1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Crne kutije obavezne u svim automobilima od 2022.
Crne kutije obavezne u svim automobilima od 2022.
8

Crne kutije obavezne u svim automobilima od 2022.

1.38K
8
Podelite sa prijateljima:

Već sledeće godine će postati zakonska obaveza svih proizvođača koji nude vozila na evropskom kontinentu da opreme svoje proizvode skupljačem podataka, pandanom crne kutije poznate iz vazdušnog saobraćaja. Uređaje će registrovati različite elemente od značaja za vožnju, poput brzine kretanja, tipa druma po kom se vozilo kreće i slično. Akcija je pokrenuta sa ciljem istraživanja uzroka koji vode ka saobraćajnim udesima. U planu je i uvođenje regulative vezano za napredno ograničenje brzine kretanja.

Većoma nas je verovatno ovo znala i ranije, ali na sličan način su u deo serijske opreme vozila za Evropu, uvedeni sistemi elektronske kontrole stabilnosti vozila (ESP), vazdušni jastuci i treće stop svetlo.

Sada će, počev od sledećeg maja, delom obavezne opreme postati pomenuti sistemi u uvodnom pasusu, i to za sve nove modele automobila, dok će proizvođači biti u obavezi da i ranije u prodaju uvedene modele, opreme pratećim dodacima, najdalje nakon još dodatne dve godine.

Šta će beležiti crne kutije?

Evropska komisij je postavila pravila prema kojima se uključuju sistemi za beleženje parametara vezanih za vožnju, par sekundi pre i posle udesa, a što će obezbediti „vitalne podatke“. Najpre se radoznalost zakondavca tiče brzine kretanja vozila, podataka o ubrzavanju, kočenju, upotrebi zaštitnog pojasa i koordinama s GPS uređaja, kako bi se utvrdilo mesto udesa

Da li će crna kutija beležiti i razgovore unutar putničke kabine, baš kao što je to slučaju u avionskim nesrećama, u trenucima kada je snimanje aktivirano, ostaje još uvek predmet rasprave. Treba znati da se u Evropi veoma vodi računa o zaštiti privatnosti, posebno fizičkih lica, tako da je ovo veoma delikatna tema. Ko je dublje zainteresovan za pravila o intimi podataka, predlažemo da u Google pretraživač ukuca čarobnu skraćenicu GDPR.

Evropski parlament će takođe morati da preciznije odredi i koliko će trajati vremenski interval u kom će biti legalno čuvati podatke zabeležene od strane crne kutije, baš kao i o tome ko će biti ovlašćeni korisnik podataka. U svakom slučaju, neće biti javni podaci o tome ko je bio vozač ili vlasnik vozila.

Nema (legalne) magije, barem kako sada stvari stoje, prema kojoj bi osiguravajuća društva dospela u posed odnosnih podataka. Naposletku, stručnjaci za informacione tehnologije će biti uključeni u priču kako bi se sprečila mogućnost „krađe podataka“ ili drugih vrsta zloupotreba.

Pametan limiter brzine kretanja

Još neke stavke će uskoro postati obavezan deo serijske opreme noviha automobila. Pre svega mislimo na sistem za detekciju rasejanosti vozača i pomenuti napredni ograničavač brzine kretanja vozila. Potonji će, na osnovu podataka sa navigacionih mapa i prepoznatih saobraćajnih znakova, upozoravati vozača na kršenje propisa.

Od ove spravice se očekuje da doprinese smanjenju smrtnosti na putevima za petinu, kako se nadaju evropski zvaničnici. Dodatno, svi ovi komadi novouvedene tehnike su samo korak ka cilju koji se ogleda u nultoj stopi fatalnih ishoda na drumovima Evropske unije do 2050. godine. Takođe, reprezentuju i jedan korak bliže tehnologiji autonomne vožnje.

Iako se ne očekuje da novi sistemi dodatno u značajnoj meri opterete ionako previsoku cenu novih automobila, evropski parlamentarci ne isključuju mogućnost blažih korekcija.

Predlažemo da pročitate sličnu najavu od pre tri godine, čiji rok za implementaciju je ove godine.

AutoRepublika

(1376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Podržavam izvornu ideju za uvođenje crne kutije. Tehnologija logija je sve naprednija a čovjek to zloupotrebljava i to na svoju štetu (recimo mosli da ga ESP može zadržati u krivini, bez obzira koliko pretjera, pa onda namjerno ispituje taj sistem do limita). Međutim, ko zna čega će se „tvorci svijeta“ još sjetiti da uz to nadograde…

moron

Auh …
Zla vremena dolaze

Renault Terminator

Da,da…pocinju polako da nas stavljaju u vrstu pod konac,sve se lijepo pakuje u lijepa pakovanja,smijesak je od uveta do uveta,sve zarad naseg dobra,zarad tzv nase bezbjednosti…U stvari,ide se na potpunu i apsolutnu kontrolu svakog ljudskog bica,hoce da znaju koliko zraka danas udahneno,koliko svako od nas vode popije,koliko zalogaja napravimo,koliko govana izaseremo dnevno,koliko pisace ispisamo.Samo napred,sto brze to uvedu i primjene,brze ce doci i njihov kraj,kraj njihovog bolesnog svijeta kojeg su zamislili.

Bato

Saab imao prototip sa crnom kutijom,davno sam procitao u nekom casopisu o autima.

JaSrbin samo da zaj* sistem koji je truo

Paaa… kad bi policija bas radila svoj posao, za ovim ne bi bilo potrebe. Nista sto nece moci da se „update“-uje ili zameni neispravnom crnom kutijom kad krene zloupotreba istih od strane ovih sto bi sve da kontrolisu do sitnih detalja.

BB

To će malo da pomogne nečijem osamnaestogodišnjem sinu kada ga budu vadili presom iz BMW-a. Ljudima nije bitna bezbjednost već samo da ga policija ne vidi. Ne može se bezbjednost temeljiti samo na radu policije, a ni na samoj konstrukciji auta. Najveća je odgovornost na vozaču koji to ne shvata: žali se što neki auto im samo 2 zvjezdica a neće da veže pojas…

Janjanin Branko

Tako je

don

aj ne zajebaji, pa reko ogranicio na 180, sve cekam kad ce maks brzina biti 60 km/h.