1. Home
  2. Vesti
  3. Turci će proizvoditi nova vozila za američku poštansku službu?
Turci će proizvoditi nova vozila za američku poštansku službu?
0

Turci će proizvoditi nova vozila za američku poštansku službu?

370
0
Podelite sa prijateljima:

Još prošle godine smo pisali da je američka vlada raspisala konkurst za nova vozila koja će službovati u poštanskoj službi poznatoj kao USPS (United States Postal Service). Više o tome možete da pročitate ovde. Tada se prijavilo oko petnaest proizvođača vozila, i svaki od njih se nadao dobiti ugovor težak oko 6,3 milijarde dolara, prema kom bi, u narednih nekoliko godina proizveo oko 180.000 novih vozila za potrebe USPS-a.

Poštanskoj službi se zapravo žuri, pošto se sadašnji predstavnik Grumman LLV (Long Life Vehicle) sa naslovne fotografije proizvodio još u periodu od 1987. do 1994. godine na bazi pikap kamioneta Chevrolet S-10.

Iako je bio savremeni kombi kada je debitovao, tokom godina se LLV pokazao (pre)velikim troškom za USPS. Primera radi, jedno od nedavnih istraživanja je pokazalo da USPS godišnje utroši čak 530 miliona dolara, više od  onog što je planirano budžetom za trošak goriva, pošto je LLV značajno veći potrošač nego što je to Grumann obećao. Pošto je reč o relativno starim vozilima, i troškovi održavanja su astronomski, pa je i za njih potrebno izdvojiti oko 500 miliona dolara na godišnjem nivou.

LLV takođe bije glas da često završava u požaru, i tokom godina se USPS često sretao sa privatnim tužbama utemeljenim upravo i izgorelim vozilima. U poslednjih pet godina, takvih situacija sa sudskim epilogom je zabeleženo čak 167.


U svakom slučaju, poštanska služba je još ranije ove godine trebalo da proglasi pobednika, nakon što su testirani mnogobrojni prototip modeli, ali je odluku odložila epidemija novog virusa korone. Konkurs se približava kraju i pobednik koji god da bude bio, će dobiti novo ime, a ono će skraćeno glasiti NGDV (Next Generation Delivery Vehicle ili Sledeća generacija vozila za isporuku robe).

Kako prenose razni mediji, glavni favorit je turska firma Karsan, koja već poseduje dugogodišnje iskustvo razvoja autobusa, kombija i ostalih komercijalnih vozila. Naravno, Turcima nikako ne ide u korist to što su u Americi stranci, a USPS bi naravno želeo da dodeli ugovor domaćem proizvođaču.

Karsan veruje da je našao rešenje za takav problem pošto bi proizvodnju radio partner Morgan Olson iz američke savezne države Mičigen po licenci. Razlog zašto je Karsan veliki favorit jeste konfiguracija plug-in hibridnog motora, a kako USPS planira da koristi NGDV najmanje narednih trideset, pa i više godine, u tom periodu bi uštedeo velike sume novca na benzinu. Karsanov prototip model tokom testiranja možete da vidite na priloženim fotografijama.

Najveću konkurenciju Turcima će predstavljati zajednički tim između Forda i Oshkosha. Ford je, naravno, drugi najveći američki proizvođač, dok firma Oshkosh iz istoimenog grada u saveznoj državi Viskonskin, jeste najveći partner američke vojske za razvoj vojnih vozila. Štaviše, upravo je Oshkosh debitovao s terencem koji je penzionisao legendarnog Humveeja (u civilnoj verziji poznat kao Hummer).

Obe firme poseduju dovoljan broj fabrika, ali njihov najveći problem je što zapravo ceo zadatak nisu shvatili „ozbiljno“. Naime, Ford i Oshkosh smatraju da bi modifikovani kombi Transit sa atmosferskim benzincem sa šest cilindara trebalo da na pravi način obavi posao za poštansku službu.

Dok Amerikanci mogu da održavaju cene niskima, USPS s pravom smatra da bi tokom godina, budžet za troškove benzina bio preveliki. I Transit tokom testiranja možete da vidite na priloženoj fotografiji dole.


Treći, i ujedno poslednji, predstavnik koji je ušao u finalni izbor je Workhorse. Ovaj novi proizvođač električnih pikap kamioneta još uvek nije debitovao ni sa jednim serijskim modelom, ali se nadao da bi mogao da pobedi u konkursu, i to zahvaljujući saradnji sa firmom VT Hackney koja ima dugogodišnje iskustvo proizvodnje školjki za klasična vozila. Međutim, VT Hackney se nedavno povukao iz priče pa su šanse male da će samostalni Workhorse izaći kao pobednik.

USPS još uvek razmatra sve ponude, a pobednik bi trebalo da bude pozat do kraja godine. Serijska proizvodnja će startovati nedugo posle toga, dok bi Amerikancima poštu mogao da razvozi novi NGDV narednog leta.

AutoRepublika

(370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments