1. Home
  2. Istorija
  3. Renault Scenic kroz istoriju
Renault Scenic kroz istoriju
6

Renault Scenic kroz istoriju

7.33K
6
Podelite sa prijateljima:

Šef francuske marke, Luka de Meo, potvrdio je da će Scenic u MPV izdanju uskoro otići u penziju. Postoji šansa da će sam naziv ostati u upotrebi, ali za model potpuno drugačije koncepcije. Stoga, vreme je da se osvrnemo na dugu i manje-više uspešnu karijeru Scenica, čije su poslednje dve generacije pretrpele ogroman pritisak SUV trenda. 

Ponekad izgleda gotovo neverovatno koliko se brzo menjaju trendovi u modernoj automobilskoj industriji. Pre nekih 15-ak godina bilo je nemoguće zamisliti da segment minivanova izumre, dok je danas to sasvim realna opcija.

Jedan od modela koji je obeležio ovu klasu u decenijama koje su za nama svakako jeste Renaultov Scenic. Istorija ovog MPV-a može se ispratiti unazad sve do 1991. godine kada je debitovao u konceptualnom obliku.

Puni naziv izvornog modela bio je Renault Megane Scenic

Francuzima je trebalo nekoliko godina da preseku i odluče da plasiraju i serijsku varijantu ovog automobila. Tako je premijera prve generacije Scenica organizovana tek 1996. godine. Izvorni Scenic bio je u bliskim „rodbinskim“ odnosima sa Meganeom od kojeg je preuzeo veći broj delova uključujući i paletu motora.

Čini se da je i sam Renault bio iznenađen uspehom ovog vozila. Već naredne, 1997. godine, kompaktni MPV dobija prestižnu nagradu “Evropski automobil godine”. Očekivanja Francuza bila su poprilično niska, verovali su da će se raditi o nišnom proizvodu za koji neće biti zainteresovana šira narodna masa.

Uprava Renaulta verovala je da će maksimalno na dnevnom nivou proizvoditi oko 450 jedinica tog vozila. No, debelo su potcenili potencijal prve generacije Scenica, jer je proizvodnja na vrhuncu karijere dostigla 2.500 montiranih primeraka za jedan dan.

Prvi Scenic mogao se pohvaliti sa nekolicinom agregata koji su mahom stigli iz Meganea. Od 1,4-litarskog benzinca do 1,9-litarskog modernog dizelaša, za svakog se moglo pronaći ponešto u gami kod Scenica, što se naravno pozitivno odrazilo i na prodajne bilanse.

Interesantne su i dimenzije originalnog modela. Bio je dugačak 4.168 mm što je blizu današnjim gabaritima vozila iz B segmenta, šta više aktuelni Fiat 500 L je duži od prve generacije Scenica. Poređenja radi, i međuosovinsko rastojanje na strani italijanskog vozila sa nekih 261 cm naspram 258 cm. Eto malog ilustrativnog primera koliko su automobili porasli u prethodne dve decenije…

Renault je 2000. godine ponudio i RX4 izdanje, odnosno varijantu namenjenu ljubiteljima terenske vožnje koja je nudila pogon na sve točkove, a kupci su mogli da biraju između dva agregata – 2,0-litarskog benzinca ili 1,9-litarskog dizelaša. Ispostavilo se da potrošači nisu bili preterano zainteresovani za ovaj model, te je već 2003. godine nestao iz ponude.

Nešto pre toga, 1999, francuski proizvođač izvršio je ozbiljnu restilizaciju kod Scenica. Poradilo se na tome da se model dodatno distancira od Meganea, uz veće dizajnerske izmene spolja, kao i dodavanje još više prostora za odlaganje unutar kabine. Ažuriranje je donelo željene rezultate, jer je već 2000. godine Renault u Evropi prodao više od 301.000 primeraka ovog MPV-a.

Renault Scenic RX4

Druga generacija

Novi Scenic, drugi po redu, stigao je u junu 2003. godine. Galski brend unapredio je ovaj model u svakom mogućem smislu, te je novitet prestigao prethodnika u apsolutno svim oblastima.

Tako je Scenic sazreo i promenio se u skladu sa novim dizajnerskim pravcem koji je Renault inaugurisao sa Meganeom. Francuzi su posebnu pažnju posvetili dizajnu, jer je Scenicu prve generacije često prebacivano da je izgledao previše dosadno i nema nikakve sumnje da je naslednik bio daleko atraktivniji model.

Sve je otišlo korak dalje, od izgleda, preko primenjene tehnologije i praktičnih rešenja u enterijeru, pa do palete motora. Kupci su opet imali u ponudi niz agregata, sada još modernijih naspram onih iz prve iteracije Scenica.

Druga generacija ovog francuskog vozila dobila je i novu varijantu – tzv. Grand Scenic. Reč je o verziji sa produženim međuosovinskim rastojanjem i uvećanom sveukupnom dužinom, te je u kabinu moglo da se smesti sedam putnika. Grand Scenic stupio je na tržište 2004. godine.

Tako je Renault upisao još jedan veliki uspeh sa drugim izdanjem kompaktnog minivana. Potrošači na Starom kontinentu prepoznali su brojne kvalitete novog Scenica, što se momentalno odrazilo i na prodaju. Francuska marka je 2004. godine u Evropi upisala čak 319.000 registracija, što je ostao rekord u višedecenijskoj karijeri Scenica.

Ova iteracija popularnog MPV-a opstala je na tržištu do 2009. godine, mada je prodaja u poslednje dve godine bila daleko od rekordnih brojki.

Scenic mk3 stupa na scenu

Kod treće generacije heroja ove priče došlo je do interesantnog obrta na debiju. Naime, prvo je u maju 2009. godine premijerno prikazan Grand Scenic, dok je publika standardni Scenic upoznala nešto kasnije – u julu iste godine.

Scenic III zadržao je brojne vrline koje su krasile prethodnike, uz implementaciju modernijih agregata (pre svega dizelaša), kao i uz ubacivanje naprednijih sistema pasivne i aktivne bezbednosti. Po ustaljenom običaju, novitet je porastao u odnosu na nekadašnji model.

Tako je treći po redu Scenic bio dugačak 4.343 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.700 mm. Prostranost u kabini i praktičnost iste ostali su glavni aduti ovog modela. Restilizacija je stigla 2013. godine, i jedna od novina bila je primena tada najnovije EDC transmisije.

No, MPV segment je već tada počeo da trpi značajan pritisak sve snažnijeg SUV trenda. Tako je bilo i sa Scenicom koji više nije bio u stanju da beleži fantastične prodajne rezultate.

Vrhunac komercijalne karijere treće generacije Scenica u Evropi bio je 2010. godine kada je do novih vlasnika došlo više od 185.000 vozila. Već 2015. godine isporuke su bile značajno manje – 108.500 prodatih četvorotočkaša…

Četvrti i ujedno poslednji MPV

Ima onih koji veruju da je za Scenic bilo bolje da nestane nakon treće generacije, jer je naslednik predstavljao istinsku negaciju svih onih vrlina i vrednosti koje je Renault do tada forsirao kod ovog modela.

Francuski brend je sa četvrtim Scenicom napravio drastičan zaokret. Napušten je pragmatični pristup i rešili su da ozbiljno koketiraju sa SUV segmentom. Kako je pokazalo vreme, ovaj riskantni poduhvat nije dao priželjkivane rezultate.

Novitet je debitovao 2016. godine, i na početku karijere francuska marka je forsirala dizel agregate. Scenic ih je imao više u ponudi u raznim konfiguracijama. Bili su to 1,5 dCi, 1,6 dCi i 1,7 dCi. Naspram njih bila su i dva moderna turbo benzinska motora – 1,2 TCe i 1,3 TCe.

Prvi navedeni benzinac kratko se zadržao u ponudi, svega dve godine, i danas ga prati glas da je vrlo nepouzdan i problematičan. Koliko je Renaultu bilo važno da Scenic IV uspe na tržištu govori činjenica da je to bio prvi model te kuće koji je dobio tek stvoreni 1,3 TCe, nastao u saradnji sa Mercedesom.

No, ni flertovanje sa SUV modelima, niti moderni dizelaši i bezbednosni sistemi, ništa nije doprinelo boljitku na prodajnom planu. Stoga je Scenic nastavio da gubi kupce na Starom kontinentu. Najuspešnija godina za četvrtu iteraciju bila je 2017, kada je francuska marka prodala skoro 106.500 vozila.

Otada kreće strmoglavi pad. Već naredne godine Renault indeksira dostavljenih 90.000 jedinica, da bi prethodne 2020. godine korona kriza dodatno zagorčala život Scenicu te je do kupaca stiglo samo 36.500 automobila. Dakle, daleko od slavnih dana Scenica kada se na godišnjem nivou bez problema isporučivalo više od 250.000 četvorotočkaša.

Krajem 2020. godine galski brend izvršio je restilizaciju dua Scenic/Grand Scenic. Osim manjih vizuelnih izmena, najveća novina bio je potpuni izostanak nekada vrlo popularnih dizel agregata. Ažurirani dvojac opstaće na tržištu do 2022. godine, za kada je predviđen njihov odlazak u penziju.

Aktuelni šef Renaulta, Luka de Meo, ostavio je prostor za korišćenje naziva Scenic za potencijalni novi model, ali jedno je sigurno – francuska marka u skorijoj budućnosti neće nuditi MPV automobile. Koliko je to velika šteta, pogotovo za kupce koji posebno vrednuju ponudu prostora u kabini, saznaćemo kroz nekoliko godina kada u potpunosti nestanu sa tržišta.

Đorđe Platiša

(7333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Bio sam kandidat za Scenic 4, makar i bazna varijanta, ali zbog nedostatka unutrašnjeg prostora – odustao…
Dakle, ta klasa ima svoja pravila, pervenstveno obilje prostora, modularnost, praktičnost, i onda napraviš auto koji ta pravila ne poštuje, dakle uništiš klasu i onda ti klasa ne valja… Slična stvar je sa C segmentom gde svi predstavnici nazad imaju prostor akao u kupeu.

Renault Terminator

Zato su i propali.

moron

Scenic cetvroka je pogazila sve vrednosti koje su oduvek imala vozila te klase. Neverovatno lep, dobro motorizivan, korektno opremljen … I za medalju promašen jer je teskoban za svoju klasu. Pozadi prostora maltene kao da je Captur. Nije ni čudo da su Grand Scenic pre skoro dve godine prestali da uvoze u Srbiju.

YugoFlorida

Nekako mi je tužno što, slobodno mogu reći, legenda kao što je Senik doživljava ovakvu sudbinu. Ionako ne bih nikada posedovao miniven, a samim tim i Senik, opet sam se toliko navikao na tu klasu, i taj model, da bi mi bilo čudno kako će biti bez tog modela. Kod mene u gradu ako pozovete taksi, vrlo je verovatno da će vam doći upravo Senik, prva ili druga generacija. Toliko o tome koliko je to dobar auto. Što se tiče 4. generacije, spolja je korektnog dizajna, ali definitivno eksperimentisanje nije uspelo da napravi taj model popularnijim. Ako bih birao omiljeni… Pročitaj više »

M...

Ubedljivo najbolji je Reno scenic 1, da ga i dalje proizvode, opet bih njega kupio. Pređenih nešto više od 1.200.000 km sa njim,nikada me na putu nije ostavio, sa njim bih i sada pre smeo da krenem na put oko sveta, nego sa bilo kojim drugim autom. Ubedljivo bolji i jeftiniji za održavanje od 2,3.. Šteta što baš njega više neće da proizvode.

Aleksandar

Scenic 1 se kroz eksploataciju pokazao kao jedan od najboljih automobila koje je Renault ikada napravio. Posedovao sam i 1 i 2 i 3. I C4 Picasso. Sad posedujem VW Touran 1t3. Zaista šteta što miniven ide u istoriju…