1. Home
  2. Vesti
  3. Kako će izgledati Fiatova gama pod Stellantisovom upravom?
Kako će izgledati Fiatova gama pod Stellantisovom upravom?
0

Kako će izgledati Fiatova gama pod Stellantisovom upravom?

745
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat ulazi u period velikih promena i sasvim je izvesno da će se portfolio proizvođača iz Torina značajno izmeniti.

Elektrifikacija je postala neizbežna tema kada se priča o budućnosti brendova, makar kada je reč o Evropi. Stellantis u ovom procesu vidi veliku šansu za probijanje na prvu poziciju na Starom kontinentu i preticanje Volkswagen grupacije.

U tom svetlu je i najava Fiata da će od 2030. godine u svojoj gami imati isključivo EV modele. Davno je italijanska marka počela sa procesom elektrifikacije, još sa modelom 500e, koji se ispostavio kao promašaj, jer je tada stigao u doba kada tržište još nije bilo “željno” električnih automobila

No, novi pokušaj sa električnim izdanjem modela 500 trebalo bi da bude i značajno uspešniji. Uz to, Fiat nastavlja da nudi i konvencionalni 500, koji i dalje važi za jedan od bestselera u A segmentu, uz neprevaziđenu Pandu.

Dakle, sigurno je da Fiat neće napustiti ovu klasu automobila, za koju većina visokorangiranih rukovodilaca iz industrije tvrdi da “ne donosi zaradu”. Veliko pitanje je šta će se dešavati sa Pandom? Evidentno je da će dobiti sukcesora, ali još nije jasno tačno kada i da li će i on preći među električne automobile.

Neki kažu da je Fiat već najavio budućnost Pande sa konceptom Centoventi, ali to je bilo pre nego što je nastao Stellantis, te je i to pod znakom pitanja.

Italijanski proizvođač će se sigurno vratiti u konvencionalni B segment, odnosno može se očekivati naslednik Punta. Prava je šteta što je Fiat uopšte otišao iz ove klase, jer su inženjeri iz Torina oduvek važili za majstore da stvore gradski automobil.

Takav četvorotočkaš bi verovatno bio postavljen na CMP platformu, poreklom iz nekadašnje PSA grupacije. Postoje glasine da bi eventualni Punto koristio jeftinije izdanje ovakve arhitekture, kako bi se obezbedila i niža cena.

Ova platforma omogućava i električnu varijantu automobila, a tu bi u opticaju bio pogonski sklop iz baterijske varijante Peugeota 208 i Opel Corse.

Fiat je već potvrdio da će koristiti CMP platformu, ali za krosover takođe pozicioniran u B segmentu. Ovaj model proizvodiće se u fabrici u Tišiju u Poljskoj, i očekuje se da će imati i EV izdanje.

Model 500X trebalo bi da dobije novu iteraciju, mada su sve češći i glasniji tračevi sa Apeninskog poluostrva da će prepustiti svoje mesto u gami potpuno novom modelu. Ranije se govorilo i da će umesto 500X i 500L  na scenu stupiti jedan SUV – 500 XL, koji bi trebalo da zameni oba vozila.

Što se tiče “našeg” aduta iz Šumadije, sasvim je izvesno da neće dobiti novu generaciju. MPV segment izumire i sigurno je da Stellantis neće ulagati u klasu bez perspektive.

Fiat Tipo je “džoker” ovog brenda za tržišta u razvoju. Nastao kao turski projekat našao je mesta i u ostatku Evrope, pogotovo u siromašnijim delovima. Nedavna restilizacija je donela i Cross verziju modela Tipo, koja bi svojim koketiranjem sa SUV četvorotočkašima trebalo da donese još ponekog kupca za ovaj kompaktni automobil.

No, kako se ovakav Tipo uklapa u “električne” planove Fiata? Ne najbolje, ali 2030. godina je poprilično daleko, i puno toga se može promeniti do tada. U krajnjem slučaju, tržišta u razvoju sigurno neće moći da isprate tempo elektrifikacije koje će nametnuti najrazvijenije zemlje EU, tako da će ostati prostora za poneki SUS model, ukoliko preživi Euro 7 emisione norme.

AutoRepublika

(745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments