1. Home
  2. Vesti
  3. Audi A8 detektuje neravnine na putu i automatski prilagođava ogibljenje (video)
Audi A8 detektuje neravnine na putu i automatski prilagođava ogibljenje (video)
0

Audi A8 detektuje neravnine na putu i automatski prilagođava ogibljenje (video)

441
0
Podelite sa prijateljima:

Pored aktivnog ogibljenja, Audijeva perjanica će posedovati i upravljanje na sve točkove.

Premijera A8 se bliži, tako da ne čudi što marka iz Ingolštata sve češće lansira informacije i video klipove vezane za svoj najprestižniji model, čija je premijera zakazana za 11. jul u Barseloni. Ovoga puta se upoznajemo sa aktivnim ogibljenjem, sposobnim da se automatski prilagođava izbočinama i neravninama na putu. Kako je to moguće? Prednje postavljena kamera će voditi računa o skeniranju druma i to 18 puta u sekundi. Zatim se informacije šalju ogibljenju, koje se unapred prilagođava voznoj površini u cilju obezbeđivanja uglađene vožnje.

Audi je, što ne čudi, prilično samouveren kada je reč o efikasnosti aktivnog ogibljenja A8, tako da obećava da će ovaj sistem eliminisati sve vibracije i poskakivanja. Njegova brza reakcija je bazirana na informacijama skupljenim iz kamere, što znači da će aktuatori samog ogibljenja biti programirani tako da obezbede optimalan nivo hoda i kontrolišu elektromehanički sistem pre prelaska preko neravne vozne površine.

Sve ovo je omogućeno instaliranjem elektromotora na svaki točak, gde svaki od njih biva napajan električnim sistemom od 48 V. Ne samo što će na ovaj način biti poboljšan komfor, već će se poboljšati stabilnost vozila, posebno pri prolasku kroz krivine, tokom ubrzavanja i kočenja.

Aktivno ogibljenje će funkcionisati u tandemu sa sistemom upravljanja na sva četiri točka, što će dodatno poboljšati navedene atribute, u isto vreme osiguravajući radijus zaokreta manji nego što je to slučaj kod A4.

Još jedan „kec u rukavu“ predstavlja čitav niz senzora oko vozila. U slučaju neizbežnog bočnog sudara pri brzinama višim od 25 km/h, aktuatori ogibljenja automatski podižu karoseriju A8, i to samo sa izložene strane (do 80 milimetara), za pola sekunde.

Na ovaj način, Audi nastoji da silu udara premesti na otpornije zone kao što su pod i bočni pragovi. Posledica toga je da se opterećenje na vozača i putnike smanjuje za 50 odsto, što u velikoj meri smanjuje rizik od povreda.

 

 

(441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments