1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se poslednji proizvedeni automobil marke Plymouth
Prodaje se poslednji proizvedeni automobil marke Plymouth
0

Prodaje se poslednji proizvedeni automobil marke Plymouth

1.18K
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira kakvo mišljenje imali o američkoj automobilskoj industriji, nema sumnje da je 28. jun 2001. godine bio izuzetno tužan dan za svakog ljubitelja četvorotočkaša. Tog dana je sa proizvodne trake sišao poslednji primerak Plymoutha čime je kompletirana karijera dugačka 74 godine jednog od omiljenih brendova „s one strane bare“.

Plymouth je osnovao Volter Krajsler kao najjeftiniji brend njegove Chrysler korporacije, u čiju ponudu su takođe činili i DeSoto, Dodge, Chrysler i Imperial. To se desilo 1928. godine i kroz većinski deo svoje istorije Plymouth se borio sa Fordom i Chevroletom za mlađe kupce. Vrhunac prodaje je stigao 1973. godine kada je 750.000 jedinica pronašlo kupce, a Plymouth je uglavnom ostao upamćen po legendarnim „mišićavim“ automobilima kao što su Barracuda, Road Runner, GTX i Superbird.

Nažalost, do osamdesetih godina prošlog veka Chrysler korporacija nije bila u stanju da ga razlikuje od bratskog Dodgea, pa se u većini slučajeva radilo o identičnim vozilima sa dve različite oznake. Ne samo što se nije mogao izboriti sa Fordom, Chevroleto,, Toyotom i ostalim rivalimaa, Plymouth je gubio prodajni rat i unutar same Chrysler korporacije protiv nešto skupljeg Dodgea, pa je tadašnji Daimler-Chrysler doneo odluku da ga eliminiše nakon 2001. godine.

Voleli bismo da vam možemo reći da je poslednji Plymouth bio neki specijalni model kao što je Prowler, ali je zapravo reč o kompaktnom Neonu u LX paketu opreme, sa 2,0-litarskim motorom (132 konjske snage) i petostepenim manuelnim menjačem. Kupio ga je Darel Dejvis, potpredsednik Chryslera za proizvodnju rezervnih delova, po ceni od 18.210 dolara (oko 27.250 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). Navedena brojka je zapravo relativno velika za tada jedan od najjeftinijih automobila „preko bare“, ali se Dejvis opredelio za primerak sa punom opremom, sa izuzetkom trostepenog automatskog menjača.

U razgovoru sa medijima, Dejvis kaže da ovaj konkretni automobil nije poslednji Neon, pošto se nastavio proizvoditi sve do 2006. godine pod značkom Dodgea, ali svakako jeste poslednji Plymouth. Tog tužnog dana ga je dovezao kući i parkirao u garažu, gde stoji do današnjeg dana. Na satu se trenutno nalazi brojka od samo 68 milja (109 km).

Automobil je kasnije bio doniran izložbeno-prodajnom salonu Daytona Chrysler-Plymouth u istoimenom gradu (savezna država Florida), a trenutno je ponovo u vlasništvu Dejvisa. Napominje da se fabrička antena nikada nije ugradila, sve instrukcije se nalaze u originalnom pakovanju, a na zadnjem prozoru je i dalje lociran takozvani „window sticker“ koji stiže na svim novim automobilima sa detaljima o vozilu.

Dejvis je sada spreman da nekome drugome pruži šansu da poseduje ovaj Plymouth. Kaže da trenutno poseduje oko 160 vozila, od čega su većina sišli sa proizvodnih traka Chrysler korporacije, i da je primoran da smanji kolekciju. Prodaja će se odviti preko aukcijskog sajta „Bring a Trailer“ i trebalo bi da bude organizovana u bliskoj budućnosti.

AutoRepublika 

(1179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments