1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler očekuje niži od prvobitno planiranog profita
Daimler očekuje niži od prvobitno planiranog profita
0

Daimler očekuje niži od prvobitno planiranog profita

134
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler je snizio svoja očekivanja u pogledu ostvarene dobiti za ovu godinu, a u svetlu “tekućih dešavanja”, odnosno uticaja viših carina na vozila sa oznakama Mercedes-Benz, koja su proizvedena u Americi, pa zatim eksportovana u Kinu.

Nemačka kompanija navodi “da se mora računati sa manjim obimom isporuka SUV modela, zbog viših troškova koji neće biti preneti na kupce u punom iznosu. Ovo bi moralo da bude logičan epilog situacije u kojoj su kineske vlasti uvele više stope carine za vozila proizvedena u SAD”.

Efekat koji će uzrokovati ova promena, navodi Daimler, neće moći biti potpuno kompenzovan preusmeravanjem vozila proizvedenih u SAD na druga tržišta.

Pored ovog razloga, kompanija predviđa da će dodatni negativni efekat na poslovni rezultat ostvariti situacija uslovljena novim WLTP protokolom, a što će posebno biti aktuelno u drugom delu godine. O sveprožimajućim posledicama uvođenja novih WLTP standarda, možete da pročitate temeljnu analizu ovde.

Povrh svega, na uspešnost poslovanja Daimlera, uticaće i troškovi vezani za poznatu dizelgejt aferu, koja trese kompaniju.

Profit koji ostvaruje divizija giganta koja se bavi proizvodnjom autobusa, Daimler Buses će trpeti negativne efekte zbog smanjenja tražnje u Južnoj Americi.

Kao rezultat svih navedenih okolnosti, Daimler je izneo revidirane projekcije EBIT pokazatelja za 2018. godinu (u odnosu na lane), po segmentima, kako sledi:

  • Mercedes-Benz Cars: blagi pad,
  • Mercedes-Benz Vans: drastičan pad,
  • Daimler Buses: otprilike na istom nivou
  • Daimler Group: blagi pad.

Da pojasnimo, EBIT je pokazatelj uspešnosti poslovanja koji se često koristi u finansijskim analizama, pa iako nema nikakvu težinu u smislu Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja, veoma je koristan. On prikazuje “profit kompanije kada se isključe efekti kamata i poreza”.

Američki predsednik Donald Tramp je dodatno pojačao trgovinske tenzije između zemlje kojom predsedava i Evropske unije, Kine i zemalja članica NAFTA sporazuma. Sve to se, očigledno odražava na celokupnu ekonomiju, pa i automobilsku industriju.

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments