1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka će se potruditi da produži vek SUS motora i posle 2035. godine
Nemačka će se potruditi da produži vek SUS motora i posle 2035. godine
9

Nemačka će se potruditi da produži vek SUS motora i posle 2035. godine

676
9
Podelite sa prijateljima:

Nemačka se žestoko protivi predlogu Evropske komisije koji predviđa zabranu proizvodnje i prodaje novih motora s unutrašnjim sagorevanjem, što je bilo predviđeno da stupi na snagu 2035. godine. Berlin želi da ostavi vrata SUS motorima u vidu promocije veštačkih goriva.

Izjavu koja suštinski sadrži gore naveden tvrdnje je juče dao nemački ministar transporta Volker Vising, i to na marginama neformalnog sastanka evropskih ministara. Može se smatrati reakcijom na predlog Evropske komisije od prošlog juna da se od zabrani prodaja novih SUS motora od 2035. „Želimo da se ostave otvorena vrata proizvodnji i prodaji onih motora s unutrašnjim sagorevanjem koji bi koristili isključivo sintetička goriva,“ kazao je za medije pomenuti nemački ministar.

Ministri transporta i infrastrukture, kao i predstavnici zemamlja članica EU su se sastali juče kako bi diskutovali i danas u Muzeju aeronautike u gradiću Le Burže, severno od Pariza. Sastanak je iniciran u okviru francuskog predsedavanja Evropskom unijom, a na dnevnom redu su se našle teme poput inovacija u transportu, dekarbonizacija drumskog prevoza i privlačnost profesija vezanih za vazdušni i pomorski saobraćaj, kao i u sektoru teretnog železničkog transporta.

Volker Vising, kao ministar – liberal uz podršku socijaldemokrata i zelenih, koji su na vlasti u Nemačkoj, nastupio je u odbrambenom duhu spram hibridnih automobila kao „prelaznog rešenja“ koje omogućava pojedinim vozačima i prvi dodir s elektromobilnošću, dok se njihovom proizvodnjom kompanijama obezbeđuju „finansije nužne za tranziciju na EV“. Na samitu COP26 koji je održan u Glazgovu krajem prošle godine, nekih tridesetak zemalja i proizvođača se obavezalo na rad koji bi ishodovao time da do 2040. godine, sva novoprodatav vozila budu ona s nultim emisijama.

Međutim, na listi od pomenutih tridesetak entiteta se ne nalaze države poput Kine, Amerike, Japana, pa ni Francuske, što su sve ključne zemlje u proizvodnji vozila. Nemci su naglasili žaljenje zbog činjenice da Britanci, kao organizatori skupa, nisu priznali i prepoznali važnost sintetičkih goriva na putu ka električnoj mobilnosti. „Odlični smo u oblasti proizvodnje visoko performantih benzinskih vozila, ali ona emituju CO2. Moramo ponuditi individualne načine prevoza koji bi bili prilagodljivi svakoj potrebi. Ne možemo da se oslonimo samo na elektromobilnost i vodonični pogon u budućnosti,“ objasnio je Vising juče.

Ministar iz Nemačke je bio srećan što su domaćini iz Francuske prepoznali važnost inovacija tokom ovog sastanka. „Postići ćemo ekološke ciljeve jedino ako ponudimo varijante mobilnosti koje će narod doživeti kao momenat napretka,“ poentirao je on.

AutoRepublika

(676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nadam se da će Nemci uspeti u svom naumu iskazanom u naslovu ovog teksta, ali, samo pod uslovom ako to istovremeno ne znači da ću za takva nova vozila posle 2035. godine morati da prodam oba svoja bubrega …

BB

A od čega se prave ta sintetička goriva?

TheStig

Jahaće oni i konje kako je krenulo. 😂

Iznogud Časni

BB je spreman i za to!

BB

Bolje jahati konja nego biti konj… A i ne živim u Njemačkoj…

TheStig

Au nije da vas zavađam ali teške riječi 🤣

BB

Nije bila uvreda nego opšta konstatacija 😉.

Iznogud Časni

Ko govori o jahanju? Ja pričam samo o kukuruznoj stanici. Sad treba otvoriti lanac istih.
Za konstataciju se slažem.

M M

Jašiće tebe. Ti si budućnost, pravi romanijski konj. Budućnost ekologije