1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Audi TT otpevao labudovu pesmu
Audi TT otpevao labudovu pesmu

Audi TT otpevao labudovu pesmu

1.05K
5
Podelite sa prijateljima:

Za Audi TT i ljubitelje, 2023. godina će imati veoma gorak ukus. Lansiran u septembru 1998. godine, sportski automobil marke sa četiri prstena proslavio je svojih dvadeset i pet godina ove, još malo pa prošle godine. Istovremeno, proizvođač je najavio kraj njegove proizvodnje bez realnih izgleda za zamenu. Čak je uz određenu diskreciju poslednji primerak napustio proizvodnu traku u fabrici u mađarskom Đeru, 8. novembra.

Istina je da već neko vreme model više nije bio popularan kod kupaca, što je u suprotnosti sa početkom karijere TT-a, koju je obeležio neočekivani komercijalni uspeh.

Priča o prvom TT-u počinje još pre njegovog stvaranja, predstavljanjem konceptnog automobila koji je već nosio ovo ime na Salonu automobila u Frankfurtu 1995. godine. Njegovo ime ne podseća samo na čuveni Turistički trofej, veoma opasnu motociklističku trku organizovanu na ostrvu Man u Ujedinjenom Kraljevstvu. Takođe podseća na Prinz TT marke NSU, jednog od proizvođača Auto Uniona, grupe koja je nastala spajanjem četiri brenda, uključujući Audi, pre Drugog svetskog rata. Može se reći da je TT svojevrsni naslednik Prinza.

Njegove zaobljene linije, inspirisane nekim trkačkim automobilima iz tridesetih, odmah su izazvale senzaciju. Dva meseca kasnije, u Tokiju, predstavljena je studija verzije Roadster. Iako je izgubio gotovo savršenu simetriju verzije sa čvrtsim krovom, ponovo je primljen u javnosti sa oduševljenjem. Proizvođač je stoga brzo odlučio da da zeleno svetlo za ulazak u proizvodnju. Tri godine kasnije, TT Coupe je stigao na proizvodne trake, sa gotovo nepromenjenim izgledom.

Fotografije iznad i naslovna, osim NSU-a Prinza, uslikane su u toku prošlog leta kada je urednik bio u Audijevom muzeju u Ingolštatu. Tada je jedan deo muzeja bio tematski posvećen ovom modelu u čast jubileja.

Elem, vrlo brzo su se knjige porudžbina popunile, a kasnije i dodatno kada je roudster godinu dana kasnije ugledao videlo. Neko vreme će proizvodnja čak imati poteškoća da održi korak sa potražnjom, što će dovesti do produženog vremena isporuke. To je izazvalo da cene polovnih modela ponekad budu više od cene novih! Sve ovo zvuči poznato, zar ne?

Uvek postoji jedno „ali“ što devojci sreću kvari. Šasija, izvedena iz Volkswagena Golfa 4 koja je smatrana nesportskom, kritikovana je od samog početka. Još gore: nakon nekoliko fatalnih nesreća, Audi je bio primoran da doda u standardnu opremu elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP) i mali zadnji spojler, što više koristi stabilnosti nego estetici. I ovo je poznata priča…

Sve ovo nije uspelo da poremeti uspešno putovanje ovog kupea konfiguracije „2+2“ i roudstera sa dva sedišta, koji su u prvoj generaciji privukli skoro 270.000 kupaca. Dodatno je i asortiman motora vremenom proširen, sa nekoliko nivoa snage za četvorocilindrični 1.8 Turbo i V6 od 250 KS koji je stigao na kraju karijere. Potonji će čak imati čast da prvi dobije čuveni menjač DSG sa duplom spojnicom, a koji se zove S tronic u Audiju.

Upravo kroz koncept „karavana“ (shooting station wagon) na Salonu automobila u Tokiju 2005. „gospodar prstenova“ je najavio svoju drugu generaciju TT-a. Ali serijski model je ponovo u obliku 2+2 kupea stigao u proleće 2006. godine, pre nego što je roudster pušten u prodaju godinu posle. Na površini, formula stoga može izgledati identična, a prefinjena linija ne izaziva isti šok kao prva verzija.

Naprotiv, nastoji da održi kontinuitet, sa uvek glatkim oblicima, krovom u obliku luka na zatvorenoj varijanti i duplim hromiranim lukom na „kabriolet“ verziji. Poput Porschea sa svojim 911, Audi se nada da će izbeći destabilizaciju vlasnika prve verzije.

Prava revolucija je skrivena. Karoserija delimično koristi aluminijum za uštedu na masi, dok je nova šasija, izvedena iz druge generacije A3 (platforma Golfa 5), mnogo naprednija. Ne uspevajući da izazove veliko uzbuđenje, ovaj TT deluje mnogo homogenije i efikasnije od svog prethodnika. Prvi put je bio dostupan u RS verziji, 2009. godine, sa melodičnim petocilindričnim motorom sa 340 KS koji budi uspomene na Quattro iz osamdesetih. Ali, na drugom kraju, asortiman uključuje i dizel motor od 170 KS. Koliko god to danas izgledalo neskladno, ovaj izbor se u to vreme činio gotovo neizbežnim s obzirom na uspeh modela pogonjenim ovim gorivom.

Linije TT-a, treće iteracije, biće ponovo najavljene konceptnim automobilom u stilu shooting brake, u januaru 2014. godine. Koncept TT Offroad će čak biti predstavljen nekoliko meseci kasnije, sa karoserijom kompaktnog SUV-a sa petoro vrata, takođe i koncept TT Sportback sa siluetom „kupea sa četvoro vrata“.

Nijedna od ove tri varijacije nije ušla u proizvodnju. Kao i kod prve dve verzije, sve je počelo sa kupeom 2+2, predstavljenim na Salonu automobila u Ženevi na proleće i plasiranim na tržište u jesen 2014. godine. Uslediće uobičajeni roudster, na proleće 2015. godine. Svi liče kao jaje jajetu i opet je laiku relativno teško da ih razlikuje, s tim što crte postaju ugaonije, oštrije.

Upravljanje na putu takođe nastavlja da se poboljšava, dok je digitalna instrumentacija koja može da prikaže GPS mapu u velikoj veličini, tada inovativna.

Prvi testovi su prilično pozitivni. Kao bonus, paleta motora ostaje bogata, sa nekoliko četvorocilindričnih turbo-benzinskih motora, dizel i još uvek petocilindrični turbo za verziju RS, čija snaga skače na 400 KS. Nažalost, došla su vremena koja favorizuju SUV-ove i krosovere, tako da prodaja nastavlja da opada.

Štaviše, Q3 Sportback, proizveden u istoj fabrici kao i sportski TT, zabeležio je mnogo bolju prodaju negoli TT. Stoga je logično što se Audi povukao s namerom da stavi tačku na karijeru ovog modela koji se može nazvati ikoničnim, nakon što se prodao u 662 hiljade primeraka, svih generacija i karoserije zajedno, što je više nego častan rezultat za ovo vozilo.

Na kraju se postavlja pitanje da li je ova treća generacija zaista poslednja. U nekoliko navrata, izjave visokih Audijevih zvaničnika sugerisale su da bi bio moguć čisto električni model.

AutoRepublika

(1051)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Štaviše, Q3 Sportback, proizveden u istoj fabrici kao i sportski TT, zabeležio je mnogo bolju prodaju negoli TT.“ Redakcijo, da vas pitam jedno pitanje: koliko ima smisla porediti jedan porodicni SUV sa jednim dvosedom?! Da pocnemo od pocetka: TT je u pocetku bio koncipiran kao skroman sportski auto baziran na velikoserijskim komponentama Golfa. Odavde potice i njegov koncept pogona – motor napred popreko. Iz generacije u generaciju TT se sve vise udaljavao od svoje baze, Golfa. Tehnicki je postajao sve savrseniji i komplikovaniji, njegove performanse su rasle ali i cena! U finalu svoje karijere usao je duboko u zabran Porsea,… Pročitaj više »

Matija

Sto se opisa tehnike tice, sve je na svom mestu. Ne vidim razlog za moje mesanje. 🙂 U svom komentaru dao sam svoje vidjenje buducnosti TTa, to nigde ne pise, ipak bi to bilo suvise licno za glavnu informaciju.

Matija

Moda SUV je vec svima odavno jasna. Ipak poredjenje jednog automobila za individualiste, kao sto je TT, i drugog koji je porodicni auto za masovnu upotrebu, to je srpski receno „babe i zabe“.
OK, bilo pa proslo.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija