1. Home
  2. Zelene strane
  3. Daimler i Volvo žele da troškove vodoničnih gorivnih ćelija svedu na petinu aktuelnih
Daimler i Volvo žele da troškove vodoničnih gorivnih ćelija svedu na petinu aktuelnih
0

Daimler i Volvo žele da troškove vodoničnih gorivnih ćelija svedu na petinu aktuelnih

151
0
Podelite sa prijateljima:

Zapadnjačke kompanije Daimler Trucks i Volvo AB su juče izašle u javnost sa zajedničkom objavom koju je preneo Reuters, a u kojoj navode da teže tome da troškove vodoničnih gorivnih ćelija svedu na petinu ili šestinu aktuelnih, i to do 2027. godine. Ovaj cilj je samo deo šireg plana koji podrazumeva privođenje troškova tehnologije koja obezbeđuje dalekometražni kamionski transport s nultom emisijom štetnih gasova na komercijalno prihvatljiv nivo.

Ali, čak i kada bi u tim namerama duet uspeo, Martin Daum kao direktor kompanije Daimlera koja radi na razvoju i proizvodnji kamiona, kaže da ne vidi mogućnost da se vodonični kamioni mogu na ravnopravnim osnovama porediti s dizel braćom, najmanje u narednih petnaestak godina.

Iz ove dve kompanije smo čuli da će zajednički poduhvat početi s proizvodnjom vodoničnih gorivnih ćelija u Evropi do 2025. gdoine, i pozvali su strukture Evropske unije da pomognu u izgradnji prateće infrastrukture za dopunu vodonikom, i to najpre kroz stimulativnu fiskalnu politiku i subvencije. Na taj način bi se kamioni s nultom emisijom izduvnih gasova mogli približiti potencijalnim kupcima.

„Ako odemo u stečaj, nećemo uspeti da pomognemo planeti,“ izjavio je Daum za Reuters. „Moramo da pokrijemo rashode, isto kao što priča o vodoničnim kamionima mora postati ekonomski smislena i za kupce takvih vozila. Naposletku, posao političara i jeste u iznalaženju ravnoteže između suportstavljenih ciljeva. Inače, ovo neće biti ostvariva priča.“

Volvo i Mercedes ostaju rivali mimo utemeljenog zajedničkog poduhvata, i obe firme očekuju da će za neke tri godine moći da testiraju kamione iz FCEV segmenta, kao i da će u drugom delu ove decenije imate serijske verzije u ponudi.

„Veoma je važno da budemo otvoreni u pogledu vremenskog okvira za razvoj vodoničnih kamiona, i da kažemo kako stojimo po svim pitanjima u toj oblasti. Potom nam ostaje da se nadamo i da će ostali uključeni u ovu ideju odraditi ono što se od njih očekuje,“ rekao je izvršni direktor Volvoa Martin Lundstet.

Evropska unija trenutno insistira na sve strožim emisionim standardima, na koji način doprinosi ekspanziji tražnje za električnim vozilima. Ali, baterijski modeli su od strane najvažnijih aktera u nauci i industriji viđeni kao bolja alternativa od vodoničnih, čak i u oblasti dugoprugaškog teškog drumskog transprota, iz više razloga, a odličnu analizu u ovom smislu smo preneli nedavno.

Dva proizvođača kamiona su apelovala da se izgradi oko tri stotine vodoničnih stanica za dopunu vodonikom, i to prilagođene za teške kamione. Ovaj broj je očekivan da postane realnost u Evropi do 2025. godine, dok bi narednih, do ukupnih hiljadu stanica trebalo izgraditi do 2030. godine.

Tokom video konferencij koju su organizovale dve firme, evropski komesar za pitanja transporta Adina Vălean je rekla da će ovog leta njeno telo predložiti nove direktive koje regulišu alternativna goriva.

Kazala je da će biti „uključeni obavezujući zahtevi za izgradnjom vodonične infrastrukture, i da će biti obezbeđena finansijska podrška ključnim akterima.“

Da podsetimo i da je Stellantis u ranijem delu ove godine, za kraj 2021, najavio početak isporuke kombija srednje veličine koji će biti pogonjen i vodoničnim gorivnim ćelijama. Tom prilikom je iz ove grupe ponovljeno da Nemačka poseduje 90 vodoničnih stanica dok ih Francuska ima 25, što je samo delić mreže u odnosu na onu na koju mogu da računaju današnja konvencionalna vozila.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments