1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes C klase otvara novo poglavlje u eri plug-in hibrida
Mercedes C klase otvara novo poglavlje u eri plug-in hibrida
4

Mercedes C klase otvara novo poglavlje u eri plug-in hibrida

332
4
Podelite sa prijateljima:

Tek predstavljena generacija C klase donela je velike promene na polju pogonskih jedinica. 

Mercedes je ostao veran tradicionalnim agregatima, sa benzinskim i dizel motorima. No, tu je primena sistema blagog hibrida kod svih agregata, a iz ponude je izostao manuelni menjač, te se sve varijante mogu dobiti isključivo sa automatskom transmisijom. Ipak, posebnu pažnju zaslužuje Mercedes C300e, odnosno plug-in hibrid.

Već neko vreme su ovakvi hibridi sa mogućnošću spoljašnjeg punjenja meta kritika „zelenih“. Naime, zamera im se isuviše mala autonomija kretanja kada se koristi samo električna energija, potom i mali kapacitet baterija koji se brzo potroši, a na teret im se stavlja i upotreba mamutskih SUS pogonskih jedinica u sprezi sa elektromotorom.

U Mercedesu su očito rešili da otvore novu eru kod konvencionalnih plug-in hibrida (dakle, ne kod onih gde SUS motor samo puni bateriju i nema prenosa snage na točkove). Tako je C300e dostupan sa baterijom od 25,4 kWh, što mu omogućava da domet od čak 100 km u EV režimu!

Vozaču je ukupno na raspolaganju 306 ks i 550 Nm i u Mercedesu ponosno ističu da ovaj hibrid ima šta da kaže i na polju performansi. Ipak,  daleko je važnija veća baterija. Nemačka marka navodi da je moguće koristiti DC punjač od 55 kW, kada je moguće napuniti bateriju do 100% kapaciteta za nekih tridesetak minuta.

Posebna pažnja poklonjena je sistemu za održavanje temperature baterija, kako bi se obezbedila optimalna sredina za njihovo besprekorno funkcionisanje. Mercedes tvrdi da je omogućio i vožnju sa „jednom pedalom“ u EV režimu, odnosno da je rekuperacije energije prilikom podizanja stopala sa komande gasa dovoljno snažna da se ne mora koristiti kočnica.

Proizvođač iz Štutgarta omogućio je modelu C300e da dostigne maksimalnu brzinu od 140 km/h koristeći samo električnu energiju. Osim toga, tu su i dva režima vožnje posebno značajna za plug-in hibrid. Osim moda Electric gde ovaj automobil prelazi u EV model, tu je i Battery Hold. Ovaj režim maksimalno štedi bateriju, tako da se veći deo kapaciteta zadrži za vožnju po urbanoj sredini, ili tamo gde je to neophodno.

Mercedes će kasnije predstaviti i C300de, koji na mestu SUS motora ima dizel pogonsku jedinicu i obećava fenomenalno nisku potrošnju goriva uz ogroman maksimalni obrtni moment. Detalji o ovom hibridu biće predstavljeni kasnije, u toku ove godine.

AutoRepublika 

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo za mečku!
Ovo je već razumno po pitanju kapaciteta i vremena punjenja baterije.

BB

I? Koliki je SUS a koliki električni?

Branko

Idealna konfiguracija! Svi u auto industriji koji žele opstati će krenuti u tom pravcu.

don

vidjeli smo mi sta oni znaju, ne da mi se ni citati. od gepeka e klase naprave gepek velicine juga, cisto da mozes misljene promijeniti i uskladistit tu stara razmisljanja i dvije palacinke.
Vidjeli smo i na testu, eno SAT ima, kolika je razlika u potrosnji jednom kad ti se potrosi baterija, a vidjeli smo i cijenu koja je ak se ne varam za 10tak hiljada ak ne i 20 veca od dizelasa. I na kraju, znamo i cijenu kostanja zamjene baterije tj zamjenske ba(k)terije.
obrni, okreni za …k…stilsku figuru.