1. Home
  2. Life
  3. Porsche povukao paralelu između mobilnih telefona i budućih automobila
Porsche povukao paralelu između mobilnih telefona i budućih automobila

Porsche povukao paralelu između mobilnih telefona i budućih automobila

1.06K
2
Podelite sa prijateljima:

Svi već vide i znaju da su četvorotočkaši postali kotrljajući računari. Dakle, to nije ništa novo, a proizvođači nastavljaju s implementacijom sofisticiranih programskih rešenja u svojim proizvodima. Konstruktori se trude da što više utiču i na automobilski softver koji je u upotrebi u već prodatom vozilu, tako što ga čine podložnim inoviranju bežičnim putem. Tu je Porsche, ne računajući Teslu, među prvima, i to zahvaljujući Taycanu.

Prvi proizvedeni primerci električnog sedana, oni za modelnu 2020. godinu, kada imaju osvežen softver, nude bolja ubrzanja u verziji Turbo S, kao i unapređenu funkcionalnosti. Tu je i funkcija Smartlift za primerke koji poseduju vazdušno oslanjanje. I dok je u izgledu da sve više funkcija automobila bude preneto na režim bežičnog inoviranja i aktivacije uopšte, direktor razvoja modela Taycan, Robert Mejer kaže da Porscheova strategija u ovoj oblasti neće slediti onu koju forsiraju proizvođači pametnih telefona, i koja podrazumeva često učitavanje3 novog softvera na pametne spravice.

Dalje, on tvrdi da će opstati tradicionalna matrica restilizacije novog modela nakon četiri godine provedene na tržištu, odnosno negde po sredini ciklusa, dok je ideja bežičnog povezivanja sa hardverom na automobilima utemeljena u želji da se što veći broj funkcija (opcionala) izmesti u kontinuirani režim „plati pa klati“. Tako će mnoge funkcije, inače hardverski omogućene, ostati van domašaja čula vlasnika, ako se lice ne pretplati na korišćenje istih, zahvaljujući čemu će proizvođači znatno temeljnije guliti kožu s leđa kupaca.

Robert Mejer je za ostrvski Autocar naveo da će, kako Taycan tako i ostali budući modeli marke, podržavati koncept bežičnog povezivanja, ali da neće početi da liče na spravice povezive na internet, poput pametnih telefona: „Nemamo u planu da guramo bezbroj programa bežičnim putem. Ne želimo da napravimo pametni telefon od automobila. On mora ostati bezbedan za korišćenje. Čini mi se da neće biti previše osvežavanja softvera u vozilima putem interneta.“

Sledeći Porsche koji će podržati ovu opciju, nakon Taycana i Taycana Cross Turisma, će biti novi Macan, zajednički razvijen s Audijem, pri čemu mislim najpre na platformu PPE. Taj krosover će biti čisto električni, dok će i Audi izbaciti blizanca na tržitše iste 2022. godine. Njegovo ime je Q6 E-Tron.

Porsche i Tesla nisu trenutno jedini na tržištu s ovom briljantnom idejom „prodam ti automobil, a onda ti tražim pretplatu da bi ga koristio“, već nešto slično radi i Ford s modelima Mustang Mach-E i F-150. Slična priča i sa matičnim VW-om koji će osvežavati softver na modelima ID.3 i ID.4. Mercedes se sličnim radnjama služi u Americi još od 2013. Zahvljujući softverskoj intervenciji, krajem 2019. godine je Jaguar I-Pace dobio dodatnih 18 kilometara autonomije, a nešto slično radi i Volvo.

AutoRepublika

(1060)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Eto posla za tjunerske kuće.

Otključavanje dodatnih opcija po znatno nižoj ceni od matične fabrike. Kad već mogu da rade komplikovane mape za rad motora, otključavanje dodatnih opcija je p…n dim.

HondaMan

Kupujem kad Rusi naprave crack za Porsche softver.