1. Home
  2. Vesti
  3. Koje verzije Toyote Yaris su omiljene Francuzima?
Koje verzije Toyote Yaris su omiljene Francuzima?
1

Koje verzije Toyote Yaris su omiljene Francuzima?

260
1
Podelite sa prijateljima:

Najfrancuskiji od Japanaca i dalje je jedan od Toyotinih najprodavanijih u Francuskoj. Konkurent Citroenu C3, Peugeotu 208 i Renaultu Clio je takođe jedan od prvih gradskih automobila koji se kladio na hibrid. Francuski l’argus je istražio koje su omiljene verzije među francuskim kupcima.

Od početka godine Yaris više nema titulu omiljene Toyote u Francuskoj. Pobedio ga je njegov rođak terenac Yaris Cross, koji ga premašuje za nekoliko stotina primeraka (11.168 registracija u prvoj polovini godine). Toyota Yaris je jedan od dvadeset najprodavanijih automobila u Francuskoj sa 10.818 registracija.

Danas Yaris za Evropu nije uvek francuski, jer se sada proizvodi i u Češkoj, u nekadašnjoj zajedničkoj fabrici Toyote i PSA grupe. GR Yaris stiže iz Japana. Francuska fabrika koja se nalazi u blizini Valensijena daje prednost Yarisu Cross, koji generiše veće marže.

Yaris u ponudi ima dva trocilindrična atmosferska benzinca, 1.0 sa 72 konjske snage i 1.5 sa 125 „konja“. Ovome se dodaje i gromoglasna verzija GR i njena ergela od 261 „grla“, koja se ovde ne računa.

Ali glavna prednost Yarisa je njegova hibridna verzija. Kao rezultat stručnosti koju je Toyota dugo gradila na ovoj tehnologiji koja kombinuje električni i termički motor, hibridni blok 1.5 sa 116 „konjića“ je razlog zašto su se kupci okrenuli Japancima.

Zbog toga udeo hibrida iznosi 82% od početka prodaje četvrte generacije u leto „koronične“ 2020. godine. U isto vreme, čisto benzinske verzije privukle su samo 18% kupaca pri čemu prednost ima manji benzinac. Prilično niska cifra, ali mora se reći da proizvođač ne promoviše ove verzije.

Kao i kod njeni konkurenti, Toyota Yaris se uglavnom prodaje u srednjem završnom nivou „Design“, koja privlači trećinu francuskih kupaca. Početni završni nivo „Active“ jedva da je bolja od top verzije „Collection“ (preimenovane u „Iconic“) sa 10,4% naspram 8,5%. „Dynamic Business” je rezervisan za kompanije i privlači 17,3% porudžbina, što pokazuje interesovanje profesionalaca za ovaj hibridni gradski automobil.

Nema previše izbora na Yarisu: ako se odlučite za benzinsku verziju, moraćete automatski da se nosite sa manuelnim menjačem sa 5 ili 6 brzina. Hibridna varijanta, svojom arhitekturom nameće joj čuveni Toyotin automatski menjač CVT. Prednost u gradu koja se ponekad može pretvoriti u hendikep na putu, čak i ako je zvuk pri ubrzavanju i dalje manje izražen nego kod prethodne generacije. Raspodela između automatskog i ručnog menjača stoga verno prati onu kod benzinskih i hibridnih motora.

Paleta najprodavanijih boja na Toyotinom gradskom automobilu zaista nije najekstravagantna. Vidimo samo da originalna „Imperial Bronze” („Carska bronza“) uspeva da privuče jednog od dvadeset kupaca, ali u ostalim najpopularnijim bojama mesto zauzimaju nijanse sive i bele, što predstavlja skoro polovinu prodaje ako uzmemo u obzir lunarno belu nijansu sa crnim kontrastnim krovom.

Kako biste vi konfigurisali svoj Yaris?

AutoRepublika

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Moram da priznam da mi Je veoma interesantna ova vrsta statistike. Za svaki model, a ne samo za yarisa.

Kada bih sebi privatno kupovao yarisa bio bi ili klotara 1,5 vvti ili top verzija hibrida. Ali bih verovatno pre dodao za yaris cross-a 1,5 vvti u top verziji.