1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis porazio Volkswagen grupu na evropskom tlu
Stellantis porazio Volkswagen grupu na evropskom tlu
51

Stellantis porazio Volkswagen grupu na evropskom tlu

5.13K
51
Podelite sa prijateljima:

Rezultati za prvi kvartal 2021. godine govore da je Stellantis preuzeo čelnu poziciju na Starom kontinentu. 

Novostvoreni Stellantis počinje svoju karijeru na odličan način. U prvom tromesečju ove godine zauzeli su prvu poziciju među automobilskim kompanijama u Evropi, bar kada je reč o prodaji. Tako je Stellantis od januara pa zaključno sa martom upisao 853.528 registracija putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila.

Iza njega ostaje Volkswagen grupa sa 832.098 prodatih jedinica. Tako franko-italo-američka kompanija drži udeo na evropskom tržištu od 23,6% dok je nemački gigant nešto slabiji sa 23%. Stellantis je u prvom kvartalu indeksirao rast prodaje od 10,7%, dok se VW grupacija suočava sa padom potražnje od 2,5%.

Još uvek sveže entitet koji je nastao spajanjem PSA i FCA, može za svoj uspeh i lidersku poziciju zahvaliti pre svega lakim komercijalnim vozilima, jer kada je reč o putničkim četvorotočkašima, Nemci tu vode glavnu reč. Volkswagen grupa je tokom prvog tromesečja dostavila 771.965 takvih vozila (-3,8%), dok je Stellantis stigao do 669.676 kupaca (+7,4%).

Kada je reč o pojedinačnim brendovima, glavnu reč na Starom kontinentu vodi Volkswagen sa 384.700 prodatih vozila, dok je daleko iza njega Peugeot koji je upisao 274.500 registracija. Ipak, u Top 10 najpopularnijih marki u Evropi tokom prvog kvartala ove godine bila su još dva proizvođača iz Stellantisa – Citroen na osmoj poziciji (176.300) i Fiat na devetom mestu (174.200).

Naravno, Stellantis je posebno snažan na domaćim tržištima, odnosno u Italiji i Francuskoj. Na Apeninskom poluostrvu drži učešće od 40,3% (samo za putničke automobile), a najpopularniji brend sa druge strane Jadranskog mora jeste Fiat. Slično je i u Francuskoj, gde Stellantis ima učešće na tržištu od 37,6%, dok je najprodavanija marka Peugeot.

AutoRepublika 

(5132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Filip

Mislim da je irelevantno porediti obime prodaje (broj proizvedenih automobila) ove dve grupacije budući da gro jedne čine brendovi za šire narodne mase (Pežo, Citroen, Opel, Fiat..) a druga u svom sastavu ima i premijum i luksuzne proizvođače (Bugati, Lamborgini, Porše, Audi…). Jednostavno, ne možemo stavljati u ravan jedan prodat Porše 911 i jednu Opel Astru. Ovde je od veće informacione koristi porediti barem prihode od prodaje, koji su svakako relevantniji pokazatelj.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Filip
Pomponije

Stellantis ima Maserati, kao luksuzni brend, pa DS i Alfu koji su premijum marke.

Gro Volkswagena čine VW, Škoda i Audi, i veliko je pitanje da li se uopšte Audi može voditi kao premijum proizvođač. Tu je i Seat kao marka za široke narodne mase.

TheStig

Kakve ti gluposti lupetaš…Čuj Audi nije luksuzni proizvođač. Hajd otvori prozor da ti se proluftira pećina u kojoj boraviš 🤣Onda su valjda, a6, a8, q7, q8 i njihove s varijante modeli za zemlje trećeg svijeta.

Zvezdan Božinović

Nisu, ti pobrojani modeli su luksuzni, ali središnji i donji segment ponude nije ništa drugo do malo oplemenjena ponuda bižuterije. U suštini, bižuterija takođe po ceni plemenitog metala. Zato ni ja ne mislim da Audi kao marka zaslužuje premijum status, a sve manje to mislim i za preostala dva nemačka proizvođača.

TheStig

Po tebi svako ko ne nudi samo premium ne može da se zove premium. Problem je u reputaciji koju brend istorijski nosi. Audi je uvijek imao dobru gamu vozila i dobre modele, koji imaju smisla i pojedinačno i gledano unutar cijele game. Hyundai je na početku proizvodio smeće i morao je da odvoji Genesis luksuzni brend od ostatka brenda. Audi to ne mora jer ima vrhunsku istoriju, i u motosportu i u masama. Svi sad razdvajaju svako vozilo na milion varijanti, te kupe te električni te kabrio te kupe sa 4 vrata te cross. Ne volim Audi lično ni VW… Pročitaj više »

Mercedesklub.rs

Citroen i noviji DS nemaju nikakve veze osim sto su Stellantis. DS je vise pezo nego citroen. A ta sto kazes meksa plastika, na novim modelima nije meksa plastika nego jedni od najboljih materijala koji su se do sad videli u autoindustriji, a jos nisu ni izbacili F segment vozila

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mercedesklub.rs
Branko

Zvezdane, pitanje premiuma nije isključivo tehničke, nego i psihološke prirode. Ukoliko kritična masa kupaca prepozna neku marku kao statusni simbol, ona postaje premium. I status ne vrijedi globalno; vidi se po Lexusu koji je premium u USA i Japanu, u EU nije. Koliko si sponzoruša vidio u DS-ju ili Alfi? 🙂

Mercedesklub.rs

I AR ubacite opciju brisanja svojim komentara 😁 makar preko telefona ne mogu da nadjem

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mercedesklub.rs
Renault Terminator

Audi je obican auto kao Dacija,Fiat…Premijum je Ferrari,Porsche,Lamborgini,Bugati,Pagani,Meklaren…

Branko

Ne baš; Audi, Mercedes i BMW jesu premium, bar u EU. Ovi drugi što spominješ su ekskluzivne marke.

Renault Terminator

Za mene Mecka sa Renault motorom i sasijom ne moze biti premijum,Bmw sa Peugeotovim motorom ne moze biti premijum,Audi sa VW motorom takodje.I sva tri brenda su nepouzdanija i losijeg kvaliteta od bilo kog „obicnog“ auta.
Premijum znaci i ekskluziva a to Mecka,Audi i Bmw vec odavno nisu,bar za mene.

Filip

U redu, i da je tako kao što kažeš (mada reći da Audi nije premijum proizvođač je prilično arbitrarno), poenta je u tome da čim dve posmatrane grupacije imaju imalo diferencirane portfolije (tj. da ne prodaju homogene proizvode), obim prodaje kao indikator poslovnog uspeha za poređenje nije relevantan. U tom slučaju je u najmanju ruku potrebno obime prodaje ponderisati cenama vozila (makar prosečnim cenama u okviru svakog brenda) pa onda donositi bilo kakve zaključke. Još preciznije je koristiti poslovni dobitak (EBIT) iz kvartalnog bilansa uspeha za poređenje budući da i od tih prihoda od prodaje oduzima poslovne rashode pa se… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Filip
Branko

Pomponije, DS i Alfa premium marke? 😂😂😂 Mora da se šališ. Wonna be, možda, ali daleko je to od premiuma.

Pomponije

Po čemu je Lexus premijum, a Alfa nije? Pričaš da je DS nastao juče, ok jeste, a kad je nastao Lexus? Ako pričamo o tradiciji Alfi retko ko sem Švaba tu može njoj da parira. A ako govorimo o vizuelnom utisku, žalosno je staviti bilo koji Lexus pored neke Alfe, estetski je svaki neuspešan naspram italijanakih modela. Kvalitet upotrebljenih materijala u kabini, opet na Alfinoj strani. Vozna dinamika, aj da se ne zajebavamo, tu nema šta ni da se meri, Alfa je ispred za dva koplja. Ono gde Lexus nosi pobedu je tehnologija hibrida. Ne vidim nijedan razlog da Lexus… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Pomponije
Branko

Pomponije, premda sam po obrazovanju inženjer i sklon tehnologiji, sve vezano za brend pa i premium su marketinške kategorije. A sa marketinškog aspekta premium brend je onaj koji je KRITIČNA masa kupaca više platežne moći (dakle veći broj kupaca) prepoznao kao statusni simbol, pa su spremni za proizvod plaćati više nego za sličan proizvod ostalih brendova. Ne govorim ovdje o tehničkom aspektu proizvoda. I to se može razlikovati od tržišta do tržišta. Lexus nije premium brend u EU, ali jeste u Americi. Alfa je bio premium brend nekad, ali više nije, jer je premalo kupaca prepoznaje kao premium marku. Uopće… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Mercedesklub.rs

1.Pezo i Opel ne spadaju u brendove za siroke narodne mase, ili su makar iznad klasicnih „narodnih“ proizvodjaca(Renaul, VW, Skoda, Fiat, Dacia, kia/Hyundai), ovaj dvojac zvanicno spada u upper mainstream, zajedno sa japanskim nepremium om.
2. I Stellantis ima jak tim premium brendova(alfa, maserati, DS, lancia koliko toliko), ali dok isti ne povećaju prodaju tvoja prica donekle i ima snagu

TheStig

Hajde ne provaljujte se obojica. Opel, Reno, Pežo, Citroen,
Seat, Ford, Kia, Hyundai, Fiat sve je to isto. Sem što su neki imali losije strategije poslovne pa su ih sad drugi preuzeli te ce im određivati sudbinu. Mazda je npr iznad njih jer jeste fakticki premium. Audi je iznad Mazde jer je jednostavno jači iz svakog ugla, ima modele u svim segmentima apsolutno. Taj DS sto spomenu ima samo još neviđenu cijenu u automobilskoj industriji imajuci u vidu ono sto nudi. Imace prodaju ko Alfa haha

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Mercedesklub.rs

Druze pises napamet, nasao si meni sa 20 godina u autoindustriji i Zvezdanu da pametujes. DS pod 1. ima sjajnu prodaju, imaju trenutno dva modela u ponudi koja se odlično prodaju, i jos dva koja treba da krenu sa prodajom, ali to je druga prica jer premium brend i ne bi trebao da brine o prodaji kako god da okrenes. Sam znak DS vredi te pare, ali kako to objasniti random srpskom strucnjaku. Sto se tice stavljanja svih onih brendova u isti kos, mislim da bi te Francuzi streljali da vide da u isti kos stavljas radnički Renault i Pezo.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mercedesklub.rs
Mad Max

Mercedes kube, šta je po tebi tolko mnogo bolje, pežo ili reno? Baš me interesuje, kad se tako „začudi“?
DS premijum??? Ajde! To je žvaka za seljaka, kvazi vozilo. To je samo dovelo Citroen na normalan nivo, pošto je trenutno Citroen u Evrpoi u rangu Dačije.
Šta kaže majstor Stig? Mazda premijum! Cirkus!

Ljudi, vi ne znate šta je „premijum“, Imalo je nekad mnogo njih koji su smatrali da je Golf2 premijum.

Don

Zar nije???????:-))))))))

TheStig

Koliko si ti proveo vremena negdje apsolutno nema ulogu u onome što pišeš. Mogao si biti 20 god u Microsoftu i biti duduk. Nisam ja rekao da je Mazda premium. U Americi je svi smatraju za premium i to jeste bez dileme. Imas mazdu 3 za 26, 27 k evra unutrašnjost izgleda o kojoj audi a3 koji je skuplji dosta može samo da sanja. DS ima odličnu prodaju?Gdje? U Francuskoj?Ja na prste jedne ruke mogu pobrojati koje sam vidjeo a krećem se jako puno. Šta me briga šta Francuzi kažu?Ujedinjenja sa propalim markama i koncernima kao što su Fiat i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Don

Šta li mercedes onda radi u F1 zadnjih sezona ili Ferrari prije njega, i čak alfa – evo ne znam.

