1. Home
  2. Vesti
  3. Lordstown ostao bez kapitala da proizvede obećani pikap kamionet
Lordstown ostao bez kapitala da proizvede obećani pikap kamionet
0

Lordstown ostao bez kapitala da proizvede obećani pikap kamionet

150
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Lordstown se pre samo dve godine činila kao budućnost američke automobilske industrije u kategoriji električnih pikapa. Firma je kupila fabriku u istoimenom gradu (američka savezna država Ohajo) i najavila da će doneti veliku revoluciju s modelom Endurance. O njemu smo detaljno pisali protekle godine, a prvi čovek kompanije Stiv Burns je nagoveštavao da će razvijati oko 600 konjskih snaga uz ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 5,5 sekundi i autonomiju od 400 kilometara između punjenja baterija.

Lordstown je tvrdio da je primio sto hiljada narudžbina i da će prvi primerci biti isporučeni vlasnicima ove godine, ali kako stvari stoje cela priča o firma je bila ništa više nego prodaja magle, i Lordstown je priznao da trenutno nema kapital da bi pokrenuo serijsku proizvodnju.


Da tu nešto smrdi smo videli još pre par meseci kada su istraživači iz kompanije Hindenburg izjavili da je Lordstown lažirao broj porudžbina, o čemu možete više da pročitate ovde. Hindenburg je tada rekao da je Lordstown zapravo plaćao malim preduzećima koja postoje samo na papiru, oko 30 dolara ako „naruče određeni broj jedinica“, a među njima je bila i firma E Squared Energy.

Prema brojevima iz Lordstowna, ova firma je navodno naručila 14 hiljada kamioneta u vrednosti od 735 miliona dolara, ali je Hindenburg saznao da ona ima samo dve zaposlene osobe i „posluje“ iz malog stana u Teksasu. Kada je takva vest pročula u javnosti, investitori su se povukli, a spomenutom Burnsu se smeši velika kazna za prevaru.

Prema ranijim planovima, serijska proizvodnja za flotnu prodaju je trebalo da startuje pre nekoliko meseci, a ona za civilnu upotrebu do kraja godine. Bez potrebnih finansija, sada je jasno da do toga neće doći i da Lordstown verovatno odlazi u istoriju pre nego što je isporučio ijedan serijski primerak.

Pomalo drugačija sudbina od one kada je predstavljen protekle godine, a ceremoniji je prisustvovao i tadašnji predsednik Donald Tramp i tada je slavodobitno izjavio koliko je ponosan što će se takav model proizvoditi baš u Americi.

Čak i da nije bilo spomenutih finansijskih problema, teško da bi Lordstown ostavio značajniji trag na tržištu pored rivala kao što su Tesla Cybertruck, Ford F-150 Lightning, GMC Hummer i mnogih drugih…

AutoRepbulika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments