1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Honda Civic kao poželjni youngtimer
Honda Civic kao poželjni youngtimer

Honda Civic kao poželjni youngtimer

1.67K
8
Podelite sa prijateljima:

Kada se govori o priuštivim klasicima, pogotovo onima koji su nešto skorijeg datuma, retko se govori o Hondi Civic, pouzdanom japanskom asu. 

Otkako je Civic stupio na scenu daleke 1972. godine stigao je do 18,5 miliona prodatih jedinica, što ga svrstava u red najprodavanijih modela svih vremena. Ipak, prva iteracija ovog modela je danas redak prizor, a samim tim i poprilično skup. Daleko jeftiniji su primerci četvrte i pete generacije, kojih i dalje ima dovoljno u Evropi.

Honda je osim pouzdanosti želela još jedan kvalitet za model Civic – sportsku notu. Tako je recimo 1983. godine prikazan model CRX, koji je suštinski kupe izdanje tadašnjeg Civica i bio je zamišljen kao sportista za šire narodne mase.

No, glavni likovi ove priče stupaju na scenu nešto drugačije. Četvrti po redu Civic stigao je 1987. godine uz značajno modernije motore od svog prethodnika. Pored hečbek izdanja, tu su bili i sedan, ali i minivan sa sufiksom Shuttle, koji je dolazio sa pogonom na sva četiri točka.

Top verzija četvrte generacije Civica do 1988. godine koristila je 1,6-litarski agregat sa 130 ks. No, tada se pojavio legendarni 1,6 VTEC sa tada izuzetno velikih 150 „grla“. Danas je ova verzija ujedno i najtraženija kada se radi o pomenutom izdanju japanskog modela.

Već 1991/1992. godine stiže peta iteracija Civica. „Petica“ je izbacila iz ponude Shuttle verziju za kojom nije bilo dovoljno velike potražnje. Snaga ponuđenih agregata varirala je od 75 „konja“ za uvodnu pogonsku jedinicu do 160 ks sa koliko je raspolagao 1,6i VTEC. Ovaj motor bio je u stanju da pogura Civic do maksimalnih 215 km/h!

No, glavna vrlina ove dve pomenute generacije Civica ostaje pouzdanost. Bernard Šnajder, koji poseduje Civic 1,3/75 ks već 17 godina kaže za Spiegel da je ovaj automobil vozilo na koje se može osloniti. On svoj primerak poseduje već 17 godina i ima pređenih 365.000 km. „Na standardnim putevima vozi se skoro kao karting“, kaže Šnajder govoreći o voznoj dinamici njegovog vozila.

Svakodnevna upotrebna vrednost  je na posebno visokom nivou kod ovog Civica. Šnajder ističe da njegov ljubimac troši oko šest litara goriva na stotinu pređenih kilometara, kao i da je i dalje na njemu prvo kvačilo sa kojim je ovaj automobil izašao iz fabrike.

Dostupnost i rezervni delovi

Civic prve i druge generacije je vrlo retka pojava na oglasima, kako u Srbiji, tako i u Nemačkoj. Kod nas se na oglasima često mogu naći primerci pete iteracije, s početka devedesetih godina 20. veka. No, činjenica je da ih je vrlo malo u odličnom ili vrlo dobrom stanju.

U Nemačkoj je naravno nešto drugačija situacija. Civic 4 i 5 je poprilično zastupljen na oglasima, a većinom su to hečbek model sa agregatima od 75 do 90 ks. Prava retkost su limuzine, pogotovo one sa automatskim menjačem. Slično je i sa modelima koji koriste 1,6-litarski motor, jer su oni takođe mestimična pojava na oglasima, naročito u originalnom odnosno izvornom stanju.

Kako Spiegel navodi rezervnih delova ima dovoljno, te to nije problem za potencijalne nove vlasnike „ostarelih“ Civica. Ističu i pojedine cene, pa tako pumpa za gorivo košta oko 20 evra, set diskova za prednje točkove 60 evra, a jedan amortizer staje otprilike 45 evra.

Slabe tačke i cene polovnjaka

Mada su četvrta i peta generacija Civica poznate po relativno dobroj antikorozivnoj zaštiti za ono doba, ipak je neophodno uveriti se da su osetljivi delovi vozila poput lukova iznad točkova i pragova ostali netaknuti rđom. Što se tiče motora, ukoliko su redovno servirisani većina je sposobna da prevali ogromne kilometraže.

Honda Civic V

Iako enterijer izgleda jeftino, komponente su dugotrajne, pa su plastične oplate i posle više decenija čvrste, a ni sedišta nisu previše sklona cepanju i ostalim sličnim problemima. Naravno, tjunirani automobil su uglavnom za izbegavanje, jer su često prilikom „poboljšavanja“ izvršene prepravke koje su bitno skratile životni vek motoru ili drugim bitnim komponentama.

Što se tiče cena, one su poprilično raznolike. Već za manje od 1.000 evra mogu se pronaći primerci Civica četvrte i pete iteracije. Dobro očuvani automobili sa relativno malom kilometražom koštaju oko 5.000 evra, dok je za varijante sa čuvenim VTEC agregatima potrebno izdvojiti do 10.000 evropskih novčanica. Naravno, reč je o cenama polovnjaka u Nemačkoj.

AutoRepublika 

(1668)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako je već Honda na listi za kupovinu, od ovih sirotinjskih – priuštivih, prvo Prelude pa možda Civic.
Kako je NSX jako skup, kao zamena može i Integra iz ’99-te godine.

Bungi

Gledao sam cijene NSX prve generacije i umalo nisam pao sa stolice.? Sa oko 200 000km nema ništa ispod 55000-60000 Eura.

Bungi

Pokušao sam da nađem nešto još jeftinije od NSX a da je sportski i nosi znak Honde.S2000 iz 1992. sa 130 000 milja(znači oko 250 000 km) i cijena od 29 900 USD.?Skupo brate!Hondin kvalitet je na cijeni.

moron

Sećam se pete generacije civica kada se tek pojavila pred raspad SFRJ. Bio sam student. Kako je ono dobro izgledalo u HB verziji …
Mada, i tadašnja mazda 323 ( posebno F i HB) je bila bomba, Daihatsu Applause, Swift GTI …

igi

CRX – san snova…

ex owner Accord Type S 2.4

Ovi automobili se danas kupuju zbog cuvenog K swap-a. Ubace K20 ili K24 motor sa 200+ KS u izuzetno lagan automobil i dobiju raketu. Neki idu i korak dalje pa dodaju i turbo i onda pretvore auto u pokretni kovceg. Svakako ikone tog vremena sa odgovorajucim motorima.

Zoca

LEGENDA.

Vita

Vozio v-tec.a, prodat je, posle mnogo godina, zbog niskog sedišta i dosadnog enterijera.Nikad problem.