1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi industrijski skandal u Americi: Lordstown lažirao broj porudžbina
Novi industrijski skandal u Americi: Lordstown lažirao broj porudžbina
0

Novi industrijski skandal u Americi: Lordstown lažirao broj porudžbina

607
0
Podelite sa prijateljima:

Američka kuća koja svoju poslovnu sreću pod zvezdama traži manipulativnim trgovanjem na berzi, Hindenburg Research je u izveštaju s kraja prošle nedelje, objavila uznemirujuće vesti o kompaniji Lordstown Motors. Naime, nakon što su istraživači iz Hindenburga „sahranili“ vrednost akcija kompanije Nikola Motor, objavama o prevarama iz te kuhinje o čemu ste imali prilike da čitate u desetak članaka kod nas, sada su izašli s podatkom da je druga američka firma, sa sedištem u saveznoj državi Ohajo, lažirala podatke o rezervacijama za dolazeći električni pikap kamionet Endurance, kako bi se pospešila tražnja.

Optužbama je izložen izvršni direktor kompanije Lordstown Motors Stiv Berns, za koga bivši zaposleni tvrde da je običan prevarant. Pride, prikupljeni dokazi govore o tome da se značajno kasni s pokretanjem serijske proizvodnje koja je izvorno bila planirana za kraj ove godine.

Berns je već reagovao tako što je obavio razgovor s novinarima lista Wall Street Journal, navodeći da se izveštaj Hindenburga može okarakterisati kao more poluistina, uz opasku da je lista koju je kompanija priložila, a koja je sadržala imena onih koji su popunili 100 hiljada „pred-porudžbina“, nije trebalo da bude shvaćane kao pregled potpisnika kupoprodajnog ugovora za električni pikap kamionet. Berns je porekao i da se kasni s početkom masovne proizvodnje, a da će se po ovom pitanju i kompanija formalno izjasniti.

Sve u svemu, pikap Lordstown Endurance je trebalo da koristi četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, koji bi isporučivali 600 konjskih snaga, uz vučnu sposobnost od oko 2.300 kilograma i autonomiju koja blago prevazilazi400 kilometara. Projekat je privukao pažnju brojnih investitora, među kojima se našao i General Motors. Ova firma je prošlog leta otuđila i fabriku gde se model Cruze proizvodio, u korist vlasnika Lordstowna. Cena je bila skromna. Inače, GM se zaleteo na sličan način i s kompanijom Nikola Motor, ali je i po taj dogovor, kao što će moguće to biti i po ovaj, kobna bila kuća Hindenburg Research.

Lordstown je javno obznanio da ima ubeleženih 100 hiljada pretporudžbina za pikap Endurance, i da se većina tih aspiracija ka kupovini vozila odnosi na preduzeća i lokalne samouprave, odnosno na organizacije koje su željne da elektrifikuju svoju flotu vozila. Jedan od kupaca iz te kategorije je kompanija E Squared Energy, i prema evidencijama Lordstowna, odatle je stigla narudžbina oko 14 hiljada kamioneta vrednih 735 miliona američkih dolara. Ispostavilo se da tu firmu vode dvoje ludi iz malog stana u Teksasu, pa se iz toga jasno da zaključiti o kakvoj se tražnji za četvorotočkašem Lordstowna radi.

„Nikada takve izjave nismo tretirali kao porudžbenice, izjavo je Benrs za WSJ. Ako neko potpiše dokument u kom izjavljuje da želi da poseduje električni pikap, to nije nešto kao zakletva u krvi. U stvari, radi se o neobavezujućem pismu o namerama.“

U izveštaju Hindenburga se dalje navodi da je Berns plaćao po 30 američkih dolara po „naručeno“ pikapu, gde je identifikovano na desetine konsultantskih firmi koje su potpisivale neobavezujući papir. Optuženi Berns je i sam priznao uključenost u ovu priču, ali naglašava da je svuda stajala opaska u dokumentima da se radi o neobavezujućem dokumentu.

Ne samo što je Lordstown Motors bio optužen i osramoćen izveštajem Hindenburga već je nadrljao i Berns kao individua, jer se u izveštaju navodi da ga bivši zaposleni opisuju kao prevaranta. On je ranije bio izvršni direktor startap kompanije Workhorse, odakle se povukao krajem 2019. godine kako bi zauzeo poziciju u Lordstownu. Od tada je uspeo da pruži obećanje da će otvoriti na hiljade radnih mesta u Ohaju, ali je sve to palo u vodu kasnije.

Dok kompanija Lordstown tek treba da se izjasni po optužbama iz izveštaja Hindenburga, Berns je učinio sve da smiri investitore i nastavio je da insistira na tome da će masovna proizvodnja najavljenog pikap kamioneta početi onda kada je i planirano, odnosno s jeseni.

Inače, izvorni plan je predviđao pokretanje proizvodnih traka još u novembru 2019, ali je rok više puta pomeran, a poslednji probijeni se odnosio na januar koji nas je napustio pre mesec i po. Pre par dana je objavljena i gola šasija iščekivanog pikapa, ali to će teško uveriti ikoga da proizvodnja zaista kreće ove godine.

U Hindenburgovom izveštaju se navode i tvrdnje bivših zaposlenih koji tvrde da su se u poslednjem trenutku dogodile krupne konstrukcione izmene, i da se prešlo s platičnih oplata karoserije na aluminijumske. To je donelo uštedu u masi, ali i prolongiranje starta proizvodnje.

Međutim, kao kritično najteži problem je markirano baterijsko pakovanje. Berns je ranije izjavljivao da će baterije biti interne proizvodnje, ali bivši zaposleni navode da fabrika nema kapaciteta za tako nečim. Umesto toga, radnici su navodno sklapali, objedinjavali baterijske ćelije ručnim putem, što može da objasni i činjenicu da je jedan od prototipa pikapa Endurance završio u plamenu, samo desetak minuta nakon pokretanja. Izvršni direktor je za požar okrivio „ljudsku grešku tokom montaže.“

Šta reći na kraju? Pa, nikako ne treba smetnuti s uma uvodnu konstataciju, a tu smo, da podsetimo, naveli da je Hindenburg angažovan u špekulantskoj trgovini na berzi, odnosno njegova poslovna praksa predviđa obaranje vrednosti akcija neke kompanije čije su akcije listirane na berzi, neposredno pre čega bi Hindenburg prodao sve koje drži u posedu po tada aktuelnoj ceni, uz planiranu ponovnu kupovinu istih, ali tada po drastično nižoj ceni, jer do pada vrednosti akcija dolazi kao posledica skandala poput gore opisanog, ili ranije pomenutog kod Nikole Motors.

AutoRepublika

(607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments