1. Home
  2. Vesti
  3. VW se nagodio s vlastima Kanade povodom dizel skandala
VW se nagodio s vlastima Kanade povodom dizel skandala
0

VW se nagodio s vlastima Kanade povodom dizel skandala

528
0
Podelite sa prijateljima:

Gigantska Volkswagen grupacija je sinoć potvrdila da je pregovarački tim kompanije uspeo da izdejstvuje sporazum s kanadskom vladom povodom optužbi da je nemački entitet svesno i namerno prekršio lokalne zakone o zaštiti prirode. Ova vest praktično predstavlja samo jedan delić u globalnoj dizelgejt slagalici koja je Volkswagen, do ovog trenutka, koštala preko 30 milijardi evra (isplaćenih uglavnom samo američkoj državi i pučanstvu).

Ipak, da bi pisani dogovor bio pravosnažan, nužno je da bude odobren od strane lokalne sudske vlasti, a odnosno saslušanje pred predstavnicima Justicije je zakazano za petak. Na tom ročištu će sudskom veću obe strane predstaviti usaglašen tekst sporazuma, u nadi da će ga nadležni organ aminovati.

„Volkswagen AG i Telo za zaštitu prirode i sprečavanje klimatskih promena (Environment and Climate Change Canada – ECCC) će pristupiti saslušanju pred Sudom u Ontariju,“ izjavio je portparol Volkswagena za novinsku agenciju AFP, dodajući da su činovnici kompanija sarađivali s istražiteljiva iz Otave.

„Dve strane će sudu predstaviti tekst ispegovaranog rešenja u nadi da će pribaviti saglasnost državnog organa koji predstavlja sudsku vlast. Pojedinosti iz sporazuma će biti prezentovane na samom saslušanju.“

U zasebnoj izjavi koju su kanadske vlasti sročile u ponedeljak, vlada ove ogromne države je izjavila da je skupila ukupno čak 60 optužbi protiv nemačke firme, a zajednički imenilac svih navoda je „protivpravni uvoz u Kanadu 128.000 dizelgejtom zaraženih vozila“.

Kome do ovog trenutka nije bilo jasno kako je moguće da cene vozila iz Volkswagen grupacije budu ovako visoke, pa da novopredstavljeni Golf (s malim motorom, ručnim menjačem, torzionom osovinom i relativno siromašnim paketom opreme) košta blizu 30 hiljada evra, treba da zna da je listi osnovne opreme legendarnog heča upravo dodata i stavka „nagodba s kanadskim vlastima“.

AutoRepublika

(528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments