1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia potvrdila, električni automobil stiže sledeće godine
Dacia potvrdila, električni automobil stiže sledeće godine
6

Dacia potvrdila, električni automobil stiže sledeće godine

254
6
Podelite sa prijateljima:

Rumunska marka je početkom marta prikazala konceptualno izdanje svog električnog modela, a sada stiže i zvanična potvrda da će serijska varijanta biti dostupna na tržištu već 2021. godine.

Nadležni u Daciji i dalje tvrde da će njihov EV biti najjeftiniji u tom segmentu u Evropi, a šta to tačno znači tek ćemo da vidimo. Ipak, očekuje se da početna cena iznosi 15-18.000 evra.

Podsetimo, Dacijin električni model je zapravo preprakovani Renault K-ZE, automobil koji je namenjen kineskom tržištu. No, kako norme u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova utiču na sve, bilo je za očekivati da će Renault pribeći ovakvoj taktici sa rumunskim brendom.

Dacia još nije otkrila zvaničan naziv za serijsku varijantu svog EV modela. Škrti su i sa ostalim informacijama, a ono što znamo to je da će imati domet veći od 200 km.

Veruje se da će specifikacije biti slične, ako ne i iste, onima koje nudi Renault K-ZE. Francuski električni SUV raspolaže sa baterijom kapaciteta 26,8 kWh, dok elektromotor nudi vozaču na raspolaganje skromnih 45 ks.

Moguće je da će Dacijin model nuditi nešto više snage, jer je pomenutih 45 „konja“ zaista malo za uslove u Evropi i ono što nude konkurenti.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Za 18k € domet od oko 300km – bila bi to puna kapa, čak i u Srbiji. Kad kažem „čak“ mislim na (za sada) slabu mrežu punjača.

BojanNeki

Domet bi treba da je oko 270 km (NEDC), u realnim uslovima manje.
I opet ću da napomenem da će se taj auto u Kini prodavati možda i duplo jeftinije nego ovde.
https://insideevs.com/news/373767/renault-city-k-ze-available-china/

kola

bojanneki ovo je propala teorija recimo kod dacije jer ako platis ovu daciju vise 8 000 evro od klasične to bi bilo 100 000km džabe vožnje za obicnog benzinca za ovu obicnu daciju a za dizel jos pola +, pa ko bi bijo lud da montira ili traži punjače kuburi nocima da bi punio, strepeo dokle ce doci a sto je najcrnje kad bi taj elektro dacija presao 100 000km, mogao bi se bacit u djubre, bar baterije koje kostaju bas tih 8 000 evra. pa koja budala bi da kupi takvu daciju da sa njom kuburi. uzgred ubice ti… Pročitaj više »

Slavko

Nemamo jos adekvatnu snabdevenost za CNG, kamoli punjace.
Mislim da ce gradjanstvo puno vise zanimati novi Logan, ako se ne varam, takodje planiram za dogodine.

BojanNeki

Punjači nisu velika filozofija. Brzo se i lako postavljaju na razna mesta gde postoji električna mreža,
Veći je problem od instalacija je prepoznavanje, volja, matematika i na kraju popularizacija. Banalizujem.

Slavko

Slazem se. Sve sto si naveo zaokruzuje sliku o tome da ce to tesko ici, ako neko (drzava) ne prepozna i pogura to.