1. Home
  2. Vesti
  3. Imamo novi najbrži serijski automobil na svetu!
Imamo novi najbrži serijski automobil na svetu!
2

Imamo novi najbrži serijski automobil na svetu!

7.73K
2
Podelite sa prijateljima:

Chrysler korporacija je u jesen 1969. godine javnosti predstavila svetsko čudo koje nije imalo rivala na stazi. Nova Daytona verzija Dodge Chargera je zvanično postala prvi serijski automobil koji je mogao da dostigne 200 mph (320 km/h), ali po nekim pričama, na testovima je jurila i do 230 mph (370 km/h). Proizvođač je morao da ponudi minimalno 500 jedinica da bi se homoligovao za NASCAR, a na kraju je prodao jednu više.

Iako čudno dizajnirana sa aerodinamičnim „nosom“ i „repom“, Daytona je brzo stekla kultni status koji je prati do današnjeg dana. U septembru će se navršiti tačno 50 godina od ovog legendarnog događaja pa je Dodge odlučio da ponudi i modernu verziju.


Dodge Charger Daytona je u salonima već duži niz godina, ali do sada najmoćniji agregat je bio 6,4-litarski sa 485 konjskih snaga. Model na pedesetu godišnjicu dobija čuveni 6,2-litarski „Hellcat“ motor sa čak 717 „konja“ i 880 Nm obrtnog momenta. Uparena sa njim, Daytona može da ubrza za samo 3,4 sekunde do 100 km/h i dostigne maksimalnih 328 km/h, što je čini najbržom serijskom limuzinom na svetu.


Pošto je jasno da je klasičnu Daytonu nemoguće ponovo krerirati (mada neke samostalne dizajnerske kuće čine odličan posao), Dodge se potrudio da novitetu pozajmi neke detalje od čuvenog pretka. To se odnosi na trkačke linije preko vrata prtljažnika i omanji spojler, a tu su i 20-inčne felne sa 305/35ZR Pirelli performantnim pneumaticima.

Za kočenje se brinu Brembo kočnice, a u izboru boja su crna, bronzana, bela i plava. Model za pedeseti rođendan ima i šira krila u poređenju sa standardnom Daytonom, dok se enterijer može pohvaliti na novim sedištima i oznakama.

Po uzoru na klasični model, Dodge će proizvesti samo 501 primerak, a trenutno je u procesu primanja narudžbi.

AutoRepublika

(7732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

svaka im čast da u vreme kada im je cela korporacija u poluraspadu urade ovakvu stvar i prodaju je za 65 000 $, amg i ostali bi se trebali ugledati na njih, Charger je duplo jeftiniji od e63 m5 itd a za 100 hp jači

Zoran

Dobar je, al daleko od toga da je najbrži serijski, ima bar 20-30 modela koji idu preko 320