1. Home
  2. Vesti
  3. SUV trend remeti emisione ciljeve u Evropi
SUV trend remeti emisione ciljeve u Evropi
3

SUV trend remeti emisione ciljeve u Evropi

243
3
Podelite sa prijateljima:

Sve veći broj prodatih primeraka vozila iz SUV segmenta predstavlja veliki problem u vezi sa emisijom štetnih gasova. 

Ovo nije bilo teško zaključiti ni ranije, jer osim što su SUV modeli imaju veću masu i lošije aerodinamične odlike od svojih „nižih“ parnjaka, isto tako imaju i veću potrošnju goriva što samim tim znači i više izduvnih gasova u atmosferi.

Novi automobili u Evropi tako emituju sve više štetnih gasova, a razlog je jednostavan – gro prodaje otpada upravo na ovu SUV klasu, što dalje implicira da su upravo oni odgovorni za ovaj trend.

Jato Dynamics da u proseku jedan SUV emituje za 18% više ugljen-dioksida od adekvatnog pandana među drugim klasama, potput hečbeka ili limuzine. Razlika je naravno drastičnija kod većih vozila, nego li kod manjih automobila, ali čak i u B segmentu postoji osetno manja potrošnja goriva heč modela nego li krosovera, a samim tim i manja emisija štetnih gasova.

SUV trend, za sada, ne jenjava u Evropi. No, upravo bi problemi sa emisijom štetnih gasova mogli da obuzdaju ovu navalu lažnih terenaca. Elektrifikacija donosi neke nove prioritete. Ukoliko je veća autonomija glavni cilj većine proizvođača električnih automobila, onda se mora voditi više računa o aerodinamici vozila, te će se preferirati optimalnije izvedbe – poput sedana.

Uzmimo za primer aktuelni Renault Clio i Captur, koji su doduše u međuvremenu izmenili motorizaciju. No, isprva su oba bila dostupna sa istim dizel agregatom 1,5 Blue dCi. Clio je sa tim motorom na testu našeg kolege Perice trošio u proseku 5,1 l/100 km, dok je sa Capturom imao ubeleženu potrošnju od 5,8 litara na pređenih 100 kilometara.

Razlika je i u zvaničnim podacima koje dostavlja Renault. Clio prema specifikacijama emituje 95 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru, dok njegov krosover pandan Captur izbacuje za istu razdaljinu 108 grama ovog gasa.

AutoRepublika 

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Posle .ebanja nema kajanja.
Svi proizvođači furaju krosovere i njihovu prodaju jer za 20% više lima traže mnogo više para i zarada im je veća. Ljudima je zinulo dupe da se sedi visoko i komotno.
Ja ću ostati na karavanu, eventualno Gran Coupe od BMW-a ako finansije dozvole.

BB

Sjedim visoko i komotno i to za daleko manje para od SUV i solidno manje od karavana 😉, i potrošnja je minimalna… Berlingo

moron

Pa, naravno da ne postoji magija da vozilo već čeone površine ima manji otpor vazduha od onoga koje ima manju čeonu površinu. Ta topla voda je davno otkrivena.