1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-30 – Poslednji krik iz Hirošime
Mazda CX-30 – Poslednji krik iz Hirošime
34

Mazda CX-30 – Poslednji krik iz Hirošime

6.57K
34
Podelite sa prijateljima:

Direktno izvedena iz Mazde 3, Mazda CX-30 uglavila se između CX-3 i CX-5, zbog čeka se opravdano postavlja pitanje – zašto nije nazvana CX-4?

Po ugledu na ostale proizvođače i Mazda zasniva dobar deo ponude na kompaktnim SUV/krosoverima. Sa 4,39 metara dužine, novi CX-30 spada u kategoriju osrednjih, ispod koga je CX-3 (4,28 metara) a iznad veći CX-5 od 4,55 metara. Upravo zato, bilo je posve logično krstiti ga CX-4, no kako u Kini Mazda već poseduje model pod tim imenom, odlučeno je nazvati ga CX-30.

Verujte mi na reč, zbunjuće za potencijalne kupce i neupućene u automobilska zbivanja. Tokom čitave sedmice koliko je trajala test vožnja, „ubio“ sam se objašnjavajući prijateljima, kao i znatiželjnim vozačima i prolaznicima, gore navedeni razlog, jer ova Mazda privlači poglede i interesovanje, a kao i u slučaju Mazde3 u njenom stilu ima nešto magično.

Sivo joj ne stoji

Nebitno da li je to masivna prednja maska, s elegantnom svetlosnom grupom i haubom dugom kao dan bez hleba, ili visoko podignuta, seksipilna stražnjica, uz profil koji pre podseća na uzdignuti hedžbek nego kompaktni SUV. Utisak bi bio još snažniji da sam na test vožnju dobio neku luksuzniju verziju, s naplacima od 18 cola (vožena samo 16), u recimo jarko crvenoj boji, umesto otužnoj tamno sivoj, gde se slabo distanciraju umeci i zaštite od crne plastike.

Ukoliko je lice praktično identično kao kod Mazde3, to se ne može reči za ostatak karoserije. Masivni C stub kod „trojke“ ovde je znatno elegantniji, pre svega zbog ubačenog bočnog prozorčeta. I zadnji deo je izmenjen, svetlosna grupa deluje znatno atraktivnije od one kod hedžbeka, uz nezaobilazan dvostruki završetak izduvne cevi.

SUV atributi pojačani su većim odstojanjem od tla (17,5 santimetara), kao i navedenim plastičnim zaštitama po donjem delu vozila i na prorezima točkova. Nažalost, ubačeni su nekako grubo, bez respekta prema oblinama karoserije, tako da kada se otvore zadnja vrata, špicasta plastika s unutrašnje strane blatobrana štrči 5-6 santimetara  jer u osnovi CX-30 je baziran na „trojci“, hedžbeku u C segmentu, od kojeg je bizarno kraći za nekih 7 santimetara. Samim tim, ova Mazda je za protivnike dobila jedan Volvo XC40 (4,43 metra), Škodu Karoq (4,38 metara), Seat Ateca (4,36 metra), Peugeot 3008 (4,44 metra), Mercedes GLA (4,42 metra), BMW X2 (4,36 metra)…

Plastika koja štrči

Opasni i talentovani konkurenti, od kojih su pojedini prestižniji, prostraniji a bogami i snažniji, zbog čega sam se odmah zapitao kakve su joj šanse? Rekao bih kao i Mazde3, iako evidentno poseduje brojne kvalitete, nikada se nije mogla takmičiti s tenorima u segmentu, tipa Golf, Focus, Megan… Jednostavno, Mazda nema dovoljno kapaciteta nadmetati se s pojedinim gigantima, što se često ogleda u ograničenoj ponudi agregata i relativno malim serijama. No reputacija je na veoma visokom nivou, čak i ukoliko su na određenim poljima njeni modeli inferiorniji od konkurentskih, kupci ih obožavaju i kunu se u njihovu pouzdanost. Navodim ovo jer me, ruku na srce, CX-30 1.8 Skyactive-D nije oduševio, barem ne do te mere da bih bezrezervno potrošio nekih 28.000 evra za njegovu kupovinu. Krenimo redom…

Sve pod konac

Internet sajt Vukajlija kaže da izraz „sve pod konac“ odražava vrhunac pedantnosti, uređenosti i kreativnosti, odnosno idealan redosled bilo koje stvari ili pojave. Drugim rečima, sve je na svom mestu, što savršeno odgovara opisu enterijera naše Mazde CX-30. Kao što i sami možete zaključiti na osnovu fotografija, ili ste već imali priliku smestiti se za upravljač nove Mazde3, enterijer kod CX-30 verna je kopija iste.

Sve je ovde dobro zamišljeno, elegantno i umereno, ali strogo. Kao da se radi o nekom renomiranom nemačkom proizvođaču, bez da je zanemarena završna obrada. Sam dizajn odlikuju ravne i duge linije, precizno urađeni detalji i elegantni tasteri. Obruč upravljača je velik, možda za nijansu tanji nego što bi se poželelo, no kroz njega pogled pada na savršeno pregledne instrumente.

Na prvi pogled deluju klasične koncepcije, što i jeste slučaj sa obrtomerom i pokazivačima za temperaturu rashladne tečnosti i gorivo, ne i sa brzinomerom. Ovaj je digitalan, no toliko dobro imitira analalogni, da se lako može prevideti ukoliko se na to ne skrene pažnja. Odlično rešenje koje ne može a da se ne dopadne, za razliku od ekrana na centralnoj armaturi. Nepravilnih formi (8,8 inča), nakačen je visoko, daleko od dohvata ruke, koja se ni ne treba ispružiti, već spustiti između sedišta, na središnju konzolu.

 

Mnogima je verovatno poznato da ekran nije osetljiv na dodir, da bi se izabrala željena funkcija mora se poslužiti „džojstikom“, što i nije tako komplikovano sve dok se ne poželi ukucati adresa za satelitsku navigaciju. E tada se mora imati vremena i strpljenja, jer se bira slovo po slovo! Jedini način da se izbegne nepotrebno nerviranje je da se ubace sve neophodne adrese , ili da se revoltirano mašite vašeg smartfona…

Spomenuti džojstik smešten je na ekstremno širokoj konzoli između sedišta (u gornjem delu ima bezmalo 30 santimetara), koja u sebi skriva mnoštvo prostranih boksova i pregrada za odlaganje sitnica. Tapaciran, ujedno služi i kao široki naslon za laktove, podesiv po horizontali. Po ugledu na njega, tapacirana je i centralna konzola, na kojoj pronalazimo četiri lepo integrisana otvora za vazduh. Sama pozicija za upravljačem je savršena, čak i za jednog „kapitalca“ od 1,92 metra i 135 kilograma (isti koji mi je pomogao prilikom realizacije testa novog Renaulta Captur). Sedište je spustio upravo koliko mu treba, dok ga je moja ćerka (niža za 30 santimetara) podigla toliko visoko, da je glavom dodirnula plafon. I moja malenkost se samim tim osećala veoma prijatno na svom radnom mestu, u sedištima presvučenim kvalitetnom kožom (opcija), s mogućnošću da se podesi čak i nagib sedalnog dela.

Preglednost je bolja nego kod „trojke“, blago povišena pozicija i više staklenih površina, uz sve moguće senzore i kamere, omogućuju parkiranje u milimetar. A ukoliko vam se neko, kao u mom slučaju, zalepi na parkingu uz branike, ništa strašno, za razliku od ostalih modela kuće i mnogih  konkurenata, isti nisu u boji karoserije. Crna brut plastika dozvoljava kontakte s ostalim vozilima, i ne deluje nimalo degradirajuće na opšti stil.

S prednjih sedišta pređimo na zadnje, gde pronalazimo veoma ograničen unutrašnji prostor. Ukoliko se radi o vozaču prosečnih dimenzija, dovoljan je za dve odrasle osobe (ne i kada je za upravljačem spomenuti kopilot), ne i za treću, koja zbog izraženog tunela mora putovati raširenih nogu. Tek da se zna, osim što je CX-30 kraći od Mazde3, ujedno mu je i međuosovnisko rastojanje manje za 6 santimetara!? Ne pronađoh ni USB priključak, kome je neophodan najbliži dostupan je u boksu između prednjih sedišta.

Od jednog SUV od 4,4 metra očekivali smo više, mnogi konkurenti na ovom polju vidljivo su superiorniji. Ista konstatacija odnosi se i na prtljažni prostor, iako na oko deluje korektan, cifre kažu da ima skromnih 430 litara zapremine, dok se recimo Škoda Karoq i Peugeot 3008 mogu pohvaliti s nekih 520 litara. Obaranjem naslona dobija se maksimalno 1.406 litara, no površina nije potpuno ravna. U dnu ne pronađoh rezervni točak već samo pribor za krpljenje, logično, CX-30 predviđen je i s pogonom na sva četiri točka, tako da za njega nema mesta. U voženom primerku peta vrata poseduju električnu asistinciju, no toliko su spora da sam ih u žurbi često otvarao ručno, na silu…

Skromna ponuda agregata i snage

Opet po ugledu na duhovnog brata Mazdu3, i CX-30 poseduje dva benzinska gregata, 2.0 Skyactive-G i 2.0 Skyactive-X, uz samo jedan dizel blok 1.8 Skyactive-D. Slabiji 2.0 Skyactive-G od 122 ks isprobao sam u Mazdi3 Sedan, kada sam zaključio da snagom i koncepcijom, bez turbo punjača, deluje kao da je iz prošlog veka. Definitivno nije, jer se ipak radi o sofisticiranom agtregatu s direktnim ubrizgavanjem goriva, minimalizovanim masama i frikcijom, potpomognut malim električnim motorom (mikrohibrid), koji rekuperira energiju prilikom kočenja i usporavanja.

Ukoliko 122 ks na papiru deluju nedovoljno, u praksi se ovaj blok pokazao na visini zadatka, no ovde postoji jedno „ali“ koje sreću kvari. Naime CX-30 je osetno teži, posebno kada je pogonjen dizelom i umesto ručnog menjača (uzgred rečeno ovaj je odličan, precizan i prijatan za upotrebu) poseduje automatski. Upravo u ovakvoj kombinaciji proveli smo naše prvo druženje s ovom Mazdom, kada vozilo zvanično teži najmanje 1.384 kilograma, odnosno s vozačem i punim rezervarom preko 1.500 kilograma. I s ovim agregatom imao sam prilike upoznati se prilikom test vožnje Mazde3 hedžbek, kada sam konstatovao da se radi o nekoj čudnoj zapremini.

Dakle 1.8 zamenio je istovremeno nekadašnji 1.5 Skyactiv-D (105 ks/270 Nm) i 2.2 Skyactive (150 ks/380 Nm), no kao i kod benzinca njegovih 116 ks ne imresioniraju nikoga. Iako se isto tako radi o savremenom bloku, koji je sebi mogao dozvoliti luksuz da se liši AdBlue tečnosti, u CX-30 nije na visini zadatka. Za upravljačem, evidentno je da ne „lepi“ za sedište prilikom ubrzanja, štaviše, uz automatski menjač izgubio je gotovo 2 sekunde do 100 km/h (čitavih 12,6 sekundi).

Ne pomaže ni solidan obrtni moment od 270 Nm. Iako je prijatan u svakodnevnoj upotrebi, ovom motoru jednostavno nedostaje snage! Sva sreća sve ostalo je uglavnom pozitivno, odmah po startovanju, još dok je hladan, zaključujem da je primerno diskretan, uz totalno odsustvo vibracija. Deficit snage ne oseća se toliko u gradskoj i prigradskoj vožnji, u ovakvim okolnostima nema mu se šta prebaciti, čak je i potrošnja zadovoljavajuća (ispod 8 litara). Na muci je pre svega na otvorenom putu, kada se od njega očekuju ubedljive perfomanse, ne bi li se sigurno preticalo i dinamično vozilo, posebno kada shvatite da u rukama imate veoma stabilno i sigurno vozilo, sposobno da „uleti“ u krivine kao „trojka“.

Vozna dinamika zaista zaslužuje samo reči hvale, uz visok nivo opšte udobnosti. Šumovi od vetra i kotrljanja točkova su neznatni, zanemarljivi, dok se agregat ne čuje u konstantnom režimu rada. Na auto-putu „vrti“ se ispod 3.000 obrtaja (sve do brzine od nekih 150 km/h), no kada se nagazi na gas, automatski šestostepeni menjač mora da „prešaltuje“ u stepen do dva niži prenos.

Buka od ogregata koji se popeo u (pre)visok režim rada odmah preplavi kabinu, i kao što nam je svima poznato, forsiranje motora neminovno dovodi da povišene potrošnje. Ukoliko sam kod Mazde3 hedžbek, s istim motorom i uz ručni menjač, zabeležio na auto-putu odličnu prosečenu potrošnju od 5,5 litara, kod CX-30 Automatik je viša za bezmalo 2 litra. E da, danak uzima već spomenuta težina, ali i lošija aerodinamika i pre svega automatski menjač, posve klasične, da ne kažem „starinske“ koncepcije. Nema tu ni dvostruke spojnice, ni 8-9 prenosa, kao kod najmodernijih menjačkih kutija, još manje ručica pored upravljača i raznih programa funkcionisanja (kod benzinskog agregata predviđen je mod Sport, ne i ovde). Jedina „opcija“ je prelazak na ručno menjanje brzina, što može da pomogne u određenim situacijama (vožnja po krivudavim i planinskim putevima).

Da skratim, ukoliko bi trebalo uporediti ovaj menjač i agregat s nekim konkurentskim, na pamet mi odmah pada EAT8 grupacije PSA, uparen s 1.5 Blue HDi od 130 ks. Bez imalo okolišanja tvrdim kako je jedan Peugeot 3008, u ovakvom „mentalnom sklopu“, domaći zadatak za voženi CX-30! Dakle 2.500 evra više za automatiku ne deluje mi preterano razumno potrošiti, kao ni dopunskih 2.100 evra za dizel, u poređenju s benzinskim 2.0 Skyactiv-G/122. Uostalom, ni potrošnja dizela nije više adut za njegovu kupovinu, 7,6 litara koliko je potrošio u proseku, blizu su potrošnje benzinca s ručnim menjačem.

Poznate cene

Mazda CX-30 1.8 Skyactive-D skuplja je za 1.700 evra od Mazde3 s istim agregatom i opremom. Mnogo ili ne procenite sami, činjenica je da za tu razliku dobijate jedan naizgled SUV, viši za pregršt santimetara, jer u verziji sa samo prednjim pogonom, njegovi off-road kapaciteti praktično su identični kao kod hedžbeka, dakle nikakvi! Sva sreća Mazda je predvidela i integralni pogon AWD (uz ručni ili automatski menjač), naravno uz doplatu od 2.500 evra.

Cena se tako malo po malo „slaže“, da bi na kraju dostigla 30.690 evra. Za najjeftiniji dizel treba vam nepunih 24.000 evra (ručni menjač), dok ovde predstavljeni košta 28.190 evra, plus razno-razni „paketi“, kao što su „Sound“ (600 evra), Style (1.200 evra), Luxury (1.500 evra) i Safety (900 evra). Upravo zbog toga nalazim da je osnovni benzinski 2.0 Skyactive-G znatno interesantniji, za koga je neophodno 21.890 evra. Bez obzira za koji se agregat opredelite, osnovna oprema veoma je bogata (detalje možete pronaći na sajtu uvoznika), tako da možda i nije neophodno posegnuti za 1.700 evra skupljim završnim nivoom „Plus“. Njegovim izborom dobijate dvozonski automatski klima uređaj, „pametni“ ključ (motor se startuje na dugme a vrata otvaraju dodirom ručice), grejana sedišta i upravljač, parking senzore i kameru, električna vrata prtljažnika, naplatke od 18 cola…

O najsnažnijem benzincu 2.0 Skyactiv-X/180 ne mogu vam preneti zapažanja, do sada nisam bio u prilici voziti ga. Njegova cena kreće se između 25.190 i 31.790 evra, s tim da je ponuđen uz atraktivniji završni nivo GT. Mazdi su puna usta kada govori o njemu, tako da je sigurno agregat koji najviše „leži“ uz CX-30. No tu nije kraj priče o pogonskim jedinicama, svesni da je aktuelni dizel nedovoljan, za narednu godinu najavljen je posve novi, snažniji blok, koji bi trebalo da pruži novi elan ovom atraktivnom SUV/krosoveru. Zaslužuje ga, jer CX-30 je i pored navedenih mana dobar automobil, egzotičan, pun nekog šarma koji ne pronalazimo kod većine evropskih proizvođača.

Tekst i slike: Perica Rajković 

Uredio: Pavle Barta

Mazda CX-30 1.8 Skyactive-D

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.395/ 1.790 / 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.655 mm
Zapremina prtljažnika: 430-1.406 l
Masa praznog vozila: 1.384  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Radna zapremina: 1.759 cm³
Snaga: 116 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm između 1.600 i 2.600 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,6 s
Maks. brzina: 183 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,0/-7,6 l/100 km
Emisija CO2: 129 g/km

Cena

Testiranog modela u Francuskoj: 30.690 evra

Dobre strane:

Dizajn, ponašanje na putu,  kvalitet enterijera, preglednost instrumenata, ergonomija, nivo opreme, integralni pogon (opcija)

Loše strane:

Performanse, prostor na zadnjoj klupi, dizel osetno skuplji od benzinca, povišena potrošnja, cena dizela u paru s automatskim menjačem
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7,5
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,25
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,25
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 6 Ukupno 6,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 6 Ukupno 6,25
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,36

 

(6567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ovo ponavljanje priče oko imena izgleda svim redakcijama dodje kao neka mantra. Toliko proizvodjaca ima situaciju da na raznim tržištima nazivaju isti auto drugim imenima, reno na Dacia auta stavlja svoju značku, ali eto Mazdu smeta ime, mos mislit.
Veća je nelogičnost što skratise auto za 6 cm, a tek boje u unutrašnjosti. Izgleda kao da im je zafalilo materijala pa ubacise plavu, totalna greška. S obzirom da je mali proizvodjac ali globalan, treba ih i razumjeti što nemaju širi dijapazon motora, no ipak bih odabrao xceeda, ako bih kupovao ovakvu vrstu auta, unatoč kvaliteti materijala kod Mazde.

Peki

Cuj Don, nisu svi bas toliko upoznati u auto zbivanja kao ti, Mazde su u FR i dalje „retke zverke“, tako da vecina ljudi nema pojma kako je pozicionirana CX-30. Tek kada im kazes da je izmedu CX-3 I CX-5, modele koje nakon toliko godina vise manje poznaju, shvate o cemu se radi. Licno, ni ja nisam znao da u Kini postoji ta Mazda CX-4 (bela na jednoj od fotografija), niti na kojoj verziji je bazirana. A ti?

Don

A znao sam, jer kao što rekoh, čim podje test cx30,svi ga počinju sa baladom o imenu, tako je bilo i na prvom predstavljanju cx30. Nije ništa falilo da se nazove cx4, ne bi bio prvi slučaj, kao da bi to izazvala pomutnju na kineskom tržištu. Uostalom, tamo su ovaj model mogli nazvati cx30, a za svjetsko tržište cx4. Nadalje, Ceed,proced,xceed…ima li kakve logike,još proceed bio prije sa 3 vrata? Pa opet niko se ne brine oko imena. Vrlo važno dal cx30 il’ cx4, važno je samo spomenuti da li je nastao na bazi Mazde 2 ili Mazde 3, ime… Pročitaj više »

igi

Sve sam slike detaljno pregledao – gde ti vidiš plavu boju materijala?

Zvezdan Božinović

Posle Honde, najdraži Japanac. Lep je i ovaj krosover, posebno enterijer i kombinacija boja u kabini. Deluje savršeno. Cena? Dramatično jeftinije od Merca, BMW-a, pa čak i od korejskih (polu)proizvoda 🙂

Bojan

nije mi jasno zasto ste na test uzeli auto sa dizel motorom, kada u srb 90% posto mazdi nudi i prodaje sa benzinskim motorom!?

Peki

Uzeo sam sta su mi ponudili… Da sam mogao da biram uzeo bih novi, snazniji benzinski, ali su svi CX-30 s njim rezervisani do februara! Inace u ovom segmentu dizeli i dalje prodajom nadmasuju benzince.

moron

Očekivao sam sveukupno pozitivniju ocenu… Ne znam zašto, možda zbog toga što mi je „prokleto lepa“ ( subjektivna stvar), mada mislim da „objektivno stoje“ sve primedbe koje je Peki naveo… Šta ti je čovek, nikada mu ne možeš ugoditi …

moron

Nisam poredio razliku serijske opreme mazde 3HB i mazde CX-30, ali, razlika cene mi (u baznim izvedbama) nekako deluje simbolično za današnje vreme ( bazno 20.590 i 21.890 za G122 i 22.690 i 23.990 za D 116). Ne znam zašto u sledećem paketu raste ta razlika cene.

Nisam sedeo u ovoj CX-30, ali, ako nudi bolji komfor zadnje klupe, mislim da bi se isplatila doplata za one kojima i pozadi treba malo više mesta.

Mada, sistemom „malo po malo“ i … eto je i mazda CX-5 G165 bazno za 24.290… Ili … ‘Bem ti kola … Bicikl košta manje.

Don

Pa nije da dobiju nešto mjesta, sjedio jesam ,ali nisam se osjećao pretjerano komfornije u odnosu na 3. Jedino mi je unutrašnjost djelovala prihvatljivije ali plava boja nikako, da je sve od plave onda bi to prošlo,ovako krpanje nekih pozicija sa tim materijalom i tom bojom doista nervira i djeluje kao zakrpa.

Dikh tu kava

Osim Mazde 5, koja zaista ima (uslovno rečeno) raskošnu zadnju klupu, bar za dvoje ljudi, zaštitni znak skoro svih ostalih Mazdi kroz istoriju jeste zadnja klupa za Pigmeje. I obavezno po 20% veća dužina u odnosu na prosek klase. A bez adekvatnog povećanja u pogledu WB. Priznajem, nije mi uvek jednostavno da razumem Mazdine inženjere/dizajnere/mngmt..

Lazar

pa ni CX-5 nema nešto mesta kad se uporedi npr sa drugim primercima iz klase …po meni je skoro svaki SUV iz te klase (RAV , CRV, Tucson, Sportage) bogatije obdaren sa mestom na zadnjoj klupi 1

moron

Da, ali, ja, kao osoba od 192 cm, i to „čudnih telesnih proporcija“, bez problema pozadi sednem i u CX-5 i u mazdu 6 SW …

орангутан

седео сам недавно у СХ-30 у салону , и не могу довољно да нахвалим позицију возача која је осетно нижа (и апсолутно а и релативно у односу на линију и габарите) него у СХ-5, затим положај прилично испружених ногу и одговарајуће заваљености(возач од 178 цм), готово лимузински. Наравно све то не као у 6 или другој правој лимузини, али слично као у рецимо А4 allroad или пак Outback-у (наравно без одговарајуће укупне комоције). Позади, хм, натегнуто, доста усправно без подешавања нагиба наслона… , ово је лајфстајл аутомобил. Најгоре и одбојно ужасно, – та плава боја материјала по средини кокпита

moron

Reci mi, pošto sam ja ipak dosta „staromodan“ čovek ( a realno, i sve stariji ), kakva je tačno funkcija svih tih „Lifestyle“ stvari 🙂

орангутан

па управо то, да буду лајфстајл 🙂 . не знам тачно, из моје коже старомодног (50 и мали +), неспознатљиво, рецимо – потреба за уклапањем у одређене сервиране и постојеће животне клишее, срећа укалупљивања, као некад неудобне старке контра правих патика

Lazar

lifestyle je da drugi vide da ti imaš para … i to ne da imaš , nego da imaš toliko da te je baš briga koliko to sve košta ! Usput dobiješ OK auto …

J4ZZER

🙂 prelepo receno

Dikh tu kava

Koliko se sećam, CX-5 pozadi nije bio subjektivno kritičan, ali ipak nije uporediv sa Mazdom 5, posebno kad se kod petice obore nasloni, ono je apsolutan raskoš, bukvalno podseća na Majbah, Bentli i ostale 5m+ limuzine 200K+ evra sa 2 posebna sedišta pozadi. Sad, zašto sličan koncept nije upotrebljen i kod ostalih modela, pojma nemam. A bar da je prtljažnik zbog toga profitirao, kao što nije.. A pozicija za vozača, meni lično kod skoro svake Mazde više nego uzorna.

Lazar

CX-5 je OK , ja sednem iza sebe ali je knap , nema tu one slobode kao kod npr Tucsona ili Sportage-a … ne želim da poredim ove automobile nipočemu drugom , jer je CX-5 u skoro svemu bolji , ali se kod Koreanaca ipak raskošnije sedi .

Don

A ne znam sta bih rekao na sve to, ne volim kad je tijesno (djulijeta zadnja klupa ili golf 8), ali ni kad imas puno mjesta za noge (kia optima, skoda superb) ili puno mjesta za glavu (berlingo ili ono fordovo cedo iz iste klase), neg kad je sve potaman (djulija), ni previse ni premalo. Kod mazdi je veci problem c nosac, preglednost( mazda 3). Onaj je pitao za plavu boju, mislim da ima na slikama al je bilo u cx30 u kojoj sam ja bio, miks boja, neukusno, iritirajuce, a poslije sam još na par testova vidio, a i… Pročitaj više »

Lazar

CX-30 je OK i ništa više od toga ….meni lepo i smireno ali pomalo i dosadno . Cene lete u nebo , motori skoro isti kao pre 5 godina , sa malim unapređenjem potrošnje (Skyactive g i d). Za Skyactive X ćemo tek videti ali koliko su obećavali i koliko su ispunili barem na papiru, već se unapred vidi da je to tek mali korak , gotovo smešan u eri hibrida i inovativnih turbaka . Iako jako volim Mazdu kao brand pomalo gubim strpljenje čekajući onu pravu koja nikako da se pojavi … Brat je kupio Hondu Civic 1.5 turbo… Pročitaj više »

moron

Ja vazda kažem da u Srbiji nema bolje i jeftinije od tog Civic Sporta.

Don

Tu si u pravu. Imal test na sajtu?

moron

Naravno. Stari test. Iz 2017.
„Honda Civic 1.5 Turbo MT Sport – Rapsodija u crvenom“

don

Jesul oni rijesili pouzdanost onog svog motora? Nesto je bilo spomena da je malo „hafifan“.

Lazar

kao jesu ali ko to zna pouzdano ?
u hladnijim državama USA ko vozi kratke relacije tu će problema verovatno biti ali za sve ostale ,toplije i normalnije uslove eksploatacije kao kod nas npr problema nije ni bilo

J4ZZER

Ja imam Civic 1.0 Elegance i aktivan sam na Honda forumu gde ima jedno pet sest 1.5 Civica i niko se ne zali.

Cuo sam samo da je jedan vlasnik iz Sombora reklamirao da oseca miris benzina u ulju, ali servis nije bista utvrdio.

Kad se tek pojavila afera isli su okolo Hondasi 1.5 i molili druge da im pomirsu sipku :=))

Don

Čitam danas,dok sam čekao tehnički,test Mazde 3 x motor, fokus turbaks od 150ks, toyota Corolla 180ks Mal Mazda, Toyota najskuplja pa mazda , a Ford pored toga što je najjeftiniji i pobjednik je testa (motor ništa lošiji od ova dva, Toyota je hibrid, potrošnja ništa veća, osiguranje u Njemačkoj najjeftinije u odnosu na ova dva, mazda je sa osiguranjem koma, užasno skupa , servis na Fordu svake dvije godine ili 30k km, krug okretaja 11m, cijena oko 25k (mobile de sigurno nudi i jeftinije). Toliko o novom x motoru pa sam pomalo i razočaran jer ga je Ford pomeo u… Pročitaj više »

Lazar

gledao u Srbiji Fokusa ST sa 1.5 turbakom , cena oko 22.000 i meni to takođe deluje i lepo i praktično ….ima multilink na zadnjem vešanju i baš dosta mesta svuda po kabini !

moron

Poželi bratu da u zdravlju i sreći uživa sa tom hondom narednih godina …

J4ZZER

Oduvek sam voleo Mazdu, zaljubio se u prvi MX5 i voleo bih da ako docekam 50+ kupim sebi i zeni jedan MX5… E sad u svoj toj niski prelepih modela nijedan model me nije ostavio toliko ravnodusnim koliko cx30. Meni cak nije ni lepa, pogotovu sa strane, one presiroke i predebele lajsne su mi apsolutno odvratne. Ok enterijer je super, ali… Takodje mislim da Mazda nije bas isplativa kupovina u Srbiji, prvo znatno je skuplja za odrzavanje nego Honda npr, zatim imaju bas problem sa prostorom i prtljaznikom, pogotovu 3, cx3… ima ih jako puno u oglasima. Cx3 mi je… Pročitaj više »

xtrimi

Peki

Pitanje ? ovo zadire u daleku prošlost i nema veze sa ovom Mazdom. Koja je prelepa, ali očigledno joj nešto nedostaje.

Dakle da li si ti pisao test za Range Rover Holand and Holand dizel (fabrički friziran) negde u vreme izlaska prve generacije BMW X5? Test je bio u Vrelim gumama.

Peki

Eeeee bas je bilo davno, ima preko 15 godina kako sam vozio jedan Range Rover od drugara (bio je u VG), ali ne znam da li na njega mislis? Ako me to pitas zbog mog misljenja u vezi njega, propala stva, ne secam se vise ni kakve je bio boje.
Pozzzz