Renault Terminator

Mercedes „radi“ to iskljucivo zahvaljujuci svojim pravilima u f1.Oni su se spremali par godina ranije za hibridnu F1 za razliku od ostalih timova.FIA imaju iza sebe tako da mogu da rade i ispod žita sto bi se reklo,setimo se samo DAS sistema,pa afere sa uljima,gumama..Hamilton radi na stazi sta hoce,moze da vozi i van staze i da udara druge vozace i prolazi nekaznjeno dok drugi vozaci mogu samo da mastaju o takvom tretmanu.Ako se neki tim i priblizi Mercedesu odmah se aktivira maFIA i sankcionise taj tim,sijetimi se samo sta su uradili Ferrarijevom motoru prosle sezone… Na kraju,zahvaljujuci naivnosti upravo… Pročitaj više »

Yankee

U Americi Mazdu niko ne smatra premium.

Renault Terminator

Renault ima 40 godina iskustva u F1.

Branko

1. Alfa praktično ne postoji, spali su na 2 modela.
2. Maserati je ekskluzivan brend
3. DS je nastao jučer
4. Lancia? Koja? Y za Italiju?!

Don

Šta će ti više od dva modela? Oba najbolja na svijetu….pametnom dosta.

Branko

Recimo: žena i punica? 🙂

Balkanboj

Žena i kuma 😉

Branko

Peugeot i Opel iznad VW? Renault, VW, Skoda, Fiat, Dacia, Kia/Hyundai u isti koš? Tko je to “ozvaničio”?

Don

Vrapče.

Branko

🙂 Svaka čast, Done, uvijek me nasmiješ! Kužiš lokalnu spiku, kaj ne? 😉

Mercedesklub.rs

Narodni auto-auto sa ciljem da bude praktican(u svakom pogledu) i nista vise, auto od tacke a do b(Fiat, Dacia, Skoda, VW…) . Upper mainstream-auto koji ces izabrati zbog malo drugačijih razloga, „luksuznijih“ razloga od prakticnosti, da li to bio dizajn, vozna nebitno, pouuzdanost(Honda, pezo, nekada Citroën, mazda,…) . A kome treba da objasnjavam u bilo kom pogledu zasto je Pezo iznad VW(cak i da jesu identicni segment), taj ne prati autoindustriji vec zadnjih 13 godina. Sto i nije nemoguće, kad 10 godina DSa racunas kao 3 dana. Pozicioniranje brenda ne znaci nuzno bolji auto, Mazda i Honda nisu premium, ali… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mercedesklub.rs
TheStig

Druže lupetaš nadugo i naširoko. Honda nije premium a nije iz razloga jer ima Acuru koja jeste premium. Mazda je premium i to svugdje možeš pročitati. Ne brendira se kao luksuz kao što to radi Mercedes i Leksus ali je premium. A ti očigledno ne razlikuješ to dvoje, „stručnjak“ haha.

Mercedesklub.rs

Autoindustrija je konkretna i sve je kako pise, nazalost kod nas mnogi vole da imaju mišljenje. A tek sto vole da misljenje predstavljaju kao cinjenica. Honda ne bi bila premium i da nema Acure, ne znam cemu uopste spominjanje toga, a Mazdu novinai guraju u premium da bi ti usao da citas, i mazda je vrhunska, ali jedino sto je premium na Mazdi su neki materijali i dizajn, brend i ime nije u ne moze da bude. Idi u salon Mazde, pitaj da li je premium, videces sta ce ti reci. Ti ti je kao sto Vrele gume stave naslov… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mercedesklub.rs
TheStig

Mazda je premium i ne gura je niko nego svako ko sjedne osjeca da je premium jer jeste. Počev od mazde 3 pa nadalje. Uporedis cx 5 i forda kugu, razlika u cijeni nije velika ali je razlika u utisku iz svakog ugla ogromna. Kuga jedan obični plastikaner dok je cx 5 ljepota od auta. Odlični materijali, odlična zvučna izolacija, dobar komfor, dobra motorizacija. Reno i Pežo su marke koje se takmiče u istim segmentima, čak štaviše Reno ima jaču gamu od Pežoa. Sem toga Psa proizvodi smeće od motora. Spominjem f1 jer onaj kome bi se mogao pripisati epitet… Pročitaj više »

Branko

Već sam umoran od ponavljanja da je premium brend marketinška kategorija, vezana za psihologiju prodaje, a ne tehnička. I da se razlikuje od tržišta do tržišta. Stavljati VW i Daciu u istu kategoriju? Pitaj prvu komšinicu šta misli!

