1. Home
  2. Vesti
  3. SEAT pretvara smeće u biogorivo
SEAT pretvara smeće u biogorivo
0

SEAT pretvara smeće u biogorivo

169
0
Podelite sa prijateljima:

Sjajna stvar u vezi s biogorivom je to što može da se dobije u različitim formama iz gotovo svega, od biljaka do industrijskog otpada. Teži deo priče je prilagoditi motor automobila biogorivu, da ne bi došlo do oštećenja i skraćivanja njegovog veka.

Projekat koji je u toku u Barseloni, podržan od strane Seata, nazvan je „Metamorfoza života“, a reč je o smeću koje se koristi za proizvodnju biometana, koji može da posluži kao pogonsko gorivo za automobile.

Po ljudima koji vode projekat, svaki stanovnik grada stvara 1,5 kilograma smeća dnevno, što u totalu iznosi 2,5 miliona kilograma. Od te količine, samo 40 odsto se trenutno reciklira. Endrju Šeferd, šef Seatovog projekta, smatra da je to čist gubitak.

„Sa svim tim organskim otpadom koji se generiše, možemo da proizvedemo dovoljno biometana za 10.000 automobila, koji godišnje prevaljuju 15.000 kilometara“, kaže on.

„Metamorfoza života“ se odnosi na biometan koji je proizvod reciklažnog procesa u jednom od gradskih postrojenja za tretman smeća. Zapravo, ništa nije komplikovano u vezi s ovom idejom, jer je za punjenje dovoljna postojeća infrastruktura, pošto biometan može da koristi iste rezervoare kao i benzin, pa čak može da se meša s njim.

Ono što jeste komplikovano su eventualne posledice. Naime, Seat trenutno testira biometan na četiri vozila, tri Leona i jednoj Aroni. Plan je da se prouče efekti koje biometan ima na pogonske agregate nakon 30.000 pređenih kilometara.

Ukoliko test bude uspešan, pogon za tretman otpada ima potencijal da proizvede dovoljno biometana za 3.750 Seat Leona za put oko sveta svake godine.

Procene kažu da proizvodnja i korišćenje biometana za automobile generiše čak 80 odsto manju emisiju ugljen-dioksida u odnosu na benzin. Pored toga, ovo je dobar način za recikliranje organskog otpada.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments