1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najveći skup motociklista će se ipak održati ove godine
Najveći skup motociklista će se ipak održati ove godine

Najveći skup motociklista će se ipak održati ove godine

336
0
Podelite sa prijateljima:

Epidemija virusa korone je poremetila mnoge planove u automobilskom svetu, a isto važi i za svet ljubitelja vozila na dva točka. Otkazani su mnogi skupovi po pitanju novih i klasičnih modela, a slična situacija se prenela i na motociklističke „fanove“. Ali, jedan od njih će se ipak odigrati, a reč je o onom najvećom. On se održava svake godine u gradu Sturdžiz u američkoj saveznoj državi Južoj Dakoti, a tokom desetodnevnog trajanja skupa, on privuče između 500.000 i 700.000 motociklista iz celog sveta.

Takozvani „Sturgis Motorcycle Rally“ je održan još 1938. godine od strane vozača brenda Indian, a vremenom su pozvani i vlasnici ostalih modela. Za lokaciju je izabran maleni gradić Sturdžiz ( s populacijom od 6.627 žitelja) iz razloga što su političari bili spremni pokriti troškove trkanja i izložbe dvotočkaša, a vremenom se skup više pretvorio u druženje i slavlje tokom vrelog meseca avgusta.


Ali prethodnih meseci političari i vlasnici biznisa u Južnoj Dakoti su vodili velike pregovore oko toga da li će se skup uopšte održati. Na kraju je postignut kompromis po kom je događaj dobio zeleno svetlo, ali je broj posetilaca limitiran na „samo“ 250.000. Druženje će trajati od 7. do 16. avgusta i sudeći prema vestima iz ostatku sveta, moglo bi da bude najveće koje ćemo videti ove godine.

Ali, naravno da nisu svi zadovoljni. Lokalna građanka Linel Čapman kaže da je tako nešto velika greška i da je političarima bitniji profit nego zdravlje stanovnika. Preko 60% ispitanih se protivilo skupu, ali među njima nisu vlasnici biznisa koji zavise od posete motorista. Prethodnih godina su posetioci potrošili oko 800 miliona dolara na hotele, zabavu, restorane, kafiće i suvenire, a takođe se izmenila i demografiska struktura. Naime, dok je skup nekada uglavnom privlačio odmetnike i kriminalce na Harley Davidsonima, u skorije vreme sve je više profesionalaca u „krizi srednjih godina“ koji vole da voze iz zabave i da pobegnu od životnih problema.

Vlasnike biznisa je predstavljala grupa advokata, a predvodio ih je čovek po imenu Rod Vudruf. On poseduje izuzetno veliki teren za kampovanje i pritom organizuje zabavu u vidu obezbeđenja muzike i druženja. Njegova firma zapošljava oko stotinu osoba, a Vudruf kaže da posluje „u minusu“ 355 dana u godini i da mora da napravi profit u preostalih deset dana kada se skup održava.

On obećava da može održati organizaciju bezbednom tako što će kamp mesta pružati dovoljno prostora između kućica i šatora, a za primer navodi organizaciju tokom vatromena za američki dan nezavisnosti. Tada je čuvenu planinu Mount Rushmore posetilo preko 7.500 turista bez da su zabeleženi veći slučajevi zaraženih od virusa korone.

Vlasnicima firmi je išlo u korist što sam grad ne može samostalno da donese odluku o skupu, pa su političari odlučili da dopuste okupljanje uz već opisano ograničenje u vidu limitiranog broja posetilaca. To verovatno i neće da bude problem pošto su putovanja iz mnogih država još uvek nemoguća, ali istovremeno bi takođe moglo da označi da bi broj turista mogao biti rekordni pošto su svi drugi skupovi otkazani i publika može da navali na one retke koji su još uvek otvoreni.

AutoRepublika

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments