1. Home
  2. Vesti
  3. 11 sistema asistencije vozaču, postaju obavezni za sva nova vozila, počev od 2021.
11 sistema asistencije vozaču, postaju obavezni za sva nova vozila, počev od 2021.
0

11 sistema asistencije vozaču, postaju obavezni za sva nova vozila, počev od 2021.

655
0
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija je objavila set bezbedonosnih stavki, odnosno sistema, koje će morati da poseduju sva nova vozila prodata u zemljama EU do 2021. godine.

Ukupno 11 sistema asistencije vozaču, koji uskoro postaju mandatorna stavka opreme svakog vozila, prema procenama bi trebalo da sačuva 7.300 života, i da spreči 38.900 ozbiljnih povreda putnika i ostalih učesnika u saobraćaju, u periodu između 2020. i 2030. godine.

Autonomno kočenje u kritičnim situacijama (AEB)  bi trebalo da smanji broj udesa izazvanih kasnom reakcijom vozača, za celih 38%. Kamera koja pruža vozaču sliku zbivanja iza vozila, nedavno je postala obavezan deo opreme svakog vozila koje se prodaje u SAD, a procene kažu da će ova odluka, ostaviti u životu 95 američkih građana, svake naredne godine.

Inteligentna asistencija vozaču u pogledu brzine kretanja, funkcioniše na način što onemogućava vožnju koja je brža u odnosu na postavljenu saobraćajnu signalizaciju, a koju sistemi vozila očitavaju u realnom prostoru i vremenu.

Uvode se i sistemi snimanja bitnih podataka i informacija o samom događaju nesreće, nešto nalik rešenjima koja decenijama unazad funkcionišu u avionskoj industriji. Dalje, vožnja pod uticajem alkohola, biće onemogućena na način što će automatski biti sprečeno startovanje motora, za lica za koja sistem detektuje alkoholna isparenja u izdahu.

Navodimo sisteme koje svaki novi automobil prodat ne teritoriji Evropske unije, 2021. godine mora da poseduje:

  1. Napredna verzija autonomnog kočenja u kritičnim situacijama
  2. Detekcija eventualne alkoholisanosti vozača
  3. Detekcija pospanosti i nedovoljne koncetracije vozača
  4. Automobilska verzija „crne kutije“
  5. Stop svetlo za kritične situacije
  6. Unapređeni sigurnosni pojasevi i zaštita putnika celom širinom prednjeg dela vozila
  7. Zaštita zone udara glavom za pešake i bicikliste, kao i sigurnosno staklo za slučaj sudara
  8. Inteligentna asistencija vozaču u pogledu brzine kretanja
  9. Pomoć u održavanju saobraćajne trake
  10. Bočna zaštita putnika
  11. Kamera za vožnju unazad ili sličan sistem detekcije.

Nova kombi vozila koja će se prodavati nakon 2021. godine, takođe će morati da poseduju sve navedene sisteme, izuzev prvonavedene stavke.

Evropski zakonodavci su odigrali ključnu ulogu u unapređenju bezbednosti na drumovima, tokom prethodnih godina. Naime, već su doneti zakoni u pogledu obaveznosti upotrebe sistema elektronske kontrole stabilnosti, Isofix priključaka, počev od 2011. godine. Sedam godina ranije, i ABS sistem je postao obavezan deo opreme novih vozila koja se prodaju u EU.

Sve ove odredbe su doprinele tome da broj poginulih na putevima zemalja EU, opadne za 43%, u periodu od 2005. do 2015. godine. Međutim, kako je stopa opadanja broja stradalih počela da pokazuje znake slabljenja od 2014. godine, zakonodavac je rešio da preduzme dalje korake. Novi propisi bi trebalo da olakšaju postizanje bezbedonosnih ciljeva postavljenih projektom EU Vision Zero, kroz koji je proklamovana težnja o eliminisanju fatalnih nesreća na evropskim putevima do 2050. godine.

Iako su kupci vozila verovatno zabrinuti da bi kao posledica novouvedenih propisa, cena novih automobila mogla da poraste, Evropska komisija navodi da je njihova analiza pokazala da će „to imati malo ili nimalo uticaja na prodajnu cenu novih vozila“.

Objavljujući nove mere koje treba da stupe na snagu, zvaničnica Evropske unije, Elzibjeta Bjenkovska, je izjavila: „90% saobraćajnih nesreća su posledica ljudske greške. Novi propisi bi trebalo da dovedu do drastičnog smanjenja broja nezgoda, čime postavljamo temelje za buduće tehnologije konektivnosti i autonomne vožnje.“

 

(655)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments