1. Home
  2. Vesti
  3. Veoma brzo pod ruskim brendom stiže ultramoderan krosover sa 700 ks
Veoma brzo pod ruskim brendom stiže ultramoderan krosover sa 700 ks
7

Veoma brzo pod ruskim brendom stiže ultramoderan krosover sa 700 ks

3.61K
7
Podelite sa prijateljima:

O projektu prozvodnje električnih automobila koji će se nuditi pod markom Evolute, a koji će biti razvijen u fabrici  Motorinvest u Lipecku, smo pisali pre oko mesec dana, ali je tada to bila puka najava, bez navođenja pojedinosti. Pristećite se da su rusko Ministarstvo privrede i trgovine i lokalne vlasti regije Lipecka, s jedne strane i Motorinvest s druge strane, potpisali poseban investicioni ugovor (SPIC), najavljujući skoru i jednovremenu proizvodnju pet elektromobila različitih klasa.

U pitanju su sedan, minivan i tri krosovera. Partner bi trebalo da bude grupacija Sokon koja predstavlja inženjering koncern angažovan u razvoju i proizvodnji električnih vozila više brendova.

Buduća vozila marke Evolute su prikazana samo na tizirema, ali nije teško identifikovati kineske donore koji stoje iza njih. Konkretno, na slici je prikazan krosover Voyah Free, a ovih dana je stigla i zvanična i definitivna potvrda da je taj model predviđen za proizvodnju u Rusiji.

Kolegama iz ruske edicije automobilskog magazina Autoreview je bila dostupna „tehnička dokumentacija s opisima automobila koji će biti lansiran pod grbom marke Evolute, odnosno modela Voyah Free.“ Proizvođač  navodi da će se kompanija zvati Motorinvest doo.

Setićete se da je krosover Free, koji možete videti i na priloženim slikama, debitovao tokom 2020. godine i da je postao prvorođenče marke Voyah. Ali, zanimljivo je da nisu sve tehničke karakteristike indikovane u documentu koji su videle ruske kolege, u liniji s onim koje se vezuju za kinesku modifikaciju pomenutog SUV-a.

U pitanju je model s povišenom pozicijom sedeenja i električnim pogonom. Dugačak je 4.950 milimetara, širok je 1.950 mm, visok 1.645 mm. Međutim, ruska verzija će imati značajno skromniji međuosovinski razmak od 2.875 mm, spram 2960 mm koliko karakteriše kinesku alternativu.

Voyah Free se u Kini nudi ili kao serijski hibrid ili kao čisto električni automobil pokretan jednim ili duetom električnih motora. Ali, dokument Motorinvesta sadrži opise samo verzije s integralnim pogonom, one čija je masa na nivou od 2.330 kilograma. Svaki od motora proizvodi 347 ks, dok je ukupna snaga na granici od impozantnih 694 „konja“.

A onda se javljaju dalje čudnovatosti. Kineski Voyah poseduje litijum-jonsku trakcionu bateriju kapaciteta 88 kWh, dok ruski papiri sadrže informaciju od jedinici od 100 Ah i radnom naponu od 345.6 volti, iz čega proizilazi podatak o samo 34,6 kWh.

Dalje originalni Voyah Free nudi podesiv sistem vazdušnog oslanjanja i točkove koji integrišu felne od 20 inča, dok ruski pandan treba da ponudi sistem vešanja utemeljen na oprugama, kao i naplatke od 19 i 20 cola u prečniku.

Obrazloženje bi se možda moglo pronaći u želji konstruktora da Rusima ponudi pojednostavljenu i priuštiviju verziju modela Voyah Free, a koja bi se ponudila pod logotipom novoustanovljene ruske marke Evolute. Zaista, čak i u matičnoj Kini, cena ovog krosovera započinje od prilično visoke sume. Tako hibrid staje 48 hiljada američkih dolara, onda kada je u bazičnom izdanju, dok uvodni električni Free košta najmanje 56 hiljada dolara. Doduše, tada Voyah Free ima duet elektromotora.

Pomenuti ruski medij je već izvestio da je u posedu saznanja da su prvi probni primerci pomenutog SUV-a već sklopljeni u Lipecku, pa se očekuju skore zvanične i detaljnije informacije na ovu temu.

AutoRepublika

(3609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kinezi naučili posao a sad uče i Ruse…

s mile

Koje tržište je napustila EU, platiće ogromnim gubicima. I da se vrate postepeno, neće im Rusi lako oprostiti. A u međuvremenu će Kinezi udariti na rusko tržište.

BB

I to u saradnji…

Renault Terminator

Okrenu ga brat pod ručnom🤣..
Što bi rekli Austrijanci samo vollgas geben🇷🇺❤️💪Z
https://youtu.be/dKP1Cb-PLO4

himera

Hah, to trejler za Mariupol Drift 2022 sa Dimitrijem u glavnoj ulozi.

Renault Terminator

🤣

Matija

Kinezi u ovom slucaju pokazuju svoju fleksibilnost i agilnost – EU je raspisao embargo tek pre neki dan a Kinezi vec ulecu u prazan prostor koji su Evropljani ostavili iza sebe! No, to nije sve, to isto su Kinezi mogli da urade i ranije. Odlucujuci momenat jeste da su kineski automobili konacno dostigli potrebnu zrelost koja im je neophodna za nastup na svetskom trzistu. Nije slucajno da u poslednjih nekoliko meseci bar desetak poznatih kineskih firmi najavljuje ulazak na evropsko trziste!