1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je supruga Enca Ferarija umalo koštala tim sportskih uspeha
Zanimljivost dana: Kako je supruga Enca Ferarija umalo koštala tim sportskih uspeha

Zanimljivost dana: Kako je supruga Enca Ferarija umalo koštala tim sportskih uspeha

1.20K
1
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je Enco Ferari bio izuzetno teška osoba za saradnju. Još iz perioda kada je bio vozač Alfa Romeo tima, a i kasnije kada je osnovao Ferrari, Enco se retko kada slagao sa inženjerima i ostalim vozačima, ne samo zato što je zahtevao perfekciju već i zbog načina na koji je vodio tim. Italijan nije dozvoljavao drugima da mu se mešaju u posao, a istovremeno je izalagao svoje vozače velikim rizicima pa su mnogi od njih stradali krajem pedesetih godina prošlog veka.

Enco je imao retko koju slabost, ali su njegova supruga Lora i sin Dino svakako bili neko na koga je bio osetljiv. Do ranih šezdesetih godina, Lora je bila čest gost na trkama i donosila je odluke koje se ostatku tima nikako nisu dopadale. To se posebno odnosilo na podatak da Enco nije voleo da putuje izvan Italije pa bi često poslao svoju suprugu da predstavlja tim kao vlasnica.

Kao što se očekivalo, inženjeri i vozači nisu voleli da primaju naređenja od nekoga ko nije znao o automobilima gotovo ništa, pa su u novembru 1961. godine odlučili da nešto urade povodom toga.

Ferrari je imao izuzetno dobru godinu u Formula 1 šampionatu. Tim je pobedio na pet od osam voženih trka i osvojio prve dve pozicije u generalnom plasmanu. Ali, samo nekoliko dana nakon finalne trke u Sjedinjenim Američkim Državama, menadžer Romolo Tavoni, glavni inženjer Karlo Čiti i dizajner Džito Bizarini su napustili tim i osnovali sopstvenu kompaniju ATS (Automobili Turismo e Sport).

Dok je Ferari uspeo da zadrži aktuelnog šampiona Fila Hila, tim nije pobedio ni na jednoj trci naredne sezone. Ništa bolje nije prošao ni ATS, koji se kvalifikovao samo na nekoliko trka i to bez većih rezultata. Kompanija je morala da proizvede određeni broj jedinica za homoligaciju, ali se zaustavila na cifri od samo dvanaest.

Neki će reći da je 1962. sezona bila suđena za Ferrarijev neuspeh i pre nego što je počela, pošto su britanski timovi napredovali u velikoj meri, a oni su pobedili u osam od devet voženih trka. Sa druge strane, nema sumnje da je odlazak menadžera i inženjera definitivno oslabio italijanski tim i moraće proći godine pre nego što dominacija ponovo stigne. A mnogi su krivca videli upravo u njegovoj supruzi koja se “petaljala tamo gde joj nije mesto“.

Zoran Tomasović

(1201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DOn

zene, tipicno.