1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Peugeot mućka antibiotik za Renautlovu Arkanu u vidu kupeolikog 308 Crossa
Peugeot mućka antibiotik za Renautlovu Arkanu u vidu kupeolikog 308 Crossa
7

Peugeot mućka antibiotik za Renautlovu Arkanu u vidu kupeolikog 308 Crossa

3.13K
7
Podelite sa prijateljima:

Suva inteligencija Peugeota trenutno se preznojava u, sigurni smo uspešnom pokušaju da razvije povišenu varijantu noviteta utemeljenog na novom kompaktu s oznakom 308. U mašti već vidimo atraktivno vozilo nazvano 308 Cross, ali da bismo dočekali i živu premijeru, biće potrebno iskazati strpljenje do kraja 2022. ili čak i 2023. godine. Ipak, to nas ne sprečava da već sada podelimo ono o čemu pišu galski mediji, i ono što je razumno pretpostaviti s ovim u vezi.

Francuska marka tako nastavlja da pliva na talasima popularnosti SUV segmenta koji nastavlja da raste, pa tako na francuskom tržištu dostiže udeo i od 40%. Međutim, i to se polako menja jer je krenula žestoka anti kampanja, propraćena destimulativnom fiskalnom politikom, ponajpre zbog proporcionalno velike težine krosovera, na koji način se uvećavaju nivoi zagađenja. Čak i evropske vlasti nameravaju da od sledeće godine pooštre regulativu i poreska opterećenja spram težine vozila, na način već promovisan u Francuskoj.

Pa opet, ne postoji niti jedan proizvođač koji sme da se u ovom trenutku odrekne krosovera, pa tako mnogi pribegavaju izdizanju sedana ili hedžbeka. Imamo slučaj kod Citroena s modelima C4, C5 X ili čak i s novim DS 4, dok „nabubreli“ Ford Evos smenjuje „prizemni“ Mondeo. Slična stvar i s budućim električnim Méganeom.

Peugeot krosoverski stil dodatno pojačava primenom aktuelnog trenda kupeizacije krosovera, pa se tako nada preoteti deo tržišnog kolača rivalskom Renaultu Arkani. Za sada doduše još ništa od ovoga nije zvanično, ali je tokom nedavne prezentacije kompakta, jedan od menadžera Peugeota, objašnjavao da izdignuti heč 308 nije u planu, ali da to „nikako ne znači da se ne planira nešto slično u drugačijem karoserijskom izvođenju“. Tom prilikom smo čuli i da će karavansko izdanje 308-ice biti predstavljeno u junu. Ne treba biti previše mudar da bi se shvatilo da Peugeot nikako ne planira izvrši puko podizanje karoserije kompakta, uz proširenje lukova iznad točkova, već da sprema nešto ozbiljnije.

Budući model se trenutno oslovljava kodnim imenom P54. U dužinu bi trebalo da se prostire između 4,45 metra koliko krasi 3008 i 4,64 metara koliko se odnosi na 5008, što je znatno više od 308-ice (4,36 m). Među osovinama bi trebalo da se nađe oko 2,80 metara. Klirens bi bio blizak onom koji krasi DS4 ili Citroën C5. Linija krova bi bila izrazito padajuća, onako kako smo videli na kupeolikom Audiju Q5 Sportbacku. Enterijer će biti preslikan s prelepog noviteta s oznakom 308.

Koje će pogonske sklopove opredeliti Peugeot za najavljeni novitet je još uvek pitanje u izmaglici. Siguran je nastup trocilindarske jedinice 1.2 PureTech, s tim da je jedino smisleno upotrebiti najsnažniju verziju, ona koja daje 130 „konja“. Moći će da računa na pomoć koju pruža mikrohibirdizacija (48V). Za transmisiju stiže nova automatska kutija s potpisom komponentaša Punch Powertrain, na koji način hibridi praktičn ostaju bez manuelnog menjača. Ne bi bilo iznenađenje ni da vidim pogonski sklop dopunjivog hibrida čija bi snaga bila između 150 i 250 „grla“.

Nemamo odgovor na pitanje hoće li dizel biti ukinut, a ne znamo ništa ni o eventualnoj električnoj modifikaciji. Ono što znamo jeste da stupa zloglasni standard Euro 7, i to 2025. godine. Tada dizela zasigurno neće biti, ali do tada bi smo mogli videti jedinicu 1.5 BlueHDi i pod haubom noviteta.

AutoRepublika

Izvor originalnog rendera:  Motor.es

(3133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj novi znak pežoa mi je nešto najružnije što sam do sada video, a i baš je predimenzioniran.

Cuore sportivo

Ma bjez ne zajebavaj, premoćan znak

moron

Meni je prethodni znak pežoa bio „premoćan,“ ovaj novi mi je baš grdoban do bola. Za mene, veliki korak unazad. Ali, to je samo znak.

Zi he Čen

Malo je „kineski“..

Hercegovac

U razmisljanjima da li SUV zbog povecanog klirensa i bolje preglednosti ili limuzina D segmenta zbog stabilnosti i udobnosti nametnula se ideja da bi mi najvise odgovarala limuzina sa povecanim klirensom. Eto kakva vremena dolaze jos ce covjek od obicne ideje biti u prilici da bira izmedju nekoliko cross varijanti razlicitih proizvodjaca.

MIROSLAV

A da probamo sa starom 205 i napravimo nešto najlepše što se u zadnjih 30 godina pojavilo.

Hercegovac

Mislim da bi pogodili sa nizom uobicajnih klasicnih formi karoserija podignutih radi veceg klirensa pod uslovom da ne povecavaju cijenu. A da spusteniji automobili ostanu za sportsku voznju.