1. Home
  2. Vesti
  3. I Lada prelazi na Renaultovu CMF-B platformu
I Lada prelazi na Renaultovu CMF-B platformu
1

I Lada prelazi na Renaultovu CMF-B platformu

358
1
Podelite sa prijateljima:

Ruska marka dobiće pristup daleko modernijoj arhitekturi od onih koje trenutno koristi. 

Kada je Luka de Meo, novi direktor Renaulta, saopštio svoj plan za preporod grupacije okupljenje oko francuskog proizvođača navedeno je da će Lada i Dacia u budućnosti činiti jednu organizacionu jedinicu, kao i da će koristiti samo jednu platformu pod nazivom CMF-B.

Reč je o modernoj arhitekturi koju je razvio Renault, a ustupljena je u nešto izmenjenom izdanju niskobudžetnim brendovima za razvoj svih budućih modela. Avtovaz je potvrdio da će svi naredni automobili Lade biti utemeljeni na ovoj bazi. Tako će i naredna Niva koja stiže 2024. godine koristiti CMF-B platformu,

Prvi model Lade koji će biti postavljen na novi „temelj“ biće naredna generacija Grante. Ovaj četvorotočkaš trebalo bi da predstavlja novo poglavlje u dugoj istoriji ruskog proizvođača. Debi iduće iteracije Grante trebalo bi da se odigra 2023. godine. Prema informacijama do kojih su došli ruski automobilski novinari, Lada će 2025. godine predstaviti SUV iz C segmenta koji će takođe biti baziran na CMF-B platformi.

Podsetimo, CMF-B arhitektura je već u upotrebi kod Dacije i na njoj su postavljeni aktuelni izdanci Logana i Sandera. Ipak, ovo nije potpuno ista platforma kao ona koju koriste vozila Renaulta i Nissana, jer je pre svega sačinjena od nešto jeftinijih materijala.

Kako je pomenuta baza pogodna i za elektrifikaciju, (kod Clija je dostupan klasični hibrid, a kod Captura plug-in verzija), ostaje da se vidi kada će i niskobudžetne marke dobiti svoje elektrifikovane varijante. Neće u skorije vreme, jer ni Dacia nije sa novom generacijom Sandera/Logana ponudila ni „h“ od hibrida, već se oslanjaju na plin koji je ustupio mestu dizelu.

Sigurno je da ćemo u budućnosti videti elektrifikovane Lade i Dacije, samo je pitanje u kom obliku i kada.

AutoRepublika 

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Električna Lada ? Bog dragi da mi oprosti, ali, moj pokojni otac nekim čudom sada iz groba da ustane i da ovo pročita, verujem da bi od šoka brzinom munje potrčao da se ipak na onaj svet što pre vrati …