1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će ovako izgledati nova američka predsednička limuzina?
Da li će ovako izgledati nova američka predsednička limuzina?
3

Da li će ovako izgledati nova američka predsednička limuzina?

443
3
Podelite sa prijateljima:

Novi američki predsednik Džo Bajden ima velike planove za automobilsku industriju u ovoj državi. Iako u svom vlasništvu poseduje klasični model Chevrolet Corvette s glomaznim V8 motorom, Bajden smatra da sva državna vozila moraju da budu na struju. O tome je detaljno pričao pre nekoliko meseci, a AutoRepublika je opširno prenela tu priču. Pošto je reč o više od 650 hiljada vozila, trebaće proći mnogo godina pre nego što takav plan bude kompletiran (ako do toga ikada dođe), ali u centru pažnje je svakako predsednička limuzina.

Kroz većinski deo istorije, prvog čoveka Sjedinjenih Američkih Država su uglavnom prevozile limuzine kompanija Lincoln i Cadillac. Od ranih devedesetih godina, ta čast pripada General Motorsu, a 2016. godine najveći američki proizvođač je potpisao ugovor težak petnaest miliona dolara, kojim preuzima obavezu da proizvodi tri generacije budućih limuzina.

Nazvane „Beast“ („zver“), vozila možda izgledaju kao primerci marke Cadillac, ali ispod lima se zapravo krije šasija i mehanika iz velikog pikap kamioneta. Sumnjamo da neko ima zamerke na tako nešto, sve dok u medije nije procurela spomenuta izjava Bajdena.

Odjednom su započele teorije u čemu će se 46. predsednik u nizu voziti, a momci sa sajta Bristol Street Motors su nam predstavili generalnu ideju o tome kako bi njegovo vozilo moglo da izgleda, kada bi bilo razvijeno na bazi novog Cadillacovog električnog krosovera Lyriq.

Još uvek čekamo njegovo serijsko izdanje, a iz kompanije su ranije najavili da će novitet da bude u stanju da prevali oko 500 kilometara s jednim punjenjem baterija. Naravno, predsednička limuzina bi možda samo izgledala kao Cadillac, ali ispod školjke bi se verovatno krila neka čvršća šasija koja bi zadovoljavala sve bezbednosne zahteve. Tu je pokrenuta i priča da bi Lyriq mogao da pozajmi platformu novog GMC Hummera, kao i njegov električni agregat sa 1.000 konjskih snaga. Sadašnja „zver“ je teška preko devet tona zahvaljujući zaštiti o kojoj niko ništa ne zna osim onih koji su ga napravili i platili da se izradi.

U svakom slučaju, sadašnja predsednička limuzina je debitovala pre svega dve godine i teško je očekivati da će naslednik stići u bliskoj budućnosti. Jednog dana ćemo sigurno dočekati da vidimo „lidera demokratije“ u električnom vozilu, a vreme će pokazati da li će to biti Bajden ili neko drugi.

AutoRepublika

(443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Samo da se ne zapali baterija…

s mile

samo da ne pođu na put duži od 100km, ko zna šta može da se desi….zatrebaće struje

xtrimi

Ja ne razumem, što se ne vozi u kamionu. Mislim precednik najbogatije države 500 globalnih vojnih baza najveća vojska i opet u svojoj kući moraš da se voziš u tenku ?

Biće to prvo precedničko vozilo sa prikolicom zbog baterija i problema gašenja