1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW „M3“ pre M3
AR pijaca klasika: BMW „M3“ pre M3

AR pijaca klasika: BMW „M3“ pre M3

1.06K
4
Podelite sa prijateljima:

M3 izdanje BMW-ove Serije 3 je jedna od najvećih ikona automobilske industrije. Kada je prva generacija predstavljena 1986. godine, svet je dobio kompaktnu „džepnu raketu“, sa izuzetnim performansama i odličnim ponašanjem u krivinama, i dan-danas važi za jedan od omiljenih četvorotočkaša ikada proizvedenih. I u čemu je onda problem?

Pa verovatno u tome što nije postojao pre spomenute 1986. godine.

Uzmimo za primer prvu generaciju Serije 3 ili kako je u javnosti poznatiji pod kodnom oznakom E21. Proizvodio se od 1975. do 1983. godine i najmoćnija konfiguracija u ponudi je bila ona sa značkom 323i. Pružala je 2,3-litarski benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji s maksimalne 143 konjske snage. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 8,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 190 km/h. Nije loše za svoja vremena, ali ukoliko biste želeli brži E21 onda ste se morali obratiti čuvenoj Alpini.

Ova tjunerska kuća je osnovana još 1965. godine i kroz istoriju će imati veoma blisku saradnju sa BMW-om. Alpina je tjunirala razne konfiguracije modela E21, a za našu priču je najpoznatija ona sa oznakom C1 pošto smo baš takav automobil izabrali za današnju pijacu klasika.

C1 je bio deo ponude od 1980. do 1983. godine i najznačajnija izmena u poređenju s modifikacijom s indeksom 323i se krila ispod haube. Tu smo ponovo mogli da pronađemo atmosferski 2,3-litarski benzinac, ali sa 168 „grla“ i maksimalnih 210 Nm obrtnog momenta. Menjač je bio modifikovani manuelni sa pet stepeni prenosa. C1 će se pokazati bržim za 1,8 sekundu od nule do 100 km/h u poređenju sa 323i uz maksimalnu brzinu od 204 km/h.

Automobil iz današnje priče je iz 1982. godine i trenutno se nalazii u gradu Temkula unutar američke savezne države Kalifornije. Prethodno je proveo vreme i u Montani kada je uvezen „preko bare“ protekle godine, a pre toga je proveo ceo život u Nemačkoj.

To objašnjava zašto nema one „gadne“ produžene branike i dizajnerski deluje jako privlačno. C1 se razlikovao od 323i i po 15-inčnim felnama, nešto izmenjenim branikom i malim spojlerom dok je najveća izmena u enterijeru bila u vidu sedišta.

Nemački tjuner se mnogo više orijentisao na mehaniku, pa C1 tako pruža i disk kočnice, modifikovano ogibljenje uz već spomenuti napredak u snazi. Automobil je inače do sada prešao 145 hiljada kilometara, a pošto se vodi kao klasik, sasvim je legalan za uličnu potrebu u SAD.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od pet ponuda iznosi 36.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1062)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Kakav ljepotan!

Balkanboj

Odlična Alpina.
Uvek su mi se više dopadale njihove verzije nego M divizija. Diskretni a brzi koliko i M.
Dizajn točkova takođe.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
Matori

Nikada nisu smeli da budu brzi baš kao „M“.
🙂

s mile

pravi lepotan