TheStig

Hahaha nasmijao si me druže, hvala ti. Ovaj Mercedesklub decko izgleda nema komšinice. 🤣

Mercedesklub.rs

Opet misljenjem na cinjenice.

Mercedesklub.rs

I da dodam da se serem na tog „muskarca“ koji nije dovoljno dominantan da mu treba auto da bi zaveo „komšinicu“. Jebao sam u staroj Fabiji sdi vise nego sad u E klasi i prethodnom GLK zajedno, da li to znači da je Škoda iznad Mercedesa?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mercedesklub.rs
TheStig

Krenuo jučer s posla kuci stojim na semaforu i vidim nekog srednovjecnog muskarca parkira novog bijekog rs6. Ulazi riba znači mogla bi na pistu u Milanu odmah. U Fabiji možeš samo „jeb.ti“ nekog gabora. Znači opet ti tvrdnja nema uporišta u stvarnosti ama baš nikakve. Evo na svom primjeru, nedavno sam kupio nov auto. Naravno da cure gledaju dok istovremeno ne gledaju nekoga tamo u fabiji ili Dacia-i. Auto novo u današnjem svijetu je produžetak faktickog alata, ili ti socijalna kara kojom pokazuješ da možeš i da ti dobro ide u životu. Naravno da će to biti primjećeno od strane… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ta teza vazi za prostor Ex Yu.Za zapad ne.Na zapadu i ribe voze dobra auta.Nase zenske po Austriji sve voze dobra auta i takvu zensku u 90% slucajeva boli ona stvar dali joj snaznija polovina vozi losiji ili bolji auto od nje.A u velikom broju slucajeve takve zene imaju nase muskarce kojeg su nasle u Srbiji i dovele u Austriju..primjera znam brdo.

Laki

Driver tako je kako si napisao!

BB

Zato sve više kupuju dilde 🙂

don

jel ono bjese Masallah 😀

Laki

Moli se Doktor Marić ukoliko čita AR da se uključi pošto prelazimo u njegov fah hvala unaprijed!

Renault Terminator

🤣

Laki

Oni „uporni“ što nude brak najviše „krešu“ a kola im na servisu zbog fabričke greške!

E-75

Za ove koji da je DS i Mazda premijum brend, da pitam samo koji je najjači motor koji ugradjuju u svoje modele? Jel imaju u ponudi kao što ima Audi, Mercedes, BMW 3.2 ccm ili 4.0, 5.2, 6.1. Ja znam da Pezo najjači motor koji ima 3.0 ugradjuje u Boxer-a a to je kombi vozilo, i Fiat u Ducato. Daj ne smarajte, Pezo i DS premijum. Ili Alfa Romeo, ista kvaka za vrata se ugradjuje u 500L i Maserati Ghibli. Mazda je pod okriljem Forda, Focus i Mazda 3 dele istu platformu. Trojka krene da truli jos na traci, isto… Pročitaj više »

Yankee

Mazda nikada nije bila pod okriljem Forda jer Forda nikada nije imao vise od 33% vlasnistva u Mazdi. A i tih 33% je odavno prodao.

TheStig

Moraš se malo updejtovati. Ford prodao svoj share u Mazdi u prošloj deceniji. Svi akcionari su Japanski sad, Toyota ima oko 5 posto udjela. Yaris prosli je ustvari bio mazda 2 upravo iz tog razloga. Logika što se tiče razmišljanja sta je premium ti je na nivou djeteta iz obdaništa. Znači ako u Ladu stavimo v12 Lada je veći premium od BMW-a? 😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig