1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Na Novom Zelandu pronađen naš „velikan“
Na Novom Zelandu pronađen naš „velikan“

Na Novom Zelandu pronađen naš „velikan“

3.96K
3
Podelite sa prijateljima:

Sudeći prema statistici koju nam prenosi knjiga „Zastava automobili: Priča o jednom brendu“ autora Danijela Kadarjana, fabrika iz Kragujevca je izvozila svoje četvorotočkaše u čak 78 država širom sveta. U nekim državama, poput Švedske, Zimbabvea, Somalije i Perua, je završio tek po jedan primerak, a lista onih sa jednocifrenim brojkama je još veća.

U vrhu takve liste ćete pronaći i Novi Zeland gde je naša kompanija poslala 384 jedinice. Nažalost, knjiga ne ulazi u detalje kojih konkretnih modela, ali mislimo da je sigurno reći da je većina njih bila marke Yugo.

Na sajtu za preprodaju „Trade Me“ se nedavno pojavio primerak iz 1989. godine, a vlasnik napominje da je ovaj Yugo 45 uvezen na ostrvo kao nov, i tu se nalazi do današnjeg dana.

Pošto je model 45 u pitanju, to nam govori da ga pokreće atmosferski benzinac zapremine 903 kubika koji razvija 45 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Iako je njegova masa iznosila svega 700 kilograma, čak i u svoje vreme Yugo 45 je bio relativno spor automobil, s ubrzanjem od nule do 100 km/h za 21,7 sekundi i maksimalnom brzinom od 135 km/h.


Razlike između našeg velikana za evropsko tržište, i onog za Novi Zeland nisu preterano velike. S izuzetkom nešto izmenjenih farova i branika, da bi se zadovoljili lokalni bezbednosni zakoni, najviše nam sigurno „upada u oči“ volan na desnoj strani automobila.

Iz priloženih fotografija možemo da vidimo da ostatak enterijera nema neke značajne izmene u poređenju sa Yugom koji smo navikli da viđamo.


Sigurno se sećate onog vica koji kaže, „Kako udvostručiti cenu Yuga? Pa tako što ćete u njega sipati pun rezervoar goriva, zameniti pneumatike i staviti novi alkumulator“, a ovaj vlasnik ga je pratio do maksimuma.

Kaže da pneumatici nisu novi, ali da jesu „u dobrom stanju“, dok je alkumulator sasvim nov. Ovaj Yugo je do sada prevalio 40.632 kilometara i vlasnik nas uverava da je mehanički besprekoran.

Zatim se osvrnuo i na pitanje limarije. Kaže da je „ispod jako suv“ i da jedine znake korozije pokazuje na haubi i u čošku šoferšajbne. Ove detalje je morao da popravi da bi prošao godišnji tehnički pregled na Novom Zelandu, a pretpostavićemo da je bio uspešan u tome, pošto je Yugo registrovan do septembra ove godine.

Početna cena iznosi dve hiljade dolara, a trenutno nema niti jedne ponude. Doduše aukcija traje još dve sedmice pa nema sumnje da će i naš miljenik pronaći kupca. Ako ništa drugo, kakve su šanse da ćete na Novom Zelandu videti još koji primerak Yuga, a zainteresovanih kolekcionara za takve automobile uvek ima, i ta svim meridijanima i paralelama.

AutoRepublika

(3959)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Druže Tito, daj se opet rodi, pa još jednom zemlju oslobodi.

Bungi

Yugo je k’o avion!Fali mu dubinsko pranje i jedno farbanje spolja.Felne ofarbane u orginalnu svijetlo sivu i dva orginalna retrovizora, značajno bi ga uljepšala.Što uživa taj novozelanđanin.

S mile

Vala, merak bi bio da imas sredjenog Yugica, a Jedini na Novom Zelandu…

Ako ovakav kosta 2K $, doteran bi kostao 5K $….