1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kraljica relija traži novog vlasnika
Kraljica relija traži novog vlasnika

Kraljica relija traži novog vlasnika

407
1
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da istorija Svetskog reli šampionata (WRC) obično počinje i završava se sa samo jednim imenom – Lancijom. Italijanski proizvođač vozila je osvojio rekordnih jedanaest titula kao konstruktor, pobedio je na 73 trke (treći na večnoj listi, iza Citroena i Forda), a model Delta je najtrofejniji individualni model sa 46 trijumfa iza sebe (zapravo deli lidersko mesto sa Subaru Imprezom).

S takvom istorijom i tradicijom, za očekivati je da će Lancia imati veliki broj „specijalaca za homologaciju“ sa kojim bi se italijanski proizvođač vozila kvalifikovao za velika takmičenja.

 

A bilo ih je zaista mnogo, a ako bismo morali da izdvojimo dva primerka koji privlače najviše pažnje čast svakako pripada modelima iz takozvane familije „Evolution“. Prvi je debitovao 1991. godine dok je Evolution 2 predstavljen dve godine kasnije.

Lancia je bila primorana da proizvede 5.000 jedinica da bi nastavila da se takmiči u WRC-u, a samo 310 njih su stigli u paketu opreme takozvanom „Martini 6“. Kao što im ime kaže, takvi primerci su stigli sa specijalnim grafikama da bi se proslavila šesta uzastopna konstruktorska titula italijanske ekipe u WRC-u, a model ispred nas je 145. po redu.

Jedan s(p)retnik sa veoma dubokim džepom će sada dobiti priliku da postane vlasnik, kada se Evolution pojavi u prodaji preko aukcijske kuće Bonhams. Razlike između standardnog Evolutiona i onoga sa značkom Martini 6 su uglavnom kozmetičke prirode, pa je Lancia dodala veliki broj grafika da se pohvali sportskim uspesima, dok je enterijer dobio posebna Recaro sedišta, novi volan i nešto kraću ručicu menjača.

Najviše pažnje svakako privlači mehanika, a ispod haube se krije 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 207 konjskih snaga i maksimalnih 298 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 5,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 220 km/h. Naravno, Evolution je pružao i modifikovanu mehaniku po pitanju nezavisnog ogibljenja i disk kočnica, a tokom ranih devedesetih godina prošlog veka je važio za jednog od najpoželjnijih sportista na svetu.

Zajedno sa automobilom stiže i kompletna dokumentacija koja pokazuje da je Evolution pronašao prvog vlasnika početkom 1992. godine u Milanu, a u rodnoj Italiji će ostati sve do 2018. godine. Kada je napunio 25 godina i zvanično postao klasik, automobil je postao legalan za uličnu upotrebu i u Sjedinjenim Američkim Državama, iako se nikada nije prodavao „preko bare“.

Američki kolekcionari nisu štedeli novac i Evolution se trenutno nalazi u saveznoj državi Konektikat. Na satu se nalazi brojka od 27.000 km, a poseban certifikat je pružio i klub ljubitelja Fiata u SAD.

 

Aukcijska kuća još uvek nije nagovestila kolika bi cena mogla da bude, ali eksperti smatraju da je realno očekivati da će brojka biti u rasponu između 160 i 190 hiljada američkih dolara.

Inače, Lancia je jednom nogom u grobu i nastankom Stellantisa (spajanje Peugeot-Citroen grupe sa korporacijom Fiat-Chrysler) će verovatno biti ugašena, ali modeli kao što je Evolution će ostaviti njen duh u životu još dugi niz godina.

AutoRepublika

(407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ovo budi nostalgiju i sjećanja na neka davna, ljepša vremena..odlična..kako nema ovih što testiraju oldtajmere da nađu delticu. Ajde Dejane , makni te svoje stare Koske pa pronađi jednu i napiši prikaz…