potpisani nije ni advokat ni menadžer Forda, na vama je da donesete zaključke u vezi pouzdanosti i dugovečnosti malog 1.0 EcoBoost, a na meni da vam što objektivnije prenesem zapažanja i utiske.

Dakle, pritiskom na „dugme“ Start, mali trocilindarski blok ne ostavlja ni malo mesta sumnji, svima je jasno s kim imamo posla. Neću reći da je zvuk neprijatan, pojedini ga čak i vole, ali nakon električnog DS3 Crossback deluje mi preterano grlat i prisutan u kabini. Pre svega prilikom ubrzanja, dok se pri konstantnoj brzini, čak i na auto-putu, znatno utiša. U radu mu svestrano pomaže elektromotor, podsećanja radi recimo da Ford poseduje više sistema, tj. klasični hibrid (Mondeo ga je  nasledio od Toyote Prius), hibrid plug-in koji se puni spoljašnjim izvorom energije (model Tourneo), 100% električni Mustang Mach-E, i sada „mild-hybrid“ (mHEV), ili ukoliko više volite light odnosno blagi hibrid.

Ova tehnologija poboljšava Pumin 1.0-litarski EcoBoost benzinski motor, s integrisanim starterom/generatorom (BISG) od 11,5 kW. Zamenivši standardni alternator, BISG omogućava skladištenje energije koja se obično gubi tokom kočenja i usporavanja, kako bi se napunila 48-voltna litijum-jonska baterija, hlađena vazduhom. BISG takođe deluje kao motor, integrišući se s njim i koristeći akumuliranu energiju za pružanje pomoći u postizanju većeg obrtnog momenta tokom normalne vožnje i ubrzanja, kao i snabdevanje električnih potrošača u automobilu. Nudi se u sprezi s agregatom od 125 ks i 155 ks, dok inteligentni samoregulišući blagi hibridni sistem kontinuirano prati kako se vozilo koristi, ne bi li utvrdio kada i kako napuniti bateriju za optimalnu korist, odnosno kada iskoristiti energiju uskladištenu u njoj.

Konkretno, hibridacija omogućuje i do 50% više obrtnog momenta u nižem režimu rada motora. U višem obezbeđuje još 20 Nm, ali samo ukoliko je u modu Sport. Znači mHEV 155 zvanično je homologovan u Evropi na 190 Nm, između 1.900 i 5.500 o/min, ali zahvaljujući sistemu „overboost“ penje se na 220 Nm (pri 3.000 o/min), odnosno u modu Sport i do 240 Nm (pri 2.500 o/min). Verujte mi na reč razlika u snazi se i te kako oseća kada je ovaj izabran, Puma prosto poskoči od priliva sveže krvi. Za „jurcanje“ po odličnim „seoskim“ putevima, tzv. „départemontales“, koristio sam isključivo ovaj program, koji je u punoj harmoniji sa Puminom voznom dinamikom.

Posebno kada se radi o ST-Line, koja ima tvrđi trim i niskoprofilne gume 225/40 R19, nešto kao „light“ izvedba Pume ST, koja se očekuje do kraja godine. Drugim rečima, zaista je treba „muški“ poterati i bacati u krivine, kako bi kontrolisano počela da proklizava preko „nosa“. Naravno da se tvrđe ogibljenje oseti po lošem putu, za moj ukus standardno, koje je rezervisano za niže završne nivoe (bio sam u prilici na kratko provozati slabiji 1.0/125), više je nego zadovoljavajuće. Bez imalo sumnje ovaj mali Ford spada među najdinamičnije SUV modele u segmentu, kad već ne i u najudobnije

U ovakvim okolnostima baterija pre svega pomaže motoru da se što bolje iskaže, zbog čega je i potrošnja povišena (ne silazi ispod 8 litara). No, ukoliko se ritam spusti na normalu, i uz to izabere program „eco“, eto nas na sasvim prihvatljivih 5,5-6 litara. Tek da se zna, kod obe verzije (125 i 155 ks) prilikom lagane vožnje isključuje se jedan cilindar, koji se po potrebi ponovo aktivira za samo 14 milisekundi. Trenutno je u paru su isključivo s šestostepenim ručnim menjačem, korektno odmerenih prenosa. Ubrzo se očekuje automatski s sedam prenosa i dvostrukom spojnicom, ali samo uz 1.0/125 ks. Isto tako, ponuda će biti proširena slabijim 1.0/95 ks, kao i dizelom 1.5 od 120 ks.

Još par reči o potrošnji, po preuzimanju vozila na putnom računaru je ostao prosek od 7,2 litra, nakon 2.000 pređenih kilometara. Toliko ova Puma troši i na auto-putu (brzina između 130 i 140 km/h), odnosno do 10 litara u gradskoj vožnji. Uzevši u obzir perfomanse i težinu (1.270 kg), nalazim da su podaci sasvim zadovoljavajući, iako će mi pristalice hibridnih Toyota verovatno skočiti za vrat, mašući nekakvim apstraktnim podacima nižim za više litara…

Našu Pumu provozali smo i po zemljanim putevima, malo i kroz visoku travu, tek kako bi se uverli da tamo nema šta da traži! Osim što je za par centimetara viša od jedne Fieste (klirens iznosi 14 cm), uz posedovanje programa „klizava podloga“ (usporava točkove ukoliko se prebrzo okreću i „omekša“ obrtni moment), nema nikakvih off-road atributa, po ugledu na većinu konkurenata. Po ugledu na njih je i cena, barem kada se radi o francuskim modelima, tipa Renault Captur i  Peugeot 2008 (C3 Aircross je zbog godina osetno jeftiniji).

Pre par sedmica, kada je obavljena test vožnja, cena u Srbiji još uvek nije bila poznata, no neposredno pred slanje teksta na sajtu uvoznika za naše tržište pronađoh da osnovna iznosi 21.990 evra (za slabiji blok od 125 ks), a najviša 24.990 vera (1.0/155 ks Titanijum). U Francuskoj Puma je osetno skuplja, posebno završni nivo ST-Line.

No, zahvaljujući niskom nivou izduvnih gasova ovde ne podleže nekakvom „malusu“ (taksa za „prljave“ modele), primera radi za Ford Mustang 2.3 Turbo ova iznosi čitavih 10.500 evra, što objašnjava zašto proizvođači forsiraju male hibridne agregate! Sve u svemu Ford od sada mačku za trku ima, Puma se pokazala znatno talentovanijom od bivšeg EcoSporta, i kao takva potpuno je na visini najboljih izdanaka u segmentu.

 Tekst i fotografije: Perica Rajković

Ford Puma 1.0/155 mHEV ST-Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.190 x 1810 x 1.550 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.590 mm
Zapremina prtljažnika: 402 – 1.216 l
Masa praznog vozila: 1.280 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3 cilindra/turbo benzinac
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 155 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50 R18 (225/40 R18)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9 s
Maks. brzina: 205 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,6/7,2 l/100 km
Emisija CO2: 127 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji – od 21.990 evra za 1.0/125  

Dobre strane:

Zavodljive forme, vozna dinamika, performanse u modu Sport, ergonomija, prtljažnik + „mega box“

Loše strane:

Previše „grlat“ motor, hladan enterijer,  prostor na zadnjoj klupi, previše tvrd trim kod ST-Line, bez automatskog menjača         
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 7,75
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,528

(4227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Rekao bih da je spolja Puma sigurno najatraktivniji model u segmentu. Kabina je okej, ali i dalje daleko od izgleda Peugeota 2008 koji je u tom segmentu definitivno daleko ispred ostalih.

Po srpskom cenovniku za Pumu za ovaj trocilindraš… Mnogo je to novca.

Zvezdan Božinović

Meni se isto baš sviđa Puma, ali mi 2008 deluje još moćnije, posebno unutra 🙂 svejedno, ne bih birao automobil u ovom segmentu. Radije B kategorija ali normalnog rasta po normalnoj ceni 🙂

moron

Dizajnerski, ona je meni super. Spolja i unutra. Cena testiranog primerka? U Srbii, „takav“ (panoramac), ST-Line, od 155ks, ima cenu 28.990. Doduše, na oglasu piše „cena dogovor“, ali, u salonu stoji na vozilu 28.990 (i to, to je cena „sa popustom“). https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16061164/ford-puma-st-line-x-mhev Pošto sam staromodan, dopada mi se što su za te pare ostavili klasičnu „ručku“ parkirne kočnice. Oslonac za ruku izmedju prednjih sedišta, svojim dimenzijama, jasno stavlja do znanja da sedite u fiesti. Generalno, vozilo je meni unutra jako teskobno – pozadi. Interesantno, Puma je viša od aktuelnog 2008 nekih 4-5 cm, ali, ja pozadi (sa 192 cm) mogu… Pročitaj više »

Peki

Bogami si u pravu Moron, ni ja nigde ne pronadoh cenu za MegaBox, za predstavljeni model je sigurno u seriskoj opremi, no posve je moguce da to vazi i za sve zavrsne nivoe… Zasto da ne, rupa k’o rupa, zasto bi se se za nju doplacivalo? Sto se tice brzine na auto putu, nije ni 130 ni 140 km/h, vec izmedu 130 i 140 km/h. Osim kada vozim na duze staze ne upotrebljavam regulator brzine, znaci pokusavam da ne predem 140 km/h jer tako ne rizikujem da me strefi neki mobilni radar, posto oni funkcionisu sa 10 % tolerancije (automatski… Pročitaj više »

moron

Peki, majku mu, barem si ti na Zapadu naučio da se „plaća sve“. Tako da verujem da je i Megabox opcija ( pobrojan je na sajtu u predstavljanju odmah uz panoramu, a ona je svakako opcija). Gledam, uski rezervni točak (koga isključuje Megabox) je opcija (110e), ali, izgleda da ne može uz MHEV motor ( „Opomba: ni na voljo v kombinaciji z blagim hibridom“ ). Ne razumem zašto. Uh, kad samo vidim ove lepe alu felne od 19″. Ne idu samostalno, već samo zajedno sa onim večim spojilerom kod trećeg stop svetla. „Samo“ 1.450e za St Line 🙂 Ma, ovaj… Pročitaj više »

Don

Nema mjesta na zadnjoj klupi za glavu, kad je riječ o osobama višim od nekih 1.80 i tu je kraj priče . Rupa u gepeku je štos , zapravo glupost, kojeg sad prezenteri imaju za cilj da u lijepom svjetlu predstave javnosti, a sve to ne bi li eto neko našao za shodno da zbog toga baš kupi Pumu. Da li ono Toyota nudi hibrid samo uz automatik ili ima i sa ručnim mjenjačem? Ovaj je totalno besmislen, imaš maleno vozilo a opet finu težinu , a kad je Ford u pitanju možda je i teže od deklarisanih 1290kg, i… Pročitaj više »

moron

Svaki Toyotin hibrid je „sa AT“ ( pod trgovačkim nazivom „e-CVT“), mada po nekima to i nije AT.
Plug-in im je skroz druga „konstrukcija“ toh, nazovimo ga, „menjača“. Bar mi je tako ostalo u sećanju,

Don

Znam, samo sam htio da neko drugi kaže, i sad usporedi Pumu s tim. Lično nalazim da su materijali u Toyoti očajni kao i dizajn interijera, posebno u chr , još ona klaustrofobija. Vjerujem da se puma kudikamo puno bolje vozi od toYote , al eto ima i onih kojima troši 5l pri 130, lol.
Dok puma cucla…ko velika . Pa i jest velika Macka 🙂

moron

Ove potrošnje Pume koje je Peki naveo (pa i prosečnih 7,2) su potpuno saglasne okolnostima: snazi, visini vozila (155cm), masi ( 1.270kg) i pogonu na samo jednu osovinu. Pod konstatnim režimom, na auto putu, bez mogućnosti generisanja struje (pa ni pomoći elektromotora), to je ipak samo „običan benzinac“. I meni „običan yaris“ 1,5 sa 111 ks (kod koga je sve podredjeno ekonomičnosti, pa je bukvalno „mrtav konj“ u odnosu na nekadašnji yaris 1,5 TS od 105 ks, koje je bio i brži, a i imao i bolje ubrzanje za preko 2 sekinde), na auto putu pri 130 km/h „pije“ oko… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
don

pa to ti hocu reci, besmislica od pogona, trosi kao da nije hibrid, nema nikakve beneficije po gradu, a kosta kao toyota, koja je kako Branko rece, pravi hibrid. I jos tri cilindra ima, a nekad i dva.Dakle, nista joj ne pomaze.

Branko

Puma je “blagi hibrid” koji koristi “Belt Driven Motor Generator” tehnologiju sa baterijom kapaciteta od oko 0,5 kWh, a CHR je “pravi hibrid” s baterijom kapaciteta od oko 1,3 kWh. Hibridna tehnologija postiže više redukcije emisija CO2 u režimu niskog do srednjeg opterećenja od blagog hibrida, ali je skuplja i nije upariva sa ručnim mjenjačem.

don

dzaba ti , chr je totalna greska i promasaj, od materijala, klaustrofobije, malih prozora, dakle totalno promasen dizajn. Iznutra izgleda jadno i bijedno i kosta ko …

Branko

Dobro, što se tiče dizajna, definitivno je avangarda, ni meni nije nešto privlačan. Ali, ženama se sviđa. Što se tiče Hibridne tehnologije, smatram da će polako prevladati blagi hibridi (puno niža cijena) i plug in hibridi (puno veća efikasnost).

Don

2008 sam maloprije gledao i bolje mi je legao nego puma , čak sam i pozadi sjeo (GT Line), tako da mi se čini bolji odabir uz produženu garanciju, jer mi Francuzi ne ulijevaju povjerenje .
Ako može Peki neka kratko usporedi ta dva modela , posebno dinamika vožnje.

Branko

Toyota Prius PHV ima po bazičnoj konstrukciji isti e-CVT mjenjač kao i “običan” Prius hibrid. Prius plug in je PHEV baziran na SUS vozilu, za razliku od npr. Outlandera PHEV koji je baziran na BEV-u, pa nema nikakav “mjenjač”. Je li nešto AT ili nije, u ovom slučaju je pitanje terminologije. U oba slučaja (CVT i AT) se radi o mehaničkom sklopu za konverziju broja okretaja pogonskih kotača na broj okretaja primjeren radnom području SUS motora. Naime, SUS motori nemaju idealnu momentnu karakteristiku za razliku od elektromotora. Zato elektromotori u većini slučajeva ne zahtijevaju promjenu prijenosnih omjera u pogonu, pa… Pročitaj više »

moron

„Toyota Prius PHV ima po bazičnoj konstrukciji isti e-CVT mjenjač kao i “običan” Prius hibrid.“

Ja negde pročitah suprotno. Siguran sam. Što ne znači da je to tačno.

Don

Glede kazni, pa i Njemačka je uvela stroziji zakon, za 20-30 ili cak manje km/h, ide vozačka par mjeseci na led. Najveća glupost, po meni, je oduzimanje vozačke dozvole ako te uhvate da pijan upravljas biciklom, pa je tako jedan napuhao tih graničnih 2 promila ,morao davati krv i pozdraviti se sa vozačkom na određeno vrijeme , a daljne kazne se očekuju (novčana od nekoliko stotina eura, polaganje idiot testa, psihoanaliza). Napominjem, biciklo nije motorno vozilo, za njega ne trebaš čekati 18 godina da imas, za njega ne treba dozvola ali se oduzima ista ukoliko je posjedujes a kazna je… Pročitaj više »

moron

„Najveća glupost, po meni, je oduzimanje vozačke dozvole ako te uhvate da pijan upravljas biciklom“ ???
Nije to tako glupo rešenje. Naprotiv.

A, ako napraviš neki drugi prekršaj, biciklom? Prodješ npr. „kroz crveno“? Kazne te samo kao biciklistu, ili „idu“ i bodovi za vozačku ili i bez odlaganja „leti“ vozačka?

Don

Isto, leti vozačka za automobil.kazna je ista kao da si sa autom prošao.

moron

Ja na bajsu nekada skupim bodova i za dve vozačke dozvole dnevno 🙂 To je nebitan usputni benefit upotrebe bajsa …

Dikh tu kava

A ako prođeš biciklom kroz crveno, a nemaš vozačku, šta? Oduzmu ti vikendicu na Kosmaju? Ili ti ništa ne oduzmu? U kom slučaju je posedovalac vozačke diskriminisan?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Dikh tu kava
moron

Da znaš da ti je primedba „na mestu“ … Opet na delu neravnopravnost učesnika u saobraćaju …

Don

Pa to im ja govorim, ali me ljudi napadaju i smatraju da je u pravu da im se oduzima vozačka …iako govorim da je ona za upravljanje motornim vozilima , jer ti i pijan možeš hodati, prijeći preko crvenog i opet će ti uzet vozačku.takav je švapski zakon. Meni to nije normalno…

Don

Gle ima dosta toga, evo meni na parkingu opet sjebase auto. Žena zakačila cedulju gdje je napisala da mi je sjebala auto i da se izvinjava i da joj se javim, što sam i učinio. Nisam imao srca, iako se počela pjeniti(vozi stari V70 i misli da se sve riješi poliranjem), nema gore Švabi neg kad ih udaris po džepu,otići na policiju i prijaviti je. Šta bih dobio sa tim? Sredili bi mi čitav branik (dakle i staro veliko oštećenje na suprotnoj strani) a ne samo dio koji je ona sjebala, a njoj bi policija uzela vozačku zbog bježanja sa… Pročitaj više »

TNT

Meni je lik jednom napravio štetu čija popravka je na kraju u servisu bila oko 8.000 € (samo limarija, srećom mehanika neoštećena); na automobilu nemam prednje levo krilo, far, razvaljena hauba… I on mrtav-hladan kaže: „pa ja se uvek dogovorim, da ti dam jedno 150-200 € i da ne zovemo policiju?”

moron

Meni je pre par godina izmedju Bosanske Dubice i Draksenića u dupe „uklizao motocikl“ ( i to dok sam ja išao oko 80 km/h, on mi je valjda „prilazio“ sa 120 km/h, nije uspeo da ukoči, a pri kočenju je pao, motocikl je nastavio „ležeći“ u moje dupe, a motociklista proleti „pored mene“). Bio je i drugi motociklista. Na drugom motoru. Sa njim sve ok. Stanem ja, ustane onaj „letač“, kaže: „Jebi ga, izvini, dam ti 100 maraka, nije ti to ništa, samo plastika branika“. Naravno, onaj drugi motociklista me ubedjivao slično. „Na oko“, sve to SPOLJA i nije delovalo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
TNT

Naravoučenije: uvek zvati policiju, veži te „dogovore” mačku o rep.

s mile

u nekom lančanom sudaru, ja udarim auto Astra G, od pozadi, jes bila šteta, ali oko 300e, naravno napravim par fotki. Kasnije me zvali iz osiguranja ovog tipa, nakalemio račun na 2000eur, pa me molili da im pošaljem fotke, e kako su se oni dogovorili na kraju…

Balkanboj

Glede parkinga, davno je bilo, dolazi žena s posla, automobil oguljen, čitava desna strana, vrata, zadnji bok, rub, nema retrovizora… Kaže na parkingu je tako našla automobil.
Jbga, ofarbali o našem trošku to kod majstora, zamenio onaj retrovizor. Posle nekog vremena mi priznala da je očešala automobil o autobus koji je izlazio iz autobuske stanice, samo dala gas i zapalila na posao. I danas je povremeno zajebavam zbog toga.

Branko

“Gledam, uski rezervni točak (koga isključuje Megabox) je opcija (110e), ali, izgleda da ne može uz MHEV motor ( “Opomba: ni na voljo v kombinaciji z blagim hibridom” ). Ne razumem zašto.”
Zato jer baterija zauzima dio prostora ispod podnice prtljažnika.

moron

Branko,
Megabox lokacijski ide baš na mesto rezervnog točka. Ali, moguće je da baterije oduzimaju neki deo poda koji bi bio predvidjen za rupu rezervnog točka.
Ako se ne varam, Toyota TS 1,8 hibrid ima rupu za rezervni toćak (istu kao i sa motorom 1,2 T), ali, već 2,0 hibrid ne može „da primi“ rezervni toćak, jer su kod njega „veće“ baterije, pa je deo njih završio i „u gepeku“, a ne samo ispod zadnjih sedišta.

Branko

Nisam siguran, ali obično blagi hibridi nemaju rezervni kotač.

Djordje

Kad vec pominjere tojotu, meni je na autoputu, 120-130, prosek po bordu 5.1l. Put Cacak-Beograd. Zadnje tocenje rezervoara, rucna matematika, 4.9l mesovito. Ka Cacku isao preko topole i. rudnika, ukupno 3.7l. Ja zadovoljan 🙂

J4ZZ3R

Peki, sta ti velis, Puma vs Fiesta, 2008 vs 208? Kao jedini automobil mozda je bolji cross over, ali kao drugi mislim da klasicni supermini pobedjuje zar ne?

Peki

Pa sam si dao odgovor 🙂
Fiesta i 208 su polivalentni gradski automobili, Puma i 2008 osetno prostraniji kompaktni Crossoveri. Ukoliko cena ne igra presudnu ulogu licno bi izabrao Peugeot 2008 1.5 Blue HDi/130, ili 1.2 Pure Tech/130

J4ZZ3R

🙂 Ja dadoh svoje misljenje i upitah za tvoje. Najblizi sam Pezou 2008 1.2 Allure 100ks, korisito bi se kao automobil za grad. Zapravo ja sam hteo Pezo 208 GT line 1.2 100ks, ali supruga voli crossover pa to ti je. Lepsi joj 2008 od 208… Mozda je i mene izabrala her voli masivan dizajn 🙂

Don

Puma vs 2008,fiesta vs 208, i forsche je kombinacija imena a ne skraćenica !:-) a evo sad sam ih odgledao uživo i sjetio sam te se, pa ti mogu reći da je Pezo ,ako ćemo gledati osjećaj i kompletan dojam koji stjeces kao vozač ili putnik (ako se u obzir uzme samo proba u mjestu), kudikamo bolji nego Ford. Sad, o pogonu, dinamici vožnje ti ne mogu ništa reci, jedino ak se odlučiš na kupnju, kupi produženu garanciju, meni lično Francuzi ne ulijevaju povjerenje , svako malo nešto klima, pisti, curi tako da ne bih prošao tuv, a s druge… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ne razmisljam o Pumi, Pezo je skup, a ne Puma… pritom u Pezou 2008 imas mesta i materijali su dve klase iznad Forda.

E sad Ford se lepse vozi.

E sad najgore je sto ni 2008 a niti bilo koji druh nisu 11.000 EUR bolji od c3 1.2 turbo shine kojeg trenutno vozim… ali ja se tesim da volim automobile kao, ali realno bacanje pare.. 208 Allure 100ks je 16000, doduse sa losijom opremom od ovog 2008, hajde to i nije toliko lose…

Don

Cuj, koliko se jedan autobus može ljepše voziti od drugog je diskutabilno. Tvoja bočna površina kod 2008 i pume je puno velika posljedično i sila , pozicija sjedenja je veća nego u 208 a i snaga motora koja navodis nije za ozbiljne brzine a namjena auta je grad, tako da ne vidim prednost pume. Gledajući cijene, bar što sam ja vidio u salonima oba su oko 20 do 25 k…malo ko će klot verziju stavit u salon.