1. Home
  2. Vesti
  3. Rusija uvodi kvote za „zelene“ automobile
Rusija uvodi kvote za „zelene“ automobile
0

Rusija uvodi kvote za „zelene“ automobile

185
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov je izjavio da će njegova država, počev od 2030. godine uvesti zahtev da u strukturi prodaje, određeni procenat bude pokriven ekološki podobnim vozilima, pri čemu se tu misli, pored električnih (baterijskih i vodoničnih) i na vozila pokretana gasom. Drugim rečima, proizvođači će biti obavezani da prodaju izvestan broj „zelenih“ automobila, što je jedna od mera za istiskivanje konvencionalnih vozila s drumova, onih koja sagorevaju fosilna goriva, kako je objasnio ministar.

Po rečima Manturova, Rusija „je u potpunosti uključena u proces ozelenjavanja planete, pa čak želi da u tom smislu i diktira tempo, dok će vlasi pokrenuti i program novčanih stimulacija za napuštanje projekata koji su energetski intenzivni i ekološki nepodobni.“ Ministar je naglasio i da će ruska vlada postupati oprezno „trudeći se da izbalansira uticaj pitanja koja se tiču ekologije i industrijskog razvoja.“

Tokom narednih godina će biti organizovana i proizvodnja vodoničnih autobusa na teritoriji Ruske Federacije. Pisali smo da je predsednik te države Vladimir Putin naredio proizvodnju kamiona i lokomotive s vodoničnim gorivnim ćelijama, a ideja je da se sa sklapanjem istih započne tokom 2024. godine.

U ovom trenutku se razvojem autobusa iz FCEV segmenta bavi čuveni proizvođač KamAZ, čiji eksperti očekuju da završe s testiranjem noviteta do 2023. godine. Zavisno od brzine izgradnje infrastrukture, to jest stanica za dopunu vodonikom, biće startovana i serijska proizvodnja teškaša, pa možda čak i te iste 2023.

Iako su brojke iskazane u apsolutnim iznosima i dalje veoma, veoma skromne, ipak treba reći da se tržište električnih četvorotočkaša skoro udvostručilo tokom pandemijske 2020. godine (+95%) u Rusiji. Evo i egzaktnih brojki. Naime, ukupno je u 2020. godini isporučeno 687 električnih automobila na teritoriji Putinovog carstva, što je za 354 vozila jači skor od zabeleženog 2019.

Za kraj da dodamo da se na naslovnoj fotografiji nalazi instrumentacioni panel Dacije Spring koju trenutno testira Perica Rajković, dok je u subotu na programu test Renaulta Arkane.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments