1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci uvode subvencije od 12.500 dolara za kupovinu elektromobila?
Amerikanci uvode subvencije od 12.500 dolara za kupovinu elektromobila?
4

Amerikanci uvode subvencije od 12.500 dolara za kupovinu elektromobila?

258
4
Podelite sa prijateljima:

Krajem prošle godine, u doba kada su se američki predsednički izbori približavali kraju, jedan od kandidata i krajnji pobednik, Džo Bajden je najavio velike izmene po pitanju automobilske industrije. Njegov cilj (ili je barem tako javno pričao) je da Amerika zavisi što manje od inostrane, to jest uvozne nafte i da se fokusira na električna vozila, a napad će predvoditi sama administracija, gde će svi državni proizvodi biti na struju.

Naravno, poznata je ona izreka koja kaže da političar „laže čim otvori usta“, ali možda ova tvrdnja i donese neke rezultate.

Naime, kako prenose mnogobrojni izvori, vladine organizacije trenutno razmatraju opciju da uvedu veće iznose podsticaja novim kupcima električnih automobila. Stimulans trenutno iznosi 7.500 dolara i važi za prvih 200 hiljada vozila svakog brenda, a do maksimuma su je već iskoristile dve firme, i to General Motors i Tesla.

Nov predlog senatorke Debi Stabenau iz američke savezne države Mičigen se zasniva na „paketu“ prema kom bi kupci dobili još 2.500 najmanjih zelenih novčanica u vidu popusta, ukoliko je četvorotočkaš proizveden u Americi, a i dodatnih 2.500 dolara, ako fabrike iz koje je električni automobil izašao, posluje unutar zone uticaja sindikata takozvanog UAW.

Takvih automobila je trenutno jako malo i uglavnom se zasnivaju na nekoliko vozila iz General Motorsa, koji je kao što smo spomenuli, već „ispucao“ maksimalni broj prodatih električnih vozila. U tom slučaju, spomenuta senatorka se zalaže da se limit u potpuno eliminiše, a predložila je nekoliko ideja i da pomogne proizvođačima, kao onaj koji predviđa da oni plaćaju 30% manje poreza u svakoj novoj fabrici gde bi proizvodili isključivo vozila na struju.

Ovakvi uslovi bi verovatno naterali Teslu, Volkswagen i ostale svetske gigante na polju električnih vozila da investiraju u nove fabrike „preko bare“, ali i da sarađuju sa sindikatima, pošto je razlika u poređenju sa sadašnjim subvencijama ipak značajna.


Političari smatraju da će ovako dopingovana tražnja za vozilima isprazniti državnu kasu za najmanje 31,6 milijardi „zelembaća“ do 2031. godine.

Za kraj, pre nego što zvanično glasanje uopšte startuje, Stabenau se osvrnula i na situaciju koja je vladala pre više od jednog veka, kada su elektirčni automobili bili popularniji od onih koje su pogonili motori s unutrašnjim sagorevanjem goriva, o čemu smo i pisali na AutoRepublici.

Naime, tada su političari podržali benzince tako što su zadržali porez na naftu veoma niskim, ali Stabenau smatra da je došlo vreme da se isprave nekadašnje greške. Bilo kako bilo, moraće proći neko vreme pre nego što odluka padne, a ukoliko ona i bude odobrena, to bi mogao da bude najveći „plus“ za četvorotočkaše na struju.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„kupujmo domaće“ ?
To sme da se dodatno subvencioniše ?
Kakav je u USA uopšte udeo EV-a u ukupnoj prodaji ? Nemaju oni „norvešku ekološku svest“ ?

TheStig

Imaju jako razvijenu ekološku svijest. Kad uđu u salon i prodavac im ponudi EV oni kažu „but does it have a V8“?U Americi predviđaju da ce do kraja 2021 BEV ciniti 3.5 % ukupnog broja vozila a nadaju se da ce taj broj biti 10 posto do kraja 2025 sto cisto sumnjam.

moron

Znaju Ameri šta valja … 😊😊😊

don

Nemaju i ne trebaju da imaju , ali imaju izvore nafte. Eto šta imaju, Jel se kome učinilo da sam puno puta spomenuo imaju? 🤪