1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. U rastu američkog tržišta u prvom tromesečju posebno profitirale nemačke marke
U rastu američkog tržišta u prvom tromesečju posebno profitirale nemačke marke
2

U rastu američkog tržišta u prvom tromesečju posebno profitirale nemačke marke

192
2
Podelite sa prijateljima:

Znamo da je prodaja automobila na američkom tržištu kolabirala za vreme prvog udara zdravstvene krize izazvane zlosrećnim virusom. Tržište se sada oporavlja i u prilog toj tezi govore taze podaci o prodajnim statistikama preko bare, tokom prvog kvartala ove godine. U odnosu na lanjski period, poseban razlog za radost imaju nemački proizvođači.

Tržišni lider General Motors (GM) je uvećao svoje prodajne rezultate tokom prva tri meseca ove godine, i to u značajnoj meri. Nemačke kompanije BMW, Volkswagen, Audi i Porsche su rasle još bržim tempom od General Motorsa. Prodajne brojke koje su objavljene po lokalnom vremenu u četvrtak, pokazuju značajnu renesansu spram prošlogodišnjih pandemijskih. Kao posebno popularna vozila su se pokazala ona iz SUV segmenta, uz pikap kamionete.

Volkswagen je izvestio o isporučeni 90.853 novih vozila na adrese kupaca u Americi za prva tri meseca zaključno sa zadnjim danom marta, što je za 21% više nego lani. Tražnja za modelima Atlas i Tiguan je bila posebno jaka i osigurala je najbolji prodajni mesec za proizvođača, još od marta 2012. godine. U prošlom kvartalu su prodajne brojke bile više od komparativnih za 11%.

Ćerka firma Volkswagena, premijum Audi je ostvario još jači rast. Prodajna postignuća luksuzne marke su uvećana za 33% na 54.840 novih vozila u prvom kvartalu. Proizvođač još cenjenijih sportskih automobila Porsche, takođe kao deo grupacije, isporučio je skoro 45% više vozila nego u uporednom periodu. To znači da su kupcima otpremljena 17.368 četvorotočkaša s čuvenim prezimenom na haubi.

Što se tiče BMW-a, ni oni nemaju razloga za antipatiju. Isporučili su za petinu više vozila, što u apsolutnim brojkama iznosi 71.433 vozila. Ćerka firma BMW grupe, ona koja poseduje pravo na korišćenje marke Mini, takođe je zabeležila veliki rast. Daimlerova marka Mercedes, s druge strane, uopšte nije želela da izađe u javnost s prodajnim rezultatima prvog tromesečja, pošto je to namerna da učini tokom nedelje pred nama.

Da se vratimo američkim markama i da ponovimo da je GM u plusu za 3,9% najpre zahvaljujući daljem rastu tražnje za SUV-ovima. Isporučeno je 642.250 vozila i tu možemo videti koliko je teško ostvariti dvocifren procenat rasta kada je baza visoka cifra. U apsolutnim iznosima, General Motors je još uvećao razliku u odnosu na marku Volkswagen, iako su Nemci „zabeležili najveći rast“ (umalo da dodamo u regionu, Evropi i svetu). Posebno priznanje zaslužuje činjenica da je rezultat postignut uprkos pogubnom uticaju krize u snabdevanju poluprovodnicima, što je ostavilo traga na proizvodne mogućnosti.

Najveći rival General Motorss. Ford je bio posebno pogođen deficitom mikroprocesora i uspeo je plasira 521.334 automobila u prvom tromesečju, jedva za mrvicu više nego lani. S druge strane, grupacija Stellantis je izvestila o uvećanju prodajnih brojki za četvrtinu, na koji način je realizovano 469.651 novih vozila. Toyota je takođe u plusu za 22%, a obim isporuka iznosi 603.066 četvorotočkaša.

Opet, iako je u toku dubinska kriza u lancu snabdevanja, koju smo i u ovom izveštaju pomenuli u više navrata, stručnjaci prognoziraju dali rast prodaje u 2021. godini, što i neće biti tako problematično nakon loše 2020.  „Kupci će nastaviti da iskazuju jači apetiti za kupovinom novog automobila zbog rastućih prodajnih stimulansa, sve većeg procenta vakcinisanog stanovništva, i naposletku zbog faznog ekonomskog oporavka,“ rekla je glavni ekonomista u General Motorsu Elena Bakberg. „Očekujem da tražnja ostane jaka tokom cele godine.“

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tile

Svi se porede sa proslom godinom koja je bila njesra, sto se ne uporedi sa 2019?

Don

Tacno, još nabili cijene tako da kupac plaća proizvodjacima eventualne gubitke (ne znam samo kakve) zarad korone. Prefrigano. Ono sto je vrijedilo 16 danas je 20 i to na popustu.gamad.