1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche Taycan je impresivan ali da li je zabavan za vožnju?
Porsche Taycan je impresivan ali da li je zabavan za vožnju?
0

Porsche Taycan je impresivan ali da li je zabavan za vožnju?

282
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche je tek sada stupio na „električnu“ scenu, međutim, sudeći po inicijalnim testovima, novi Taycan je verovatno najbolji i najkompletniji baterijski automobil današnjice.

Ipak, s obzirom da nosi Porscheov bedž, očekivanja su visoka kada je reč o voznim osobinama, odnosno o onom čuvenom „zadovoljstvu u vožnji“, posebno na krivudavim putevima.

Ova karakteristika se ne odnosi samo na sportske modele poput 911 i 718, već i na Panameru, Cayenne i Macan, koji su po tom pitanju vodeći u svojim klasama. Deo uživanja se može pripisati i SUS motorima, tako da električni pogon pomalo oduzima na tom planu.

Tu dolazimo do ključnog pitanja: da li je električni Taycan zabavan za vožnju u istoj meri kao njegovi konvencionalni pandani? Da li njegova superiorna upravljivost nadoknađuje odsustvo rasnog SUS motora i drži nivo adrenalina na dovoljno visokom nivou?

Sudeći po skorašnjim test vožnjama novog Taycana (treba imati u vidu da su to novinarske prezentacije, ne kompletni testovi), odgovor bi bio – ne. Naravno, Taycan je sjajan na volanu, navodno bolji i komunikativniji od Panamere, besprekorne kontrole karoserije s gotovo nepostojećim naginjanjem prilikom prolaska kroz krivine, uz obilje snage za „ispucavanje“ iz istih. Međutim, nijedan od novinara koji su testirali Taycan ga ne smatra posebno fascinantnim.

Henri Kečpoul iz Carfectiona je jasno i glasno izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja Taycanom. On ističe da mada nema apsolutno ničeg pogrešnog u vezi s tim kako se Porscheov električni sedan ponaša, on smatra da je automobil mogao biti bolji, argumentujući svoj stav time da je očekivao energičnije i oštrije vozilo s više karaktera.

Glavna poenta njegove kritike se odnosi na odsustvo pune prednosti koju može da pruži sistem vektorisanja obrtnog momenta. Kod električnih automobila s pogonom na sve točkove, vektorisanje obrtnog momenta bi trebalo da bude instantno i da pruži neverovatnu agilnost. Kečpoul kaže da je očekivao automobil koji će pružati osećaj većeg i električnog Mitsubishi Lancera Evo, ili nečega poput Nissana GT-R, međutim Taycan nije uspeo u tome.

Nijedan od novinara koji su testirali Porscheov elektromobil nije izrazio preterano oduševljenje kada je reč o „stavljanju osmeha na lice“ iza volana. Doduše, nisu išli toliko daleko da kažu da automobil nije zabavan i zanimljiv za vožnju, ali niko nije izrazio posebno oduševljenje. Neki takođe smatraju da upravljanje na zadnje točkove nije predvidivo kako bi moglo da bude, što sam osećaj upravljivosti čini donekle „neprirodnim“.

Svi su vozili perjanicu, Turbo S, sa 761 ks, koji do stotke „doleće“ za 2,8 sekundi, a s takvim strahovitim pravolinijskim ubrzanjem, lako je prevideti činjenicu da automobil nije do te mere „vozački“ kao što su neki očekivali da će biti.

Komentar Henrija Kečpoula da je očekivao više od sistema vektorisanja obrtnog momenta, evocira sećanja na Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive, automobil čije ga je prebacivanje snage između točkova činilo ekstremno uzbudljivim, bez obzira što je posedovao čisto električni pogon. Kada je taj automobil testiran, ono što su svi novinari primetili je da je neverovatno agilan zahvaljujući vektorisanju obrtnog momenta, što je dominiralo pozitivnim iskustvom u vožnji.

Još jedna osobina koja ne ide u prilog Taycanovoj upravljivosti je njegova težina. Porsche je poznat po tome da ume da konstruiše nešto što baš i ne bi trebalo da funkcioniše, ali ne samo što učini da stvar funkcioniše, već i prevaziđe ono što zakoni fizike diktiraju. Naravno, tu govorimo o 911-ici, ali kako isto primeniti na „bateriju na točkovima“ tešku 2,3 tone?

Biće interesantno videti na kakav prijem će naići niže pozicionirane verzije Taycana, s obzirom da ni izbliza neće biti tako snažne kao Turbo i Turbo S. Možda će model s pogonom samo na zadnje točkove (koji bi trebalo da ima još komunikativniji sistem upravljanja uz odsustvo sistema upravljanja na zadnje točkove, i s manje mase), biti bolji na planu vozačevog angažmana i zabave u vožnji.

Utisci su sakupljeni iz testiranja koje su obavili novinari The Fast Car Lanea, Carfectiona, Autocara i Auto Expressa.

AutoRepublika

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments