1. Home
  2. Life
  3. ZF predstavio arhitekturu 800V za električne premijum i sportske automobile
ZF predstavio arhitekturu 800V za električne premijum i sportske automobile

ZF predstavio arhitekturu 800V za električne premijum i sportske automobile

190
1
Podelite sa prijateljima:

Čuveni proizvođač iz sveta snabdevača automobilske industrije, nemačka kompanija ZF je predstavila sistem koji funkcioniše na naponu od 800 volti a koji će svoju primenu naći u segmentu električnih sportskih i premijum automobila, navedeno je u saopštenju za javnost.

U osnovi elektronike koja je implementirana se krije upotreba silikon karbida kao poluprovodnika, što je rešenje s kojim se sretali u trkačkoj seriji Formule E. Komponente od silikon karbida se koriste kako bi se umanjili energetski gubici u radu elektronike.

Kako elektroniku odlikuje velika propusnost energije prilikom vožnje na struju, pa i rekuperacije energije, efikasnost ovog sistema direktno utiče i na domet elektromobila s jednom dopunom baterije.

„Postaje sve očiglednije da će arhitekture s 800 volti biti u primeni kod vozila iz premijum i sportskog segmenta, dok platforme koje rade na naponu od 400 volti ostaju za velikoserijke automobile,“ kazao je Bert Helvig, odgovoran za razvoj komponenti električnih pogonskih sklopova u kompaniji ZF.

„Već godinama unazad proizvodimo sisteme s 400V, a ove godine krećemo s izradom i onih koji koriste struju od 800 volti,“ dodao je on.

Mnogi proizvođači automobila već planiraju da sklapaju svoje buduće modele koji će funkcionisati na jačem naponu od aktuelnog od 400 volti. Razlog za ovakvu tranziciju se krije u narastajućem pritisku s tržišta koji se ogleda u očekivanju da sve kraće vreme bude neophodno za dopunu baterijskog pakovanja elektromobila.

Kako bi elektromobili prevladali, mora se obezbediti da oni postanu održiva alternativa. To praktično znači da baterija mora biti dopunjiva u roku od sat vremena, pri čemu se ovakvim težnjama na putu nalazi pregrevanje sistema za dopunu prilikom rasta brzine punjenja. Iz tog razloga je neophodno da kablovi za dopunu budu većeg prečnika, to jest deblji. Druga alternativa je ugradnja sistema za hlađenje. Sveukupno, realizacija ideje o superbrzoj dopuni na sistemima s 400 volti uzrokuje velike nedostatke u smislu težine vozila i složenosti sistema za dopunu. Rešenje se pronalazi u drugačijoj arhitekturi, onoj koja funkcioniše na strujama napona od 800 volti.

„Trenutno pokrećemo proizvodnju nekoliko premijum projekata s indeksom 800V. To nam omogućava da ostvarimo intenzivnije sinergije u više segmenata našeg angažovanja,“ rekao je Helvig.

ZF je dobavljač kineskog proizvođača automobila za više njegovih modela, kada se govori o električnim pogonskim sklopovima i elektronici, dok je u Evropi isto tako dobavljač jednog proizvođača sportskih automobila koji upotrebljava sistem s visokim naponom.

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Srđan

P.s. napon može biti viši, a struja jača.