1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se „ubica Ferrarija i McLarena“ sa značkom Jaguara
Prodaje se „ubica Ferrarija i McLarena“ sa značkom Jaguara

Prodaje se „ubica Ferrarija i McLarena“ sa značkom Jaguara

3.22K
0
Podelite sa prijateljima:

Kada bismo birali najbolje ikada proizvedene egzotične automobile, nema sumnje da bi se Ferrari F40 i McLaren našli u samom vrhu liste. Ove dve legende su donele tehnologiju koja je pre toga bila nezamisliva u drumskim automobilima, ali daleko od toga da i drugi nisu imali „konja za trku“. Primera radi, Jaguar je tokom nekoliko godina imao najbrži serijski automobil na svetu u vidu modela XJ220, ali današnja priča je o jednom drugom „ubici Ferrarija i McLarena“.

Reč je o izdanju Lister LeMans modela XJS koji je izrađen krajem osamdesetih godina prošlog veka, a jedan od primeraka će se uskoro pronaći na aukciji preko firme Silverstone.


Mnogi će osporavati XJS, i tvrditi da je to model koji je uništio Jaguarovu reputaciju i zapravo neće pogrešiti. Ovaj veliki kupe zaista nije imao one performanse i lepotu prethodnika zvanog E-Type, ali je istovremeno izgradio karijeru dugačku preko dvadeset godina, i u tom periodu je pronašao 115.413 kupaca.

I pored mase od preko 1,9 tona, brzo je postalo jasno da postoji potencijal i za profesionalni auto-moto sport. Britanska kompanija je sredinom osamdesetih godina kontaktirala samostalnu firmu Lister i od nje zatražio da modifikuje ovaj model Jaguara na nivo, kojim će biti superioran u odnosu na mnogobrojne egzotične automobile.

Lister se obratio čuvenoj firmi Cosworth za pomoć pri doterivanju mehanike, a zapremina poznatog V12 motora je povećana sa 5,3 na 7,0 litara. Dodat je i kompresor pa je snaga porasla sa 295 „konja“ na preko 600 „grla“, čime je nadmašen čak i F40 za 120 konjskih snaga.

Ovaj paket je bio deo opreme, počev od 1986. godine, a tri godine kasnije je dobio i određene stilske izmene u vidu branika i širih blatobrana. Takođe je debitovao i šestostepeni manuelni menjač zahvaljujući kome je maksimalna brzina iznosila preko 320 km/h.

Lister će da proizvede ukupno oko devedeset jedinica, od čega je dvadesetak stiglo u takozvanoj verziji LeMans, gde su trke izdržljivosti bile glavna inspiracija. Ova tjuning kuća se oprobala i na nekoliko takvih takmičenja i često nadmašivala egzotične rivale po pitanju performansi, ali kao i do današnjeg dana, britanska pouzdanost se pokazala kao ključni problem, i XJS nije uspevao da završi većinu trka.


Ovaj konkretni model potiče iz 1990. godine i do sada je prevalio svega 46.400 kilometara. Preračunato u današnju vrednost novca, njegova cena pre trideset godina je iznosila oko stotinu hiljada britanskih funti (oko 115.450 evra), a danas može da bude vaš za „samo“ 70.000 funti (80.800 evra).

Možda se za njim neće svako okrenuti kao za Ferrarijem ili McLarenom, ali ovaj dragulj svakako zaslužuje  poštovanje i slavu za sebe.

AutoRepublika

(3218